
Nordmenns digitale filmforbruk er undersøkt av Handelshøyskolen BI. Studien baserer seg på intervjuer med 1.901 innbyggere som er 15 år eller eldre. BI har siden 2008 kartlagt nordmenns digitale konsum av kultur.
Undersøkelsen Digitalt filmkonsum 2013 er en oppfølging av forskningsprosjektet Digitalt kulturkonsum ved Handelshøyskolen BI. Undersøkelsen er gjennomført av Handelshøyskolen BI i samarbeid med Film og Kino og OpinionPerduco. Datainnsamlingen er gjennomført på web i mai 2013.
Utvalget respondenter er trukket fra Norstats webpanel med 100 respondenter fra hvert fylke. Resultatene er vektet i henhold til geografisk fordeling og kjønn- og alderssammensetningen i befolkningen. Resultatene må tolkes innenfor en feilmargin på +/- 1,0 og +/- 2,4 prosentpoeng for hovedfrekvensene avhengig av prosentresultatenes størrelse. Usikkerheten er størst ved prosentresultat på 50 % - 50 % og minst ved prosentresultat på 5 % - 95 %.
Bare en tredjedel av befolkningen kjøpte våren 2013 fysisk film på Blu-ray eller DVD, viser en ny undersøkelse fra Handelshøyskolen BI.
Mens det for fire år siden, våren 2009, var nesten 60 prosent som kjøpte Blu-ray eller DVD i løpet av det siste halve året, er andelen nå snart halvert, til 35 prosent, per mai 2013.
– Vi registrerer en kontinuerlig og signifikant nedgang i DVD/Blu–ray-markedet, sier forsker og filmbransjeekspert Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BI.
Fallet skyldes ikke bare at den enkelte kjøper mindre DVD/Blu-ray, men også at det er færre som kjøper film i disse fysiske formatene.
Gaustad sier til VIDEOMAGASINET at man ikke har spurt hos hvilke salgskanaler forbrukerne kjøper fysisk film. Han tror likefullt at mange som fortsatt kjøper fysisk film, kjøper via nettbutikker, enten det er nordiske sider som platekompaniet.no, CDON.com, eller utenlandske som play.com og amazon.com.
Forskeren tror ikke de fysiske produktene vil forsvinne helt, men at det vil fortsette å reduseres.
– Fysisk hjemmevideotilbudet blir mye mer marginalt enn det er i dag. Og det er en spiraleffekt. Jo mindre DVD og BD som selges, jo flere forhandlerne må legges ned. Dermed blir det vanskeligere å kjøpe BD og DVD og da kjøper forbrukerne enda mindre. Spiralen er i god gang, hevder forskeren.
Som alt annet – det har skjedd i USA før trenden kommer til Norge.
– I USA er tilbudet fortsatt der for noen få store titler, men helt borte for uavhengige filmer, fordi forhandlernettet har blitt borte. Jeg tror det fysiske markedet er på vei bort.
Terje Gaustad sier han ofte hører at det nå går med film som det gjorde med musikkbransjen, ref. CD-salg og streaming av musikk.
Men det er han ikke enig i.
– Jeg tror film har et potensielt stort VOD-marked, som kan erstatte det fysiske hjemmevideomarkedet. Det kan for distributører og produsentene bli enda mer lukrativt enn DVD-markedet. De kan tjene tilsvarende og tilnærmet ikke ha kostnader på distribusjonen.
Gratiskonsum populært
Nærmere fire av ti nordmenn (38 prosent) oppgir at de har lastet ned/strømmet film/TV-serier gratis de siste seks månedene.
Tre av fire i aldersgruppen under 30 år (74 prosent) oppgir at de har lastet ned/strømmet gratis film eller TV-serier i løpet av det siste halve året. NRK er på topp på lovlig gratis konsum og The Pirate Bay på det illegale konsumet.
Nærmere halvparten (46 prosent) av disse oppgir NRK som førstevalg, mens 24 prosent oppgir The Pirate Bay som førstevalg. Gjennomsnittskonsumet for NRK-forbrukerne er på 7 filmer mot 12,5 filmer for The Pirate Bay-brukerne.
Netflix er vinneren
Mer enn sju av ti brukere av abonnementsbaserte strømmetjenester (71 prosent) oppgir at de bruker Netflix som sitt førstevalg. På andreplass kommer TV2 Sumo som 13 prosent oppga som førstevalg. 7 prosent oppgir Viaplay som sitt førstevalg, mens kun 3 prosent oppgir HBO som sitt førstevalg.
Mindre enn en prosent av intervjupersonene oppgir tjenester som C More Play, Lovefilm, og Voddler som sitt førstevalg.

RSS