I takt med markedsendringene krymper den norske videobransjen på distributørleddet.
Nylig brakte VIDEOMAGASINET – som første medium – nyheten om at Scanbox etter sigende «faser ut» sin norske avdeling.
Fra før av er det kjent via våre «spalter» (les: nettside) at markedslederen SF Norge vil skalere ned på antall ansatte på videoavdelingen, som lenge har vært overdimensjonert i forhold til markedet. Nå som selskapet også ved utløpet av september mister Fox-titlene, er behovet for innsparinger ytterligere poengtert.
Disney foretok små justeringer i fjor mht antall selgere, mens Nordisk Film gjorde det allerede for et par år siden. Warner har også justert staben fortløpende og er nå nede på et absolutt minimum av norske medarbeidere, og den norske sjefen styrer også den danske avdelingen. Det samme gjør Paramount-sjefen i Norge, som i sommer fikk et sårt tiltrengt ekstra ben å stå på med Fox-rettighetene og opprettelsen av joint-venture-selskapet FOX-PARAMOUNT i Norden. Dog ingen flere ansatte av den grunn (de er bare fire igjen).
Sony og Universal har gått samme vei, og er nå sammenslått på nordisk nivå og med en ørliten norsk avdeling, som igjen styrer den danske avdelingen.
De store blir altså mindre og slår seg sammen, men hva da med de minste? Atlantic Film holder det fortsatt gående, men kun med to ansatte, mens Star Media Entertainment (SME) er hele ti ansatte, inkludert eier Pål Granlund, ifølge nettsiden deres.
VME, eller Another World Entertainment, har lenge drevet med en liten stab. Disse tre selskapene er heller ikke medlemmer av Norsk videogramforening. Lykkelige som små?
Spesielt SME har jo mye gode og/eller lovende nyhetsfilmer som kinolanseres – vi nevner i fleng Lovelace, Riddick, Inside Llewelyn Davis, Rush, og Atlantic Film har mange gode B- og katalogfilmer, og av og til klassikere man «må ha». Men dette markedet er også i ferd med å bli meget tynnslitt.
Og da var vi vel gjennom de fleste.
Så hva skjer med Scanbox? Dette blir naturlig nok bare spekulasjoner fra min side, men den mest naturlige konsekvens når den norske avdelingen nedlegges ila. neste år, vil enten selskapet avvikles i sin helhet og rettighetene overtas/kjøpes av en av konkurrentene, eller alternativt – at selskapet fortsetter med en minimumstab i Danmark/Sverige, og at salg- og markedsføringen gjøres av en samarbeidspartner. Hvem det kan bli, er ikke godt å si, men både «majorene» og de små «independents» kunne saktens trenge flere gode produkter i porteføljen.
Så er det bare å trøste seg med at det vil bli bedre. Norge ligger etter USA. Vi fikk nedgangen to-tre år etter USA, og nå er tallene i USA stabiliserte og så smått i ferd med å øke noe på fysisk, mens digitalt sørger for en større totalkake.
Dessuten er ikke situasjonen svart/hvitt, noe vi på VIDEOMAGASINET – i motsetning til øvrige ikke-spesialiserte massemedier – ofte forteller om, inkl. salgssuksesser hos Rema 1000 og Platekompaniet. Den enes død, den andres brød. Forbrukerne vil fortsatt ha fysiske filmer.
Det er fortsatt kake igjen for den som vil smake. Og nå venter Q4 med sine mange sterke titler og flotte produkter.
RSS