Han ble kalt «DVD-ens» far. Hva mener Warren Lieberfarb om dagens digitale utvikling?
Variety har fått Lieberfarb i tale.
Warren Lieberfarb ledet Warner Home Video i tjue år, fra 1982 til 2002.
Nå driver han Warren N. Lieberfarb & Associates LLC, som er et konsulent og investeringsfirma innenfor media, underholdning, teknolog og innholdsdistribusjon.
I etterpåklokskapens lys mener Lieberfarb at DVD-ens inntog skapte et finasielt og artistisk endret marked for filmskapere og filmelsker, i og med at mange flere forbrukere begynte å «kjøpe filmer» fremfor å leie dem. Kjøpefilmmarkedet var marginalt før DVD-ens inntog. Selv om man selvsagt kunne kjøpe både VHS – og det teknisk overlegne LaserDisc-formatet – var det først med DVD at kjøpefilm ble allemannseie.
Lieberfarb sier at digitaliseringen av innholdet ga muligheter for studioene og innholdsleverandørene, og publikums interesse for katalogfilmer økte. I en periode eksploderte salget av klassiske filmer. Han mener at dette fikk studioene til å innse at det var et marked for kvalitetsfilmer, som igjen førte til produksjon av filmer som ikke bare fulgte de vanlige formlene.
Men til syvende og sist fikk ikke katalogfilmene det fokuset de fortjener, mener han. Av de 100 mest solgte DVD og BD de siste ti årene, er bare 2,3 % av titlene katalogtitler, og i 2013 var bare 22,4 % – 28 av 123 millioner enheter – titler som var eldre enn ett år.
Lieberfarb mener at den forkortede livsperspektivet til BD og DVD har flere årsaker. Han peker på lavprisutleien som er utbredt i USA, og studioenes manglende innsats med å prise varene riktig og få en bredere distribusjon og mer korrekt markedsføring. At fysiske medier synker er naturlig all den tid digitalleveringen vokser, men han mener at dette kunne skjedd senere om det var en større priselasitet for DVD, mer spesialisert distribusjon og målrettet markedsføring.
På spørsmål fra Variety om VOD kan tilby de samme fordelene som DVD og eventuelt flere fordeler, sier Lieberfarb at elektronisk levering er branjsens håp for å få ny vekst. TVOD – elektronisk utleie – gjør det ikke mulig å samle på filmene, men EST – elektronisk kjøpefilm – gir større portabilitet enn discer. Videopioneeren tror at på sikt kan hjemmekinoene bli verdenskinoer for klassisk filminnhold.
– Det er ikke på tide å forlate fysisk disker, da inntektene fra fysisk salg er spesielt viktig for salg av klassiske filmer. Men den mest sannsynlige veksten kommer fra elektronisk leveringen.
RSS