Nå blir filmklassikerne Gjest Baardsen (1939) og Liten Ida (1981) tilgjengelige på DVD.
Disse utgis 21. juni 2021.
Alle filmene er restaurerte og digitalisert i 4K, melder Nasjonalbiblioteket. Men utgis ikke i 4K-kvalitet.
Utover høsten 2021 kommer Nasjonalbiblioteket med flere utgivelser fra den norske filmarven.
Stumme filmspor er en samling norske stumfilmer fra 1910-årene som utgis på Blu-ray-formatet.
Deretter følger, på DVD, kultklassikeren Klokker i måneskinn fra 1964,regissert av Kåre Bergstrøm etter et manuskript av André Bjerke.
I løpet av høsten vil også fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis i en samleboks.
Enkelte av titlene utgis av Nasjonalbiblioteket i samarbeid med SF Studios, dette gjelder både Liten Ida og Gjest Baardsen. I tillegg vil Nasjonalbiblioteket ha selvstendige utgivelser. Alle titlene vil være tilgjengelige hos Platekompaniet og på Nasjonalbiblioteket.
«Foreløpig er det bare stumfilmboksen som er planlagt utgitt som Blu-ray, men dette er noe vi vurderer fortløpende for hver utgivelse. Valget av format gjøres i samråd med SF Studios, for de filmene vi utgir sammen med dem,» opplyser presseansvarlig Nina Bræin ved Nasjonalbiblioteket overfor vårt nettsted.
– Dette er filmer som har vært savnet på DVD-markedet, og vi er svært glade for at vi nå kan gjøre dem tilgjengelige for publikum, sier Eline Skaar Kleven, direktør for kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket i en pressemelding.
– I årene framover vil Nasjonalbiblioteket jevnlig komme med utgivelser fra den norske filmhistorien, forteller hun.
Liten Ida
Laila Mikkelsen var en markant regissør i 1970- og 80-årenes Norge. Høydepunktet Liten Ida (1981) er hennes andre spillefilm.
Hovedpersonen i Liten Ida er datter av en såkalt tyskertøs. Filmen følger hennes isolerte barneliv i et sønderrevet kystsamfunn i Nord-Norge mot slutten av andre verdenskrig. I et rolig tempo og med et særpreget lydbilde har Mikkelsen formet en utradisjonell krigsfilm fra et barns perspektiv.
Med utgivelsen følger tekster av filmviter Ingrid Synneva Holtar og forfatter og journalist Helle Aarnes.
– Temaet i filmen er like aktuelt i dag som det var da den ble laget, noe som underbygges av teksten til Aarnes, sier Kleven.
Helle Aarnes, som har skrevet boka Tyskerjentene, deltar også i en samtale på Nasjonalbiblioteket som strømmes på nett 14. juni, om «tyskerjenter» og hvordan deres historier er blitt fortalt. Historiker og førstearkivar i Arkivverket Kåre Olsen og Torgeir E. Sæveraas, som er aktuell med boka Wehrmacht i Norge, deltar også i samtalen, som ledes av professor Claudia Lenz. Arrangementet blir digitalt tilgjengelig på nb.no og Facebook.
Gjest Baardsen
Tancred Ibsen er den mest betydningsfulle og produktive filmskaperen fra den norske filmens gullalder i 1930-årene. Ibsen skrev og regisserte opptil flere filmer i året, mange av dem klassikere i dag.
I Gjest Baardsen (1939) forteller Ibsen en energisk og forledende historie om den kjente mestertyven Baardsen, spilt av Alfred Maurstad. Baardsens jakt på frihet tegnes gjennom en aktiv bruk av landskap, miljø, forflytninger og kvikke replikker.
– Som bonusmateriale til denne utgivelsen har vi gått til samlingen og hentet fram en radioreportasje fra filminnspillingen og et bildegalleri med originale scenografitegninger, forteller Kleven. – Vi er også svært glade for å ha fått forfatter Rune Christiansen til å skrive et essay som følger med.
LES OGSÅ:
RSS