Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama er blant Norges dyreste barnefilm-produksjoner. Den kostet ca. 50 millioner kroner. Filmen er spilt inn på hele tre kontinenter. Åpningsscenene i filmen er skutt i Thailand, scenene fra Abra Havn med seilskutene er spilt inn i Cornwall, og fantasiriket «Lama Rama» med Kong Rufus er filmet i Marokko. Kong Rufus er en glemt figur som første gang ble presentert i en tegneseriebok som Gyldendal utga i 1994, og i filmen er figuren hentet inn igjen.
Det blir ingen rask videogram eller VOD-lansering av Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama. Det lover produsentene.
– Filmen skal ikke lanseres på videomarkedet før jul, forteller Frederick P. N. Howard og Gudny Hummelvoll i Storm Films AS til kinobransjens fagblad.
– Vi vil holde den lengst mulig på kino. Her skal kinomarkedet nyte godt av filmen så lenge det lar seg gjøre og så lenge kinosalene fylles, og uten at vi trenger å selge inn overfor publikum at den snart kommer på DVD, så de ikke trenger gå på kino!
– Men på video kommer den vel, da den er en type film som fortsatt selger bra fysisk.
– Joda, det blir til påsken eller vinterferien neste år. Og ja, vi håper den vil selge bra. Dette er en film som vil leve lenge, sier duoen, som også har hatt med seg Lars Andreas Hellebust og Fredrik Størbakk som produsenter.
– Hva slags håp har dere om kinobesøk?
– Vi har ikke satt et konkret tall på det, men den må gjøre det i det sjiktet de andre vellykkede familiefilmene har gjort de siste årene. Vi håper på en suksess tilsvarende disse filmene.
– Og det blir flere filmer om Sabeltann?
– Ja, hvis publikum vil ha det videre.
Frederick P. N. Howard og Gudny Hummelvoll jobbet i SF Norges nå nedlagte produksjonsavdeling med TV-serien om Kaptein Sabeltann. Figurens skaper, Terje Formoe, hadde da mange års samarbeid med SF om DVD-utgivelser av showene i Kristiansand.
– Vi fikk med oss rettighetene da vi startet for oss selv.
– Og så valgte dere Disney.
– De er helt fantastiske. Ekstremt flinke folk. Et kjempeprofft selskap, som har levert alt man kan drømme om at Disney skal kunne levere. De har en spisskompentasne på familiefilm som er enesteående. Og det er først nå de har begynt med norske filmer.
– Distributører trengs fortsatt?
– Man ser at mange velger å distribuere selv. Det er et ledd i og med at bransjen sakte men sikkert mister midler, i lys av nedgangen i DVD-markedet og tøffe tider også politisk med forventninger om videre kulturkutt. Det er en frykt fra vår side om at det skjer en deprofesjonalisering hos distributørene innenfor økonomisk og juridisk kompetanse. Ryssevik-rapporten pekte på dene negative trenden i norsk filmbransje, at all kunnskap bortsett fra det å faktisk produsere film, blir for dyrt til at man greier å ha det. Det må vi kjempe mot, svarer Howard.
– Distributørene har en spisskompetanse vi produsenter ikke har, selv om en del opparbeider seg noe av det. Men ofte er en distributør også en viktig økonomisk bidragsyter. Man vil ha noen som har det som hovedfokus, for som produsent har du også mye annet fokus, sier Hummelvoll.
– Distributørene er kjempeviktige. Det er viktig at distributørene fortsetter å spille en rolle i norsk film.
RSS