Filmformidlingsaktører sender nå ut et «oppropsbrev» om kuttene til Film & Kino. Aktørene ønsker både ansvars- og bevilgningsendringer hva gjelder pengestøtten til ulike tiltak.
Filmfestivaler, cinematek, distributører, filmklubber og andre filmformidlingsaktører står bak oppropet «FILMKULTUR I FARE».
Svein Inge Sæther, Cinemateket i Trondheim, forteller til KINOMAGASINET at de alle ser et klart behov for å se på ansvarsfordelingen mellom Film & Kino og Kulturdepartementet på flere av områdene som per i dag er Film & Kinos eneansvar når det gjelder statlig finansering, som Cinematek, festivaler og import av kvalitetsfilm.
– Dette er et opprop fra et bredt filmformidlingsmiljø. Vi prøver å etterlyse en gjennomgang av systemet slik det opereres med i dag, sier Svein Inge Sæther.
Unnur Sande, Arthaus, sier til KINOMAGASINET at de håper at det blir en ny løsning, da Film & Kino er pålagt for mange oppgaver i en tid med sviktende inntekter.
– Vi håper på strukturelle endringer som sikrer stabilitet og forutsigbarhet, sier Sande.
Det er først og fremst svikten i fysisk videogramsalg som fører til Film & Kinos problemer, da bransjeorganisasjonen for kommunale kinoer administrerer Norsk kino- og filmfond.
– Det er feil at kulturtiltak skal være nødt til å forholde seg til en inntektskilde som har en nedadgående kurve, mener Sæther. Han sier en ting er å bruke avgiftsmidler generelt, det gjør samfunnet ofte, men at det blir så knyttet opp til en spesifikk inntektskilde er lite hensiktsmessig og logisk, mener han.
– Man kan jo ikke gi statsmidler til opera og musikk, avhengig av hvor mange som kjøper CD-er, poengterer han.
– Jeg synes det er rart at staten i lang tid har sett det som naturlig at ethvert filmkulturelt tiltak skal være så knyttet opp til omsetningen av film på DVD og billettsalg på kinoene. Det viser hvordan filmkulturen er blitt sett på, heveder Sæther.
Tirsdag 4. juni avholder Film & Kino landsmøte i Fredrikstad. Da vedtas etter alle solemerker kraftige kutt i revidert budsjett for 2013 og budsjettet for 2014 er meget stramt. Det går på mindre støtte til Cinematekene, filmfestivalene, import og distribusjon av kvalitetsfilmer og barnefilmer på kino og DVD, dyrere Bygdekino, færre spillesteder for Bygdekinoen, med mer.
I oppropet heter det at «festivaler, cinematek, filmklubber og andre filmkulturelle formidlingstiltak sørger sammen med de uavhengige filmdistributørene for at landets kinopublikum får et rikere filmtilbud. Med hjelp av ulike støtteordninger finner nyskapende filmer av kunstnerisk verdi og viktige verk fra den norske og den internasjonale filmarven veien til kinosalene hvor de kan presenteres slik de er ment å vises for et publikum, på et stort lerret i en sosial sammenheng.»
Gruppen bak oppropet foreslår at ansvaret for statlig finansiering av cinematekene utenfor Oslo til Norsk Filminstitutt, som til formålet må tilføres øremerkede midler fra Kulturdepartementet. I tillegg må filmfestivalene også sikres stabilitet og sikkerhet gjennom et økt nasjonalt ansvar for støttetildeling.
«Det tredje ein kan gjere, er å endre på dei oppgåvene som Film & Kino i dag har, og overføre noko av ansvaret f.eks. tilbake til statsbudsjettet, sånn som ein har gjort med Kortfilmfestivalen i Grimstad på eit tidlegare tidspunkt», sa kulturminister Hadia Tajik i Stortingets spørretime 17.04.13.
«Filmformidling er like viktig som produksjon i arbeidet for at Norge skal utvikles som filmnasjon, og finansieringen kan ikke avhenge av et sviktende DVD-salg. Norge vil aldri vinne Gullpalmen i Cannes eller en Oscar uten at grasrota vannes», avsluttes oppropet med.
Disse står bak oppropet:
CINEMATEK
Cinemateket i Trondheim: Svein Inge Sæther, Cinemateket i Bergen: Ole Petter Bakken, Cinemateket i Kristiansand: Janne Molberg, Sølvberget Cinematek (Stavanger): Magnus Cappelen, Lillehammer Cinematek: Morten A. Ørmen, Verdensteatret Cinematek (Tromsø): Martha Otte
FESTIVALER
BIFF: Tor Fosse, Film fra Sør/Arabiske filmdager: Elisabeth Opdal, TIFF: Martha Otte, Kosmorama: Berit Vordal, Kortfilmfestivalen: Torunn Nyen, Fredrikstad animasjonsfestival: Anders N. Moen, Skeive filmer: Bård Ydén, Amandusfestivalen: Stine Marie Solem, Human Rights Human Wrongs/Oslo Dokumentarkino: Ketil Magnussen
DISTRIBUTØRER
Arthaus: Svend B. Jensen og Unnur Sande, Scanbox: Ingrid Sølverud, Euforia: Vibeke Skistad, Kontxt film: Stig Brekke, Storytelling: Ola Lund Renolen, Kudos Family: Bjarte Mørner Tveit,Europafilm: Frank Johnsen, Tour de Force: Tor Fosse
ANDRE
Norsk filmklubbforbund : Jon Iversen og Irene Torp Halvorsen, Bygdekinoen: Arnfinn Inderhaug, Mediefabrikken i Akershus: Anders Fristad Rudolph, Grønnskjerm: Silje Anette Grüner
RSS