Kampen om Tungtvannet er en dramaserie på seks episoder à 45 minutter. Serien starter i Stockholm i 1929 da Werner Heisenberg får Nobelprisen i fysikk.
Historien følger sabotasjeaksjonen og beskriver bakgrunnen for hva som skjedde på Rjukan i krigsårene. Manuskript er skrevet av Petter Rosenlund.
Serien er en samproduksjon mellom NRK, Filmkameratene AS, Sebasto Film ApS og Headline Pictures Ltd i samarbeid med AB Svensk Filmindustri med støtte fra
Norsk Filminstitutt og Nordisk Film & TV Fond og vil sendes på NRK1 i 2014/2015.
Oslo Militære Samfund var det selvsagte stedet å presentere TV-seriesatsingen «Kampen om Tungtvannet». – Dette er drømmeprosjektet mitt, sier produsent John M. Jacobsen.
Overfor VIDEOMAGASINET medgir Jacobsen at det er på høy tid at Filmkameratene – Norges mest suksessrike filmproduksjonsselskap – «kommer seg inn i TV-bransjen» også med «live-action-serier» (de har fra før av laget animasjons TV-serier med Den lille redningsskøyta Elias).
Det er snakk om store summer (hele 75 mill. kroner i produksjonsbudsjett) og mange sterke firma i tillegg til Filmkameratene, herunder NRK, Sebasto Film ApS, Headline Pictures Ltd, AB Svensk Filmindustri, og støttemidler er gitt fra Norsk filminstitutt og Nordisk Film og TV Fond.
– Det er denne historien – og Max Manus som vi har realisert – som er de mest interessante historiemessig, og de mest filmatiske, av historier fra den andre verdenskrig, sier Jacobsen.
Under pressearrangementet i Oslo mandag 14. oktober var regissør Per-Olav Sørensen hjertelig tilstede med store deler av skuespillerstaben, anført av hovedrolleinnehaverne Espen Klouman Høiner og Dennis Storhøi. De spiller hhv. Leif Tronstad og Erik Henriksen, vitenskapsmann og Hydro-direktøren. Kampen om Tungtvannet er en seks-episoders TV-serie, hvor det skjer mye mer enn «bare» sabotasjeaksjoner. Interessen fra rikspressen var upåklagelig, med alle de store riksmediene tilstede.
– Dette er din første«live-action» TV-serie. Hvordan er det kontra å lage film?
– Det handler om å fortelle en god historie. Vi har alltid sagt at vi ønsker å komme på TV. Det er der det skjer. Hvis vi velger å ignorere det, vil vi få pronlemer før eller siden, mener Jacobsen og utdyper:
– De beste historiene er faktisk på TV. Det synes jeg! Nå for tiden kjører jeg gjennom Homeland. Det er like vanedanene som heroin. Jeg elsker også Boardwalk Empire – fantastisk, for ikke å snakke om The Sopranos, som jeg fulgte fra day one – før folk hadde oppdaget den.
– Og så kommer nyhetene om mange andre «Heroes of Telemark»-prosjekter i det dere annonserer filmstart?
– Det er faktisk seks prosjekter, inkludert vårt. Vi kommer til å være først. Og best. Vi har jobbet med dette prosjektet i åtte-ni år. Med serien skal vi ytterlige befeste at norsk film og TV-prod er inne på den internasjonale arena.
Jacobsen sier overfor VIDEOMAGASINET at først var tanken å gjøre en remake av den fransk-norske originalfilmen fra 1948.
– Men etterhvert gikk det opp for oss at den virkelige spennende historien var hvorfor de norske sabotørene gjorde det de gjorde. Dette er en av de største historiene, sa Danny Boyle da han presenterte planene for TV-serien Telemark. Det er sant. Vi i Norge skal være stolte av at det er oss som bringer det frem for et internasjonalt publikum, på norsk, tysk og engelsk, slik det skal være. Med en norsk regissør som jeg tør påstå har internasjonalt kaliber.
– Blir det noe av de andre Tungtvann-filmene og den andre TV-serien tror du?
– Jeg tror at det er en mulighet for at Danny Boyles TV-serie blir realisert, men den er ikke skrevet. Vår serien vil vises før de kommer i opptak. De vil nok ikke like denne nyheten, hehe. Michael Bay skal lage sin film på basis av en bok som ikke er skrevet. Det er et prosjekt som er pitchet i hollywood. De tre andre prosjektene har det til felles at vi nordmenn ikke vil kjenne igjen det Norge de beskriver. Jeg har lest to av manusene. Det er ikke bra, det kan jeg si. Som nordmann vil du ikke kjenne deg igjen i universet som de beskriver. Det fortoner seg som en topplueland med mye risengrynsgrøt. Det er viktig at vi får lage historien selv, som er historisk korrekt.
Jacobsen fortsetter:
– Jeg tror ikke det blir noe av de tre filmene, men Michael Bay får til det han vil ha gjennom!
RSS