
Veteranregissør Jarl Emsell Larsen (65) – sist kjent for sin egenutviklede Øyevitne – står sammen med veteranprodusent John M. Jacobsen en ny miniserie basert på Jon Michelets bøker om krigseilerne.
Det er første og andre bok – En sjøens helt – Skogsmatrosen (2012) og En sjøens helt – Skytteren (2013) – som danner grunnlaget for serien på anslagsvis seks episoder, forteller Jarl Emsell Larsen til VIDEOMAGASINET. Det er skrevet fire bøker i serien til nå, som er en stor kritiker- og publikumssuksess, med oer 623.000 solgte eksemplarer.
Det er produksjonsselskapet Filmkameratene som har inngått avtale med NRK om å utvikle Michelets to bøker som drama.
Emsell Larsen har lenge ivret for prosjektet, og fant tonen med John M. Jacobsen. Serien skal utvikles og produseres av Filmkameratenes John M. Jacobsen og Marcus Brodersen.
I disse dager sitter Jarl Emsell Larsen og skriver på manuset til første episode. Han har mye materiale å ta av, da det er nærmere 800 sider og 60 kapitler i første bind.
Boken, og dermed også serien, handler om 18 år gamle Halvor Skramstad fra Rena som mønstrer på Wilhelmsen-båten M/S Tomar som førstereisgutt i desember 1939. M/S Tomar befinner seg i det indiske havet da nyheten om krigsutbruddet kommer. Første sesong av TV-serien vil ta oss ca. en tredjedel inn i bok to. Da har Halvor opplevd mer dramatikk i løpet av et år enn en norsk unggutt kunne forestille seg, bl.a. gjennom konvoifarten mellom USA og England.
Filmkameratene produserte Kampen om Tungtvannet for NRK. Det ble tidenes mest sette norske TV-serie med et gjennomsnittlig seertall pr. episode på 1.8 millioner. Den serien kostet 75 millioner kroner. Jacobsen antyder at krigseilerserien vil koste 100 millioner kroner.
– Serien er «satt i utvikling», så det betyr at det ikke er tatt noen produksjonsbeslutning ennå, forteller Jarl Emsell Larsen.
– Men hvis serien blir noe av starter nok innspillingen i 2017.
Emsell Larsen sier han er veldig engasjert i bøkene til Jon Michelet. Han vokste opp på Alexander Kiellands plass i Oslo, med en far som også hadde vært var sjømann da han var yngre.
– Jeg er den siste generasjonen som har opplevd Norge som sjønasjon. Den tiden hvor det knapt var noen som ikke kjente noen som var på sjøen eller hadde vært på sjøen, forteller han.
– Min generasjon hadde også utrolige historier å fortelle. 15-åringer kunne dra ut på det store hav. Alle hadde muligheten. Du kunne begynne som dekksgutt og ende som skipper. Spesielt for Norge, som var så grisgrendt, var dette noe alle kunne gjøre.
Serieskaperen skryter av Michelets bøker.
– De er et overflødighetshorn av fortellinge og faktappplsyninger. Dette er en reiseskildring og en krigshistorie, om førstereisguttens vei i verden. Men det er også en kjærlighetshistorie. Det er veldig fascinerende. Det er en tid som er borte. Norge hadde verdens fjerde største handelsflåte da krigen brøt ut. Men gjennom 70-årene var alt borte.
Jarl Emsell Larsen har jobbet med drama og underholdning i 40 år og ble utover 80-årene en av de mest profilerte regissørene for en lang rekke NRK-serier. Men han har aldri vært NRK-ansatt, forteller han, men kun frilanser.
Serien Øyevitne var Emsell Larsens idé. Den ble en stor suksess her hjemme og Anneke Von Der Lippe fikk som kjent en internasjonal Emmy for beste kvinnelige hovedrolle. Det er også den første norske dramaserien som har fått avtale om nyinnspilling på det amerikanske markedet. Det er NBC Universal som har kjøpt rettighetene.
– De bygger Øyevitne ut fra seks til ti episoder. Det er samme historie, med mer utbrodert. Det blir annerledes, men det holder grunnkonseptet. Selvfølgelig «amerikanisert» og mer mer action, forteller Jarl Emsell Larsen, som er eksekutiv produsent og tett informert om prosjektet.
RSS