Last ned Owe Watnes fullstendige presentasjon med alle fakta her.
Under bransjeforumet tirsdag 27. januar 2015 i Filmens hus i Oslo fortalte rådgiver Ove Watne i Medietilsynet om de nye aldersgrensene for «billedprogram». Få detaljene her.
Den nye loven om beskyttelse av barn gir nye aldersgrenser for det som myndighetene kaller «bildeprogram».
Nå skal nye forskrifter lages, og disse skal på høring i løpet av våren 2015. Implementeringen av loven kan skje senere i 2015, fortalte rådgiver Ove Watne i Medietilsynet under bransjeforumet tirsdag 27. januar 2015 i Filmens hus i Oslo.
– Målet å få en mer plattform nøytral lovgivning. Den er nå fragmentert, blant annet i en lov om film & video, og en om TV og VOD. Det er et sammensurium, men det retter man opp nå, sa Watne.
Han understreket at det ikke gjelder bare kinovisning, men alle former for visning av bildeprogram. Dette er et samlebegrep som er ment å dekke audiovisuelt innhold. Det kan gjelde skjermer som viser innhold hos Elkjøp, f.eks.
Det gjelder også salg av DVD, BD og andre kommende lagringsmedier.
Av spesiell interesse for kino- og videobransjen er selvsagt de nye aldersgrensene.
Sju- og elleveårsgrensen forsvinner, til fordel for en ny seks-, ni og tolvårsgrense.
– Jeg tror vi vil treffe bedre med en aldersgrense som fyller gapet mellom nåværende sju og elleve år. Nå får vi ni år. Det blir til det beste for barna. Ledsagerregelen fortsetter, så man kan være tre år yngre om en foresatt er med, fortale Watne.
Andre nyheter av praktisk art for bransjen er at filmfestivaler slipper å søke om dispensasjon og der hvor en 18-årsgrense settes av distributøren, trenger ikke filmen vurderes av Medietilsynet.
Begrept fraråding opphører. Medietilsynets praksis med å gi anbefaling om hvilke aldersgrupper filmen er egnet for opphører.
Og: Bransjen (v/bildeprogramdistributør) skal sette aldersgrense for alle andre bildeprogrammer enn kinofilm (dvs. bildeprogrammer Medietilsynet ikke har aldersklassifisert). Aldersgrensene skal fastsettes på bakgrunn av retningslinjer utarbeidet av Medietilsynet. Dette vil kreve opplæring av bransjen fra Medietilsynets side.
Hvem er så bildeprogramdistributør? Det er den som har visnings- eller omsetningsrettighetene i Norge på den aktuelle plattformen, og som stiller programmet til rådighet for innholdstilbydere og/eller publikum i Norge (eks. film/videogramdistributør, fjernsynskringkaster, VoD-tilbyder/tilbyder av bestillingstjeneste)
Men en kino kan bli bildeprogramdistributør i de tilfeller kinoen direkteimporterer et bildeprogram selv. Rent tekniske videreformidlere (infrastruktureiere, nettoperatører) omfattes ikke.
Last ned Owe Watnes fullstendige presentasjon med alle fakta her.
RSS