HAUGESUND: Mer Film utvider og starter også eget distribusjonsselskap. De har allerede noen filmer klare for neste halvår.
Disse ble presentert for norske kinosjefer under en presentasjon på Den norske filmfestivalen i Haugesund torsdag 20. august 2015.
Blant filmene finner vi Wim Wenders nye 3D-film – basert på manus fra nordmannen Bjørn Olaf Johannessen – Every Thing Will Be Fine, som får kinopremiere 20. november 2015. James Franco, Charlotte Gainsbourg og Rachel McAdams har hovedrollene. (Mer om de andre filmene i bunn av artikkelen.)
– Dette er den beste 3D-filmen siden Gravity, med veldig fin fotografering. Det er et indre drama, uten store effekter, og 3D gir dybde for Wenders. Det handler om en mann som lever med skyldfølelse etter å ha forårsaket en ulykke. Filmen starter med uhellet, og så går filmen over flere år etterpå, hvordan han og de involverte takler det. Det er fascinerende gjort.
Det forklarer Øistein Refseth, som er innkjøps- og markedssjef for Mer Filmdistribusjon, om Every Thing Will Be Fine. Den vises også under filmfestivalen i Toronto, i Master-seksjonen.
MED TROEN PÅ KINOVISNINGSVINDUET
KM møtte Refseth under filmfestivalen og fikk vite litt mer om planene til selskapet.
– Vi kommer med filmer vi har tro på og som vi skal jobbe skikkelig med. Vi setter oss som mål å finne nye filmer av nye talenter, som har en appell mot et yngre folk, sier han videre.
– Det blir dermed ikke brede blockbustere. Vi ser etter filmperler på filmfestivalene vi besøker. Som distributører må vi bli flinke til å finne nye måter å engasjere publikum på. Det er en utfordring. Så må filmen formidles til riktig publikum. Det handler om å bli smartere på hvordan man bruker sosiale medier og bygge opp om filminteressen, mener Refseth.
EGEN SUKSESS
Suksessen mer produksjonsselskapet Mer Films egen film, Mot naturen, i 2014 ga mersmak.
– Vi fikk gjort mye riktig med Mot naturen. Vi hadde en god film som traff målgruppen. Den var relevant og skapte diskusjon. Den ble sett av 21.000 på kino. Det var mange som mente vi ikke kunne klare 10.000 besøkende en gang, men vi klarte å formidle at filmen var bra og hadde noe unikt å by på. Dette genererte en nysgjerrighet og engasjement. Vi fikk også spredt interessen via nettkampanjen som var fokusert på Facebook, Twitter og Instagram.
Refseth slår fast at en film blir en suksess når folk snakker om den.
– Hva med DVD?
– Ja, vi ga ut Mot naturen på DVD. Vi trykte 2.000 og alle er solgt.
SOSIAL INFORMASJON
I en medievirkelighet hvor det er stor pågang av film mener Refseth at folk er enda mer kritiske når de velger å se en film på kino.
– Det er mange som kanskje bare ser en til to filmer i måneden. Da kommer man fort ned på listen. Konkurranser fra TV-serier og andre ting er stor. Derfor er det viktig at filmene på kino har noe å formidle som engasjerer og at distributørene og kinoene blir flinkere til å skape dette engasjementet.
– Hva slags marked kjøper dere for?
– Vi kjøper bare for Norge, men herunder også fysisk, digitalt og TV-rettigheter. Tanken med selskapet er også at vi vil gjøre lansering og distribusjon av egne produksjoner. Men inntil de kommer satser vi på innkjøp. Vi skal ha andre filmer å bygge opp selskapet med. Våre neste produksjoner kommer først i 2017, det blir Ole Giæver og Iram Haqs nye filmer.
ARTHAUS 2?
– Du har bakgrunn fra Arthaus. Blir dette et slags Arthaus 2?
– De er så etablerte og solide. De er den beste distributøren av kvalitetsfilm og vil forbli det. Vi vil utfylle det. Kvalitetsfilmdistributører i Norge får ofte gjennomslag på kinoene. Det er bra. Men det er også ofte rare tilfeller hvor man tenker: «Hvorfor får den filmen vises på kino, men ikke denne?» Distributørene er kuratorer. De bestemmer hva som er viktig i filmkulturen. Og vi mener det er rom for flere filmer. Filmer som fortjener et liv på kino. De største inntektene er der og det er der filmen hører hjemme. Vi vil aldri gjøre noe på bekostning av kinoene. Det er der du får oppmerkosmhete som driver salget.
Men når det er sagt, Mer Filmdistribusjon er åpen for «nye muligheter», som det heter.
– Vi ønsker å se på mulighetene som nye distribusjonplattformer gir, men kino blir den viktigste plattformen. Digitalt og kino samtidig kan være bra for noen type filmer. Men i Norge er det vanskelig å finne filmene på nettet. Men det skal ikke være et fast vindusystem for alle filmer. Det tror jeg ikke på.
Filmene som kommer fra Mer Filmdistribusjon
Everything Will Be Fine.
Regi: Wim Wenders.
Kinopremiere: 20. november 2015
(Les mer om den øverst i denne artikkelen)
Etterskjelv (Efterskalv/The Here After) er svenske Magnus von Horns debutfilm og hadde sin internasjonale premiere i Director’s Fortnight-programmet i Cannes i år. Et intenst drama om den unge Jon som kommer tilbake til et lite lokalsamfunn etter å ha sonet i fengsel for en forbrytelse. Han ønsker å starte på nytt, men hans hjemkomst får fram det verste i menneskene rundt han. Lokalsamfunnet er ikke klare for å glemme eller tilgi John og en lynsjestemning bygger seg opp. Hovedrollen spilles av den svenske popstjernen Ulrik Munther, og filmen er fotografert av polske Lukasz Zal, som ble både Oscar- og BAFTA-nominert for sitt foto i fjorårets suksess Ida.
Etterskjelv får norsk kinopremiere 27. november 2017.
Middelhavet (Mediterranea) er italiensk-amerikanske Jonas Carpignanos første spillefilm. Den ble valgt ut til Kritikeruken i Cannes. Filmen handler om to venner fra Burkina Faso som legger ut på reise og krysser Middelhavet på jakt etter et bedre liv i Italia. De finner snart ut at det nye livet er langt fra enkelt, men nekter å la seg knekke. Regissør Jonas Carpignano reiste til Rosarno i Sør-Italia for å lage en kortfilm om et opprør startet av immigranter der i 2010. Siden har regissøren bodd sammen med immigrantene og utviklet denne spillefilmen. Filmen er sterkt inspirert av immigrantenes egne historier og de spiller selv i dette svært aktuelle dramaet. Deler av produksjonsteamet bak Beasts of the Southern Wild er også med her og filmmusikken er skrevet av Beasts‘ Benh Zeitlin og Dan Romer.
Middelhavet får norsk kinopremiere 22. januar 2016.
Cemetery of Splendour er den nye filmen til thailandske Apichatpong Weerasethakul, som vant gullpalmen for sin forrige spillefilm Onkel Boonme som kan erindre sine tidligere liv. Hans nye mesterverk ble vist i Un certain regard-programmet på årets Cannes-festival og har norske Tordenfilm som co-produsent, med støtte fra Sørfond. Cemetery of Splendour er en vakker film om husmoren Jenjira som melder seg som frivillig på et sykehus som tar i mot soldater som lider av en mystisk sove-sykdom. Gjennom møtene med menneskene på sykehuset og drømmer får Jen en dypere forståelse for verden rundt seg.
Cemetery of Splendour får norsk kinopremiere vinteren 2016.
Lykkelig i 24 timer (Hedi Schneider is Stuck) er den andre spillefilmen til tyske Sonja Heiss. Filmen hadde premiere på Berlin filmfestival i år og handler om bekymringsløse Hedi og Uli som lever i Berlin med sin sønn. Plutselig møter Hedi veggen, blir deprimert og den lille familien blir konfrontert med et alvor de ikke vet hvordan de skal takle. Vil de klare å være lykkelige igjen? Om så bare i 24 timer? Filmen skildrer Hedis vei inn og ut av en depresjon på nyansert og humoristisk vis. Filmen er delvis spilt inn i vakker nord-norsk natur.
Lykkelig i 24 timer kommer på kino vinteren 2016.
RSS