Disse gikk til sak mot netteleverandørene og fildelingstjenestene:
Warner Bros. Enterainment Norge AS
SF Norge AS
Nordisk Film Distribusjon AS
Fox-Paramount Home Entertainment ANS
Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Disney Entertainment Inc.
Paramount Pictures Corporation
Columbia Pictures Industries Inc.
Twentieth Century Fox Film Corporation
Universal City Studios Productions LLLP
Warner Bros. Entertainment Inc.
Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA)
Det ble full seier for Norsk videogramforening og Norske filmdistributørers forening i Oslo tingrett. I en 40-siders kjennelse fremgår det at Telenor og andre nettleverandører må stenge adgangen til flere piratnettsteder.
Oslo tingrett offentliggjorde dommen onsdag 2. september 2015. (Se hovedbildet overfor).
Saken gjelder en begjæring fra flere rettighetshavere til film- og musikkverk om at retten skal pålegge flere internettilbydere å blokkere tilgangen til sju nettsteder der opphavsrett krenkes, jf. åndsverkloven § 56c flg
Telenor pålegges å iverksette såkalt DNS-blokkering av en lang rekke domener kalt thepiratebay, samt disse andre: Extratorrent, Viooz, Primewire, Swefilmer, DreamfilmHD og Movie4k. Det samme må selskap som Get, Altibox, TeliaSonera, HomeNet og Ice Norge gjøre, heter det i dommen.
Og Telenor vil følge dommen, skriver NRK.
– Oslo tingrett er tydelig på alle internett-tilbydere skal behandles likt, så hvis én skal stenge, så skal alle stenge. Tingretten har nå besluttet at sju tjenester skal stenge, og pålegger internettleverandørene å gjøre det. Det synes jeg er bra og riktig, da er det domstolene som beslutter hvilket innhold som skal være lovlig i Norge, sier Torhild Uribarri, kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge til NRK.
POPCORNTIME NESTE?
Om rettighetshaverne vil ha blokkert flere tjenester slipper de å gå til en ny omfattende sak. Ifølge den nye åndsverksloven kan de kunne gå til domstolen og be om en vurdering iht. denne sakens premisser. En aktuell nettside i så henseende er nok mye omtalte Popcorntime.
STORE KOSTNADER
Dommen sier også at eierne av fildelingstjenestene skal betale for kostnadene til rettighetshaverne. Disse sju fildelingstjenestene er dømt til å betale over 230.000 kroner hver. I alt er kostnadene til nå beløpt seg på over 1,6 millioner kroner inkl. mva.
– Dette er en fullstendig seier for norske rettighetshavere, sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen til NRK. Han sier han håper det skal komme opp en advarsel om at man er på en ulovlig side, som henviser til lovlige alternativer for både musikk og film. Johansen håper også at man unngår nye rettsrunder, ettersom dommen viser i klartekst at ulovlige sider skal blokkeres.
BAKGRUNN
Oslo tingrett mottok den 23. april 2015 en begjæring fra saksøkerne nr. 1 til 12 – heretter kalt rettighetshaverne – ved advokat Rune Ljostad.
Ved rettens brev datert 3. mai 2015 ble begjæringen forelagt for internettilbyderne med frist for uttalelse til 26. mai 2015.
Saken er deretter behandlet av Oslo tingrett sommeren 2015. Dette skjedde uten at offentligheten fikk innsyn grunnet en skriftlig behandling.
DOMMEN
I dommen heter det blant annet:
Hensynet til rettighetshaverne og samfunnet generelt taler med tyngde for at pålegg gis. Det dreier seg om nettsteder der rettighetene knyttet til verkene systematisk og notorisk neglisjeres. Ved siden av betydelig økonomisk skade for rettighetshaverne, er aktiviteten også ødeleggende med tanke på rettighetshavernes muligheter til å skape nye verk.
Hensynet til innehaverne av nettstedet taler ikke mot at pålegg gis. De bidrar ikke med å skape innhold på nettstedene, men utnytter og underminerer rettighetshavernes rettigheter, og tjener også penger på dette. Dokumentasjonen viser at innehaverne forstår at handlingene er rettsstridige.
Hensynet til ytrings- og informasjonsfriheten taler ikke mot pålegg i denne saken. I all hovedsak er materialet på nettstedene ulovlig materiale, slik at det er ulovlig og skadevoldende aktivitet som stanses. De egentlige ytringene – nemlig verkene som krenkes – er tilgjengelige for allmennheten via lovlige tjenester.
Rettighetshaverne har i tråd med lovforarbeidene i rimelig utstrekning forsøkt å oppspore og ta kontakt med innehaverne av nettstedene for å stoppe aktiviteten. Dette har ikke ført fram. Nettstedene er alle etablert utenlands, de bryter kravene om å oppgi kontaktinformasjon, og de tilrettelegger aktivt for videre krenkelser.
TELENORS SVAR
Spesielt interessant er det å merke seg hva Telenor uttalte. De var de eneste som uttalte seg, annet enn rettighetshaverne. Brev til fildelings/pirattjenesten kom enten i retur eller det var ikke mulig å oppdrive adresser.
Telenors bemerkninger skal ikke oppfattes som forsvar eller sympati for nettstedene eller brukerne. Telenor tar avstand fra rettighetskrenkelser på internett.
Telenor betviler ikke dokumentasjonen som er fremlagt om omfanget av åpenbare krenkelser. Rettighetshaverne har bevisføringsplikten.
Telenor har ikke grunnlag for å betvile at det på de aktuelle nettstedene åpenbart skjer krenkelser av opphavsrettigheter.
Dersom det senere kommer på tale å blokkere tilgang til nye domenenavn som blir knyttet til de nettstedene som nå blir omfattet av rettens pålegg, bør det som utgangspunkt sendes ny begjæring til retten om dette. Telenor utelukker ikke at det kan åpnes for en beslutning om forenklet prosedyre på nærmere vilkår, men da slik at internettilbyderne ikke vil være avskåret fra å påberope relevante endringer av nettstedet.
RSS