LaserDisc (LD) er et hjemmevideoformat som først ble lansert i Nord-Amerika i 1978, da under navnet DiscoVision. Selv om formatet var overlegent bedre enn alle andre videoformater på den tiden, som VHS, Betamax, Video 2000, ble LD aldri mer enn et nisjeformat. Mot slutten av 80-tallet ble formatet relansert i Europa under navnet CD Video, og det het også LaserVision i flere år. Men til slutt ble det kalt LaserDisc i alle territorier. Teknologien og konseptet bak LD er grunnlaget for senere formater som CD, DVD og Blu-ray Disc.
For andre gang skal den store skinnende videoplaten LaserDisc hylles av entusiastene i Norge. Dette skjer lørdag 17. september 2016 på Cinemateket i Oslo.
Seks entusiaster fra Facebook-gruppen LaserDisc Norge står bak arrangementet: Lars Johnsrud, Eivind Fjeld Schjerven, Per Aune, Torbjørn Brænde Kvenseth, David Gusfre og Tor Aarnes Saether er alle hardbarkede entusiaster som dyrker interessen for LaserDisc-platen.
Hva er LaserDisc?
LaserDisc er et utdatert disk-format, utviklet på 70-tallet. En standard LaserDisc har en diameter på 30 cm. Som det første optiske lagringsmedium var produktet hovedsakelig utviklet for visning av spillefilm på forbrukermarkedet. Mediumet kunne vise til vesentlig høyere kvalitet enn kassett-systemene VHS og Betamax. Med 420 loddrette linjer mot kassettenes 250 var videoplaten kjærkommen for filmentusiaster og samlere.
Produktet oppnådde aldri en stor markedsandel på videomarkedet i Norden, men var spesielt populært i land som USA og Japan, og andre steder i Østen.
Den siste LaserDisc-platen ble produsert i 2001, men Pioneer som var markedsleder på produksjon av spillere produserte den siste enheten i 2009.
LaserDisc i Norge
Nå nedlagte Akers Mic, som tidligere lå i Kongens gate i Oslo, introduserte LaserDisc for det norske markedet tidlig på 90-tallet. De spesialiserte seg både på filmer og spillere. En av fordelene med formatet var ikke bare den gode bildekvaliteten, men muligheten for å få filmer før de ble lansert på kino her hjemme. En standard LaserDisc kunne koste mellom 400 og 500 kroner. Spesialutgivelser og større bokser var langt dyrere, opp mot flere tusen kroner for de dyreste. Star Wars The Definitive Collection er et godt eksempel på dette, og denne utgivelsen blir i dag omsatt for høye priser. Bakgrunnen for dette er at filmene er urørt fra George Lucas’ endringer.
Flere aktører solgte LaserDisc på det norske markedet, og både Video Nova og senere Laserworld omsatte en stor mengde filmer til forbrukerne.
Som i andre land ble LaserDisc faset ut ved lanseringen av DVD, men formatet har fått et forlenget liv i samlermiljøer.
Formatet lever videre via Facebook-gruppen LaserDisc Norge som i sin tid ble startet av Tor Aarnes Saether. Gruppen som i dag teller nærmere 250 medlemmer, har også kjøp og salgsside og en side dedikert tekniske spørsmål. Det er andre gang de entusiastene arrangerer et treffpunkt for det utdaterte videofromatet.
Hva fascinerer med LaserDisc?
I et intervju med VIDEOMAGASINET før det første arrangementet i 2015, fortalte primus motor Lars Johnsrud om fascinasjonen.
– En fellesnevner som ofte viser seg, er det fysiske ved formatet og det i seg selv er jo snodig med tanke på at en film med lengre spilletid enn 120 minutter vil innebære bytte av plater. Kanskje nettopp dette i seg selv gjør formatet eksotisk. Men for mange vil spesialutgivelser, og det faktum at flere titler utgitt på LaserDisc ikke finnes tilgjengelig på noe annet format kan ha sammenheng med fascinasjonen.
Felles for alle som samler på LaserDisc er en filminteresse. Derimot er det nok få ifølge Lars Johnsrud som samler på DVD eller Blu-ray på grunn av en fascinasjon for formatet.
– DVD og Blu-ray har ingen særegenheter som format slik LaserDisc har, hevder Johnsrud.
The Second Norwegian LaserDisc Convention 17. september 2016
Dette arrangementet er det andre i sitt slag i Norge, og på den aktuelle dagen vil to filmer bli vist i Lillebil salen på Cinemateket i Oslo. Det ellers rikholdige programmet for dagen vil gjøre dette til en begivenhetsrik dag.
Arrangementet kan skilte med Norges største utstilling av LaserDisc-spillere. Det blir foredrag om videoplatens historie fra selveste Espen Braathen som er en tungvekter i audio/video miljøet. Braathen har lang fartstid som skribent innen bransjen fra blant annet tidsskriftet AudioVideo på 90-tallet. Selv var og er han en ihuga samler av det eksotiske formatet.
Det blir kjøp og salg av filmer og en egen auksjon. Johnsrud kan bekrefte at det er flere godbiter og sjeldenheter som skal under hammeren.
Johnsrud hevder det er første gang film vises fra LaserDisc i en fullverdig kinosal. Lillebil er en sal fullspekket med det beste innen lyd og bilde og flaggskipet av en LaserDisc- spiller Pioneer HLD-X9 blir benyttet for avspilling av de to filmene.
Hvilke filmer som vises kan ikke initiativtakerne gå ut med offentlig, av hensyn til visningsrettigheter. Johnsrud kan derimot avsløre at den ene filmen vil bli vist i en utgave ikke tilgjengelig på noe annet videoformat. Så dette er med andre ord en eksklusiv visning. Filmenes titler annonseres kun i arrangementets lukkede Facebook-gruppe.
Det blir selvsagt mye mingling når entusiastene skal møtes og mye tid er satt av til nettopp dette. Forrige gang et slikt arrangement ble avholdt i Norge var det 17 entusiaster som møttes. Den gangen ble det avholdt i AV Shop sine lokaler på Alanabru i Oslo. Siden den gang har medlemstallet i Facebook-gruppen økt fra 137 til nærmere 250. Så Johnsrud er trygg på at arrangementet blir en realitet. Til årets arrangement blir 60 eksklusive billetter solgt gjennom Ticketmaster.
Etter at deltagerne har kjøpt billett registrerer de sin deltagelse på: http://www.laserdisc.no
De som ønsker å delta, og er nysgjerrig på hvilke filmer som vises, kan melde seg inn arrangementets Facebook-gruppe her.
RSS