Netflix har lagt bak seg tre måneder på det norske markedet. Her forteller selskapet om sine ambisjoner videre.
Godt utbygt bredbånd med solide hastigheter, teknologikåthet og solid økonomi: nordmenn er drømmekundene for amerikanske Netflix, som med brask og bram ble lansert onsdag 17. oktober 2012.
En samlet riks- og teknologipresse kom til erværdige Continental hotell i Oslo sentrum for å intervjue toppsjefene. Netflix er «overalt» – på mange enheter – og koster bare 79 kroner måneden. Første måned er gratis og Spotify-betalende kunder får resten av 2012 gratis.
Nok et VOD-skudd som svir for den fysiske videobransjen? Det vil tiden vise.
Foreløpig har ikke Netflix et like bredt utvalg som videobutikkene som selger og/eller leier ut film – og de nye filmene kommer ikke på Netflix før fire-fem-seks måneder etter fysisk lansering.
Men utvalget er stort fra dag en, og så er det jo sabla enkelt å avspille film – enten det er fra en Smart-TV, en PS3, Xbox 360, iPad, iPhone eller andre nettbrett og smarttelefoner. Selskapet markedsfører seg massivt både via Internett og TV-reklame.
Ted Sarandos har vært selskapets innkjøpssjef de siste tolv årene. Han startet karrieren, mens han var en ung journaliststudent på 18 år, bak disken hos Video City / West Coast Video og senere hos hos videodistributøren ETD.
– Hvordan ser du på videobutikkene i dag?
– Jeg ser på dem med melankoli. De har ingen fremtid, de går dit tobakksforhandlernehar gått, vel, det er noen få igjen. Det er et fundamentalt skifte som nå skjer i bransjen. Internett gir deg et massivt utvalg, som en forhandler på sikt aldri vil kunne matche. Ja, det er forskjeller, i pris, tilgjengelighet, enkelhet, utvalg. Men hver dag blir forskjellen mindre, sier Ted Sarandos.
– Men noen vil vel fortsatt kjøpe filmer?
– Det er fortsatt et bra samleformat, det er jeg enig i. Det jeg savner med videobutikktiden min er at jeg var gutten bak disken som fant ut hva kundene likte. Jeg kjente dem og anbefalte dem filmer. Det ironiske nå er at jeg står bak et system som har en algoritme som gir anbefalinger til kundene via Netflix.
– Likevel, du kjøper filmer?
– Det hender. Jeg kjøper litt gaver, litt spontant, og min kone jobber i musikkbransjen så hun kjøper fortsatt CD-er.
Det er sju år siden Netflix begynte med streaming i USA. Nå har de 25 millioner streamingabonnenter og åtte millioner som fortsatt leie fysiske filmer via Posten. Dette er kun USA. Ingen andre områder hvor Netflix har ekspandert, får tilbud om discer.
– Jeg møtte Reed (toppsjefen. Red. anm.) i 1999. Han beskrev visjonen for selskapet som et digitalt selskap. Vi snakket om nedlasting dengang, fordi det var systemet da. Vi startet med å sendte discene via Posten. Etter seks år ble det rimeligere å sende via nettet. Da startet vi streaming. I en periode måtte vi ha høyere pris for de som ville både ha streaming og discer. Vår fremtid ligger i streaming, men noen følte at vi bevegde oss for fort.
– Hvorfor velger fortsatt noen kunder i USA å leie discer?
– Noe av det dreier seg om geografi, andre har ikke like stor bredbåndhastighet og dermed er DVD-er raskere enn via internett! Noen kan ha preferanser for fysisk media, det er en generasjons greie. Så lenge folk vil ha DVD-er, så vil vi ha det for dem.
– Det ble sagt du var mannen alle i Hollywood ville møte. Har de møtt deg nå?
– Ja, jeg har møtt alle i Hollywood. Vi bruker mye penger der, vi lisensierer mye innhold og det er en stor forandring i bransjen. Alle snakker om det. Vi har jobbet med dette i årevis. Vi har et forsprang.
– Dere har begynt med eksklusivt innhold. Lilyhammer f.eks.?
– Det stemmer. Mange som ikke har god distribusjon via kino eller videobransje, kommer til oss. Vi har hatt både filmen Reprise og TV-serien Lilyhammer. Steven van Zandt fikk tak i meg og jeg fikk se bilder og manus. Jeg digget serien. Nå har vi bedt om en andre sesong. Lilyhammer ble den første TV-serien på Netflix. Fra 1. februar 2013 kommer mange nye serier. En av disse er House of Cards av David Fincher, som er basert på TV-serien fra BBC. Vi lanserer den på en unik måte, med alle 13 episodene samtidig, og i alle deler av verden hvor vi har en tjeneste. Vi kommer også med Arrested Development: sesong 4, eksklusivt hos oss.
– Hva med vinduene?
– Nå har vi Warners filmer i første vindu, altså sammen med betal-TV, det er cirka fire-fem måneder etter fysisk videolansering. Vi jobber med å krympe vinduene. The Hunger Games hadde vi samme dag som DVD på VOD i USA. Men studioene er livredde. De vil ikke at DVD-businessen skal forsvinne. Men på sikt er bransjen slik den er nå borte. Disse lange og forvirrende vinduene irriterer forbrukerne og invitererer til nedlasting. Det beste er å lage en legitimt produkt som tilbyr filmer og TV-serier lovlig.
RSS