• Nyheter
  • Anmeldelser
  • KOMMENTAR
  • Konkurranser
  • Om oss
  • Kontakt
VIDEOMAGASINET
  • Nyheter
  • Anmeldelser
    • Anmeldelse: Rabbit Hole: sesong 1
    • Anmeldelse: Luther: The Fallen Sun
    • Anmeldelse: Star Wars: The Bad Batch: sesong 2 – episode 1-6
    • Anmeldelse: Star Wars: Andor: sesong 1
    • Anmeldelse: Star Wars: Tales of the Jedi
  • KOMMENTAR
    • HBO MAX sin House of the Dragon: Meget imponerende audiovisuell kvalitet
    • De små ting teller
    • Det synger på siste verset for fysisk videosalg
    • Du er ikke lat eller dum om du ser på Netflix
    • Derfor har jeg tro på UHD-formatet
  • Konkurranser
    • Konkurranse: Miss Peregrines Home For Peculiar Children
    • En absolutt fabelaktig konkurranse!
    • Vi introduserer et nytt menypunkt: KONKURRANSER
  • Om oss
  • Kontakt
  • RSS

VIDEOBRANSJEN

MIX-ledelsen om omstillingsprosessen

Slik ser den nye spillavdelingen ut hos Filmgalleriet/Spilleriet i Haugesund. Foto: Filmgalleriet/Spilleriet
MIX-ledelsen om omstillingsprosessen
John Berge
25. juni 2013

NorgesGruppen Servicehandel AS Profilhuset Servicehandel består av følgende konsepter (eierandel i parentes): MIX: Landsdekkende kioskkjede (100%) Fresh:­ Bensinstasjonkonsept, utvikles­ og­ driftes­ av­ NorgesGruppen­ Convenience­ AS (100%) for ­Shell­ Select Deli de Luca: Conveniencebutikker i bymiljø (100%) Kaffebrenneriet: Norges største kaffebarkjede (50%) Le Café:­ Kafekonsept tilknyttet kjøpesentre (100%) JaFs: Hurtigmat-kjede (100%) www.jafs.no Dolly Dimple’s: Landsdekkende pizzarestaurantkjede (100%) Big Horn Steak House: Restaurantkjede (50%) • NorgesGruppen er den største aktøren i det norske dagligvare­ markedet, med 38,5 markedsandel. NorgesGruppens butikker og butikker tilknyttet konsernet hadde en samlet butikkomsetning på 57 milliarder, inkludert Bunnpris. NorgesGruppens dagligvarevirksomhet består av ulike kjeder og konsepter som er organisert i tre profilhus: Kjøpmannshuset Norge AS EUROSPAR, SPAR, Joker og Nærbutikken. KIWI Norge AS Meny-Ultra Meny, Ultra, Centra og Jacobs.

– Den kritikken vi skal ta er at vi kanskje ikke har vært tydelige nok på å utvikle butikkene i takt med markedet, sier kjededirektøren.

Svein Erik Alstad-Evjen hos NorgesGruppen Servicehandel AS ga tidligere i år et åpenhjertig intervju med VIDEOMAGASINET. Her bringer vi det for første gang på nettsiden, til glede for nye og gamle lesere.

En artikkel på videomagasinet.no
tidligere i vinter, hvor en lang rekke MIX Scene 1-forhandlere rettet massiv kritikk mot sin egen kjede, førte til at ledelsen innkalte til et strategimøte rett før påsken 2013.

MIX Scene 1-butikkene har falt fra i jevn takt de siste årene, med en forsterket hyppighet det siste halve året. Kjeden var nede på 42 butikker i april. Per juni 2013 er det 32 igjen.

På det meste var det nærmere 100 med i kjeden.

INGEN OVERRASKELSE

For Svein Erik Alstad-Evjen – med fartstid i MIX siden 2005 – er ikke utviklingen overraskende hva gjelder filmsalget. Det er den heller ikke for kjøpmennene, mener han.

– Vi har jobbet iherdig siden 2008 med en omstilling. Vi har sett at markedet for film alene ikke har vært lysende. Vi mener vi har vært tydelige på at film og kioskdelen er to viktige ben, som de rene filmbutikkene måtte få øynene opp for. For å være konkurransedyktig må kjøpmennene utvikle sin egen butikk innenfor det våre konsepter gir mulighet og rom for, sier Alstad-Evjen.

Etter toppåret i 2008 var nedgangen ganske liten de første påfølgende år for MIX Scene 1. I 2011 klarte kjeden sågar et lite oppsving.

– Noen startet endringen allerede i 2008–2009, eksempelvis butikkene i Åkrehamn og Kopervik. De gjorde en grundig jobb på mat og film. Mens de for noen år siden omsatte for 80 % film og 20 % andre varer, er miksen i dag motsatt – 80 % annet og 20 % film. De som klarte dette er da mye mindre sårbar for filmnedgangen som hele markedet nå opplever.

FILMFANS

Men kjededirektøren medgir at siden mange butikker fortsatt er avhengig av bruttofortjenesten på film, er de spesielt sårbare i et tyngre marked for film.

– MIX Scene 1 fikk massiv kritikk. Dere ble – via våre reportasjer om kjøpmennenes meninger – beskyldt for å gi blaffen i forhandlerne, å ikke bry dere om film, og så videre. Hvordan opplevde dere dette?

– Det er viktig for oss å ha dialog med kjøpmennene. Vi hadde et møte med de i mai i fjor, der ble vi enige om et løp. Den store nedgangen kom ikke før sommeren 2012. Så derfor innkalte vi til et møte nå i år, rett før påske, for å imøtegå det som ble skrevet på videomagasinet.no og få inn alle innspill fra filmbutikkene. 27 av Scene 1-butikkene var på møtet. Det ble holdt grunnet det tydelige behovet som kom frem i artikkelen – at de opplevde at vi ikke tok film på alvor.Den kritikken vi skal ta er at vi kanskje ikke har vært konkrete og tydelige nok på hvordan utvikle butikkene i takt med markedet ift den enkelte butikks beliggenhet. Og kanskje har ikke den enkelte kjøpmann opplevd at vi har vært så tydelige.

– Har forhandlerne rett i noe av kritikken?

– Hvis det oppleves slik av de. Men spørsmålet her er tidshorisonten. I 2001 hadde MIX reklame på alle busser. I 2004 kjørte vi TV-reklame. Sist vi hadde en DM før jul var i 2011, med fokus på film. Marketingmiksen har endret seg, for hele KBS-markedet (kiosk og bensinstasjoner. Red. anm.).

– Det er blitt oss fortalt at dere har droppet bruken av sosiale nettsider? Er ikke det feil når bruken av Facebook og Twitter bare øker?

– Vi har en Facebookside, «Vi som jobber i MIX», som er fullt oppegående. Forbrukersiden legges ned av seg selv, hvis ikke trafikken og interessen er der. Da ser ikke kjeden seg i stand til å lønne en person for å drive den. Vi ser ikke at vi kan bruke våre kjøpemenns penger på det. Mix.no på sin side er vinklet mot å få med flere kjøpmenn. Mixscene1.no er borte, den la vi ned i fjor høst. Det er mye mer kraftfullt at butikkene har egne facebooksider. Du prater til dine kunder direkte fra butikkene, kontra at vi på kjedekontoret forteller om noe vi ikke med 100 % sikkerhet kan si finnes i alle butikker, f.eks prispunktet. Det ser ut som de lokale tiltakene, tilpasset markedet, er det som gir effekt for den enkelte kjøpmann – utover sentrale MIX kampanjer som kjøres månedlig både på kjøpe- og leiefilm.

BRA MØTE

MIX Scene 1-sjefen beskriver møtet som «veldig bra».

– Utfordringen når markedet stuper, er å finne det ene tiltaket som kan snu ting for alle. Vi ser at det er en veldig forskjellig utvikling. Riwa Heimdal og Filmgalleriet i Haugesund på sin side har fortsatt bare film og går, relativt sett bra, mens andre med bare film har merkbar nedgang.

– Vi er veldig enige om en del tiltak, men det går mye på pris. Det blir smått. Du snur ikke trenden kun ved å gjøre det, men det kan bidra til å holde liv i filmen og vinne tid til kjøpmennene for å snu på varemiksen.

– Hvordan opplever du nedleggelsene av Scene 1-butikkene?

– Det er ganske tøft å se at du ikke har virkemiddelpakken som skulle ha forhindret nedleggelsene. Vi sitter ikke på verken en trylleformel eller pengesekk. Hver enkelt butikk må hele tiden utvikles og drive så lønnsomt at de klarer seg selv. I den situasjonen film i servicehandelen befinner seg nå, kan tiltak ikke komme fort nok. Vår oppgave blir å komme med gjennomtenkte tiltak – og ikke bare komme med noe – det vi gjør må gi effekt.

KOM MAI, DU SKJØNNE

Fra 1. mai startet MIX sin nye prisstrategi, hvor de setter ned prisen på døgnleie, tredagers og sjudagers. Nye, faste og lavere leiepriser.

– Vi skal også prøve å kjøre stunt, men faste stunt, der vi forsøker å fronte filmer til lav pris, for å få økt kundebesøk. Men det blir ikke markedsføring i medier med dette, det finnes ikke ressuser til det, så tiltakene blir i den enkelte Scene 1-butikk.

– Et nytt tilbud og ikke fortelle kundene om det? Forhandlerne vil neppe være fornøyd med det? Netflix f.eks har reklame overalt på nettsider?

– Det blir ikke TV-reklame, men det kan hende vi finner muligheter til nettreklame.

– Hadde vi rådd over den type midler, så skulle vi markedsført oss i alle kanaler. Om vi hadde sett at den bidro, så skulle vi gjort det. Det handler ikke om uvilje, men hvordan du som kjede, skal allokere ressursene for å få virkning.

– Vil dere fortsatt kalle Scene 1 en kjede om det f.eks. bare er igjen 25 butikker ved enden av 2013?

– Så lenge butikkene i Scene 1 driver lønnsomt, så er det interessant. De må vri seg over til andre varegrupper. Jeg er overbevist om at alle må gjøre det, hvis de ikke har ekstremt god beliggenhet og driver uten konkurranse. Is og mat har vi kompetanse på å bidra med. Jeg vet at en del har begynt med andre ting også. I Grimstad har de startet med spill og underholdning – biljardbord. Andre steder har de solsenger.

– Vil butikkene endre seg?

– Vi er godt i gang hos flere. Haugesund, Mandal og Møreområdet – Eggebønes og Senterkiosken.

AVDIGITALISERING

Og mens kjeden som helhet har minsket fokuset fra digital markedsføring, har hele KBS-kanalen vridd tilbudet sitt over på det som ikke kan digitaliseres og det som differensierer salgskanalen fra dagligvaren, poengterer Svein Erik Alstad-Evje. Det er nå totalt 255 MIX-kiosker (inkludert Scene 1). Konseptene som Mett & God, Handleriet og Scene 1 større grad smeltet sammen etter hvert som flere og flere har en markedstilpasset varemiks, poengterer Alstad-Evjen.

– Mat, is, drikke og tipping er avgjørende. Tipping og Rikstoto kan være det som gjør at kiosken totalt sett er lønnsom. I fjor hadde vi 10 % økning på softis. Å utvikle og jobbe aktivt med varegrupper som konsumeres her og nå gir et godt grunnlag for å drive kiosk – også med en viss andel film. Du får ikke hamburger, pølse, softis og kaffe i dagligvaren. Slush – eller braincooler – er et annet fantastisk produkt, hvor ungene drar foreldrene inn i butikkene.

FILMENS FREMTID

– Det er alltid noen forbrukere i markedet som ikke finner det digitale tilbudet tilstrekkelig. Vi har ikke regnet oss frem til hvor mange de er, men vi tror de vil kunne holde liv i en god Scene 1 med et bredt filmsortiment. Dette er storbrukerne, som ser mye film og som ikke finner Netflixtilbudet interessant. Disse forbrukerne kan holde liv i filmkategorien. Men det er veldig få utsalg i Norge som om noen år kan leve ene og alene på film. Det vil jeg være tydelig på.

– Hva med SFs VMI-system?

– Det har vært bra. Vi legger til rette for at det er mulig å drive med kjøpefilm. Vi jobber som medspillere og tilrettelegger på et servicekontor, for å legge forholdene til rette for å drive lønnsomt. Men det er kjøpmannen som til syvende og sist bestemmer i egen butikk. Det er ikke MIX kjedekontor som styrer markedet. Vi ser hva som har skjedd hos distributørene av videogram de siste årene, med hensyn til antall ansatte og budsjetter. Det er vanskeligere å få ressurser til å gå inn og påvirke en så sterk trend. Men vi skal ikke legge oss ned og dø, vi skal være offensive på det vi kan, lover kjededirektøren.

Opprinnelig publisert i KINOMAGASINET/VIDEOMAGASINET 2•2013.

Relaterte sakerDVD
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
VIDEOBRANSJEN
25. juni 2013
John Berge https://facebook.com/john.berge

Redaktør og daglig leder i JB Forlag.

Relaterte sakerDVD
  • Sterk misnøye hos MIX-forhandlere

 19.02.2013
  • MIX: «Et strevsomt år» 20.12.2012
  • MIX-eieren NorgesGruppen ASA: «Videofilm er ikke en veldig vesentlig ting for oss» 19.02.2013
  • Strategimøte i MIX Scene 1-kjeden 18.03.2013
  • MIX senker leiefilmprisene 28.04.2013
  • SF kritiske til MIX-prisstunt 03.05.2013
  • MIX-forhandler: «Jeg er litt bekymret for situasjonen nå.» 01.01.2013

Siste saker fra VIDEOBRANSJEN

Gratulerer med dagen, til oss selv!

admin7. januar 2023
Les mer

Slutt på videogram-registrering hos Medietilsynet

John Berge11. januar 2022
Les mer

Medietilsynet fant ingen brudd på reglene for alderskontroll

admin1. september 2021
Les mer

Fra vårt videoarkiv: Den gang DVD var nytt

John Berge17. juni 2021
Les mer

Hemmakväll sluttet med leiefilm. Men kjøpefilmene får forbli, inntil videre.

John Berge6. januar 2021
Les mer

SF overtar også Universals fysiske videofilmdistribusjon

John Berge16. november 2020
Les mer
VIDEOMAGASINET

VIDEOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

© 2013-2022 JB Forlag. VIDEOMAGASINET startet 6. januar 2013.

Siste nyheter

  • Anmeldelse: Rabbit Hole: sesong 1
    ANMELDELSE19. mars 2023
  • Anmeldelse: Luther: The Fallen Sun
    ANMELDELSE12. mars 2023
  • Her er Star Wars-året 2023
    VOD (KLIKKEFILM)2. mars 2023
  • Kiefer Sutherland ned i kaninhullet
    VOD (KLIKKEFILM)23. februar 2023

Stikkord sky

Blu-ray Forsiden DVD Kino VOD Teknologi Blu-ray 3D Video UHD 4K Trailer Anmeldelse Disney star wars Netflix fremhevet Film Marvel Filmtips action Musikk strømming Serietips skrekk thriller spenning The Bad Batch Hjemmekino TV-serie dc

© 2013-2023 JB Forlag. Hurra, vi har drevet i ti år nå! VIDEOMAGASINET startet 6. januar 2013.

Scroll for more
Tap
  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Anmeldelse: Luther: The Fallen Sun
    ANMELDELSE12. mars 2023
  • Anmeldelse: Rabbit Hole: sesong 1
    ANMELDELSE19. mars 2023
  • Her er Star Wars-året 2023
    VOD (KLIKKEFILM)2. mars 2023
  • Anmeldelse: Rabbit Hole: sesong 1
    ANMELDELSE19. mars 2023
  • Anmeldelse: Luther: The Fallen Sun
    ANMELDELSE12. mars 2023
  • Her er Star Wars-året 2023
    VOD (KLIKKEFILM)2. mars 2023
  • Kiefer Sutherland ned i kaninhullet
    VOD (KLIKKEFILM)23. februar 2023
  • norske tv serier på dvd – My Blog says:

    […] 10.000 av ny norsk TV–serie – VIDEOMAGASINET […]

  • Blogg 3 – Publisering av åndsverk i digitale medier. – Eivind Lohndal says:

    […] Foto: videomagasinet.no […]

  • John Berge says:

    Man bestemmer jo selv om man vil skru på varmen,…

  • Jens Bonde says:

    Skal man sitte å svette i ræva på kino da?…

Sidebanner 2

Facebook

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

«Fikk ikke mye igjen fra MIX Scene 1»
Disney kjøpte Marvel-filmer