Reed Hastings er gründeren bak Netflix. Han mener nordmenn fødes med et par ski på beina og en smarttelefon i hånden.
– Det er helt utrolig her. Alle har bredbånd og lever på nettet. Norge er et av de mest teknologisentrerte samfunn på jorden. Internett-tv blir stort. Viaplay er i gang, HBO kommer, og nå vi. Det blir spennende tider de neste årene, sier Reed Hastings.
– Hvor lenge varer fysisk utleie?
– Det varer kanskje ti år til.
– Forstår norske forbrukerne hva Netflix er?
– Nei, og vi vil få alle husholdninger til å prøve det gratis. Det er målet. Liker de det, holder de seg hos oss.
– Men dere kan ikke vise alt?
– Ja, det er innhold vi ikke kan vise i Norden, Paramount kan vi ikke vise her, men vi har Warner. I USA er det motsatt. Noen ganger vinner vi budrundene, men ikke alltid.
– Hvem er hovedkonkurrentene?
– Viaplay og HBO er vår hovedkonkurrenter. Vi er abonnenments-VOD (SVOD. Red. anm.) Så har vi andre aktører lokale aktører og Apple TV.
– Er det lenge siden du spilte av en fysisk film?
– Jeg tror jeg har en BD-spiller, ja, jeg har en PS3, men det er mange år siden jeg spilte av en fysiske film.
– Tror du det fysiske mediet dør?
– Ja, i USA i løpet av et tiår eller to. Akkurat som musikk-CD-er, det er et lite marked igjen, men det vil forsvinne, eventuelt.
– Har du noen trøstende ord for videobutikkens eier?
– Alt har sin tid. Vi måtte bevege oss fra DVD til streaming. En videobutikk kan begynne med andre type varer, men vi må alle forandre oss.
Reed mener Netflix bare er i den spe begynnelse, med tanke på antall Netflix-medlemmer og det enorme potensielle kundegrunnlaget.
– Den store ambisjonen er å få alle husholdninger i Norge til å prøve. Først får vi nok med 15-35-åringene, så får de foreldrene med på Apple TV.
– Er det forskjeller på de nordiske landene og deres forbrukere?
– Det er mange likheter, men det blir interessant å se hvor mye innhold, og hvem som ser på hva. Vi har veldig oppmuntrende tall fra de første dagene i Danmark og Sverige. Alle betalende Spotify-abonnenter får gratis tilbud hos oss ut året og alle andre kan prøve en måned gratis.
Selv liker Reed Hastings best kunstfilmer og han ser filmer for underholdningens skyld. Innkjøpene tar nestkommanderende Ted Sarandos seg av.
– Jeg bor i Silicon Valley. I Hollywood er jeg en vanlig fyr. Jeg kjenner ingen stjerner, men jeg kjenner studiosjefene.
Fakta
Reed Hastings er en av gründerne som startet opp Netflix i 1997 – den gangen som en virksomhet som drev med DVD-utleie per post – og har siden ledet selskapet inn i dagens posisjon som verdens mest populære abonnementstjeneste for streaming av filmer og TV-programmer.
Reed er utvilsomt en visjonær – Netflix’ DVD-per-post-modell var i seg selv banebrytende i 1997 – men det var heller ingen tilfeldighet at selskapet ble døpt Netflix for 15 år siden, selv om de fleste på den tiden koblet seg til Internett ved hjelp av et modem.
Reed visste at streaming var fremtiden. I dag er Netflix i ferd med å revolusjonere TV-hverdagen vår, og selskapet har over 27 millioner brukere i Nord- og Sør-Amerika, Storbritannia og Irland.
Reed har tidligere også grunnlagt Pure Software, som produserte verktøy for programvareutviklere i Unix. Under hans ledelse vokste Pure til å bli et av verdens 50 største programvareselskaper, før han solgte det til Rational Software i 1997.
I tillegg til å være administrerende direktør i Netflix sitter Reed i styret i både Microsoft og Facebook, i tillegg til i flere veldedige organisasjoner tilknyttet utdanning. Han var også leder i California State Board of Education fra 2000 til 2004. Reed er en aktiv filantrop på utdanningsområdet, og skrev nylig under på kampanjen «The Giving Pledge», som Warren Buffet og Bill og Melinda Gates tok initiativet til å opprette for to år siden. «The Giving Pledge» innebærer å avlegge et løfte om å gi bort minst halvparten av ens formue til gode formål.
Reed gjennomførte en bachelorgrad ved Bowdoin College i 1983, og avla en mastergrad i Artificial Intelligence ved Stanford University i 1988. I perioden mellom de to gradene jobbet Reed som mattelærer på en videregående skole i Swaziland gjennom Fredskorpset.
RSS