
Under NFIs filmformidlingsseminar tok administrerende direktør i Film & Kino, Guttorm Petterson, for seg dagens tilskuddsordninger til filmformidling i Norge.
27. august 2015 arrangerte Norsk Filminstitutt (NFI) et filmformidlingsseminar med utgangspunkt i regjeringens filmmelding. Seminaret besto blant annet av flere panelsamtaler og foredrag fra sentrale aktører på filmformidlingsfeltet. Temaet var hvilke tilskuddsordninger som best kan bidra til at norsk og internasjonal kvalitetsfilm når ut til publikum i Norge.
Guttorm Petterson, administrerende direktør i Film & Kino, var førstemann ut for å presentere det arbeidet Film & Kino har gjort og tilrettelagt for via sin virksomhet. Dette skulle danne en forståelse og fungere som et bakteppe for store deler av dagen som helhet.
Petterson startet med å gå i gjennom de essensielle delene av Stortingets filmmelding før han helt konkret gikk i gjennom mange økonomiske aspekter slik det har vært til nå.
I Stortingsmelding nummer 30 (2014-2015), som omtales som filmmeldingen, påpekes det at det er «naturlig å se formidlingsprosessen i to perspektiver: i kommersiell forstand og den mer ideelle, filmkulturelle formidlingen».
– Den kommersielle klarer seg stort sett selv, så det er helt klart et statlig ansvar dette med den filmkulturelle formidlingen, uttalte Petterson.
Totalt sett ble det i 2014 brukt 46,2 millioner til alle støttetiltak, fortalte Petterson.
Videre tok Petterson for seg Film & Kinos støtteordning steg for steg.
Et tydelig diagram viste at kinoinntektene har holdt seg stabile, mens videoinntektene har sunket, særlig etter 2007. Den stabile kinoinntekten forklarte Petterson med at kinobesøkene har holdt seg på et noenlunde jevnt nviå, samtdig som det her har vært en prisøkning.
Petterson trakk fram tall for både kvalitetsfilm for barn og voksne, og viste også hvordan filmfestivalstøtte er noe som gagner publikum.
Også bygdekinoer og lignende arenaer for film ble trukket fram. Rådgivning til kinoene, kampanjer for publikum og lokale kinotekniske tiltak som for eksempel digitalisering ble også viet plass.
– Digitaliseringen er en veldig viktig sak, uttalte Petterson før han forklarte at 15 millioner kroner er satt av til arbeid og utvikling med nettopp dette hver eneste år. Han påpekte også at det er viktig å unngå noe kluss med nettopp dette beløpet på grunn av avtaler som eksisterer med internasjonale aktører.
Avslutningsvis oppsummerte Guttorm Petterson hvilke virke- og ansvarsområder Film & Kino har, som også samsvarte med de grupperingene han hadde presentert tidligere: film, kompetanseutvikling, rådgivning, opplæring, informasjon, samfunnskontakt, video, kinodrift og kinoteknikk. Ikke småtteri med andre ord.
RSS