Hvis flere leverandører dropper fysisk leiefilm på såkalt splitt, kan det føre til økt kundeflukt, frykter en av landets ledende leiefilmforhandlere.
Per dags dato er det Scanbox og Nordisk Film som ikke tilbyr leiefilmer på splitt. Det betyr at her må leiefilmforhandlerne, som i «gamle dager», kjøpe inn leiefilmene for å leie dem ut. Mens de andre leverandørene tilbyr et fritt antall kopier, som igjen fører til stor kopidybde og at man «aldri går tom», og kan leie ut f.eks. en hel uke. Splitten beskriver at man da deler på omsetningsgrunnlaget med leverandører, fremfor at man betaler for en kopi, slik man altså må hos to av leverandørene.
Men nå kan flere leverandører velge å droppe splitt, frykter leiebransjen.
Knut Høyvik hos MIX Filmgalleriet Haugesund sier han har fått beskjed fra Fox-Paramount at de slutter med splitt fra 1. januar 2014.
– Dette er «styrt» fra det store utland og lite vi får gjort med er uttalelser som kommer fra Paramount Norge, sier Høyvik.
Daglig leder Jon Einar Sivertsen i Fox-Paramount Home Entertainment Norge AS sier til VIDEOMAGASINET at selskapet «er i sluttfasen av en evaulering av hva vi skal gjøre med fysisk leiefilm.»
– De fleste splittavtalene skal reforhandles i januar, da de utgår nå. Det er for dyrt å administrere og rapportere splitt i forhold til omsetningen i markedet nå, sier Sivertsen, og poengterer at selskapet i Danmark har droppet splittfilm.
– Dette er ikke noe felles bransjeinitiativ, men en vurdering vi har gjort, sier Sivertsen.
Høyvik driver en av landets største leiefilmbutikker, som klarer å holde koken tross markedsendringene. Han forteller at han per dags dato har splitt fra SF, Warner, Disney, SME, Paramount, VME, Atlantic, FOX og Universal Sony.
– Det blir en utfordring hvis flere leverandører slutter med splitt, og vi må kjøpe kopiene. Da blir det mindre kopier i hyllene, og vi vil være tomme i hyllene for de store tittlene oftere enn i dag. Er vi tomme for film, er jeg redd kundene i enda større grad vil gå over på til andre måter å se film på VOD, sier Høyvik.
Han er også redd for at butikken da må slutte med ukesleie, som har vært en stor suksess, og da må få kundene over på døgnleie og tredagersleie, noe som ikke blir lett, tror han.
– Vi må få filmene hurtigst mulig inn igjen når vi ikke har så stor kopidybde. Det blir som å gå ti år tilbake i tid for leiebransjen, hevder Høyvik.
– Det kan du ikke mene? Det var ikke ukesleie for ti år siden, og dessuten var det da heller ikke splitt. Dette var jo et system leiebransjen var imot!
– Med ti år tilbake i tid så mener jeg splitt kontra kjøp av leiekopier, eller 8-9 år for å være mer nøyaktig. Det var ikke alle som var helt i mot, men noen. Tidene er andreledes nå. Dengang konkurrerte butikkene mot hverandre, og kundene kunne gjerne vente på filmen opptil flere dager hvis den var utleid. I dag har de alternativer, de kan se alt på VOD, så tidene kan ikke sammenlignes.
– Og ukesleie er jo bare tre år gammelt?
– Ukesleien er korrekt 3,5 år. Vi begynte påsken 2010. Den har vært utrolig viktig for våres del. Mange kunder vil ha filmene hjemme lenger. De orker ikke å kjøre ned til videobutikken og bytte filmer hver dag. Vi har ca 55 -60 % av våre kunder på ukesleie.
RSS