Regjeringspartiene og opposisjonen, med unntak av Venstre, har sagt ja til endringene i åndsverkloven.
Endringer i åndsverkloven (tiltak mot krenkelser av opphavsrett m.m. på Internett) Prop. 65 L (2012–2013) ble behandlet i Stortinget mandag 29. april, melder stortinget.no.
For at endringene skal bli endelig vedtatt må det voteres enda en gang, før loven blir endelig vedtatt. Når den innføres er ikke kjent, men slike prosesser pleier å ta en viss tid.
Venstre stemte imot alle lovendringene som regjeringen la frem i saken fordi partiet mener at de bryter med en rekke prinsipper som vi bør hegne om i samfunnet vårt, heter det på stemvenstre.no. Venstre fikk støtte fra André Oktay Dah (H) og hele FrP, med unntatt av representanten Ulf Leirstein.
Saksordfører Lene Vågslid (Ap) sa under debatten følgende, ifølge Hardware.no:
– Jeg lar meg faktisk overraske over enkelte grupperinger, som «Piratpartiet», som argumenterer for at det å stjele åndsverk bør være lov. Det ble også sagt at om for eksempel musikkbransjen taper store inntekter på at Internett-brukere laster ned deres åndsverk ulovlig, burde de heller finne seg noe annet å gjøre – eller ta seg en tur på Nav.
Vågslid mener man må kjempe mot slike holdninger til andres åndsverk. – En kan jo bare tenke seg hva slags fremtid norsk musikk, film eller bokbransje vil ha dersom en ikke sørger for en god lov, som sikrer deres åndsverk på nett, sa hun fra Stortingets talerstol.
I korte trekk gir endringene nå følgende muligheter for rettighetshavere:
• Rettighetshavere kan få anledning til å registrere IP-adresser som de mener er benyttet i forbindelse med opphavsrettskrenkelser.
• Rettsvesenet kan, etter begjæring fra rettighetshaver, pålegge en tilbyder av elektroniske tjenester å utlevere opplysninger som identifiserer innehaveren av abonnementet som er brukt ved en opphavsrettskrenkelse.
• Rettsvesenet kan, etter begjæring fra rettighetshaver, pålegge en tilbyder av elektroniske tjenester å hindre eller vanskeliggjøre tilgang til nettsted der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsretten.
Les nyhetssaken om da lovforslaget ble lagt frem, 8, februar, her.
RSS