Fakta om Rasmus Ramstad
Nordmannen er utdannet økonom fra Handelsakademiet, nå BI, og har mastergrad i massekommunikasjon, reklame, film og TV-prod. fra Boston i USA. Der jobbet han også en kort periode i et reklamebyrå, før han flyttet hjem og begynte i Warner Home Video i 1988, i jobben som markedssjef. Dette var året da Warner startet eget norgeskontor, og Ramstad arbeidet sammen med blant andre Dagfinn Thune, Stig Worren og Gustav Wedel Jarlsberg.
I 1996 ble Ramstad administrerende direktør i SF Norge, før han i januar 1999 tok over hele konsernet. I september 2013 slutter Ramstad som SF-sjef.
Kilde: KINOMAGASINET/John Berge
Rasmus Ramstad (51) gir seg som administrerende direktør i Svensk Film. – Timingen er bra for alle parter, sier den norske toppsjefen til kinobransjens fagblad.
Foranledningen til avgangen er at Svensk Film (SF) har kjøpt opp det svenske produksjonsselskapet Tre Vänner, blant annet kjent for Snabba cash-trilogien. Som en del av avtalen får Tre Vänners nåværende eier en eierandel i SF på 10 %, mens Bonnier Growth Media eier resterende. Samt at Tre Vänner får overta både styreledervervet og administrerende direktør. Ny SF-sjef blir Jonas Fors, som har ledet Tre Vänner.
Ramstad har hatt jobben som toppsjef i SF siden 1999.
– I en ny eierkonstellasjon er det veldig vanlig at man ser over ledelsen i selskapet, på styrenivå og i administrasjonen, bekrefter Rasmus Ramstad overfor KINOMAGASINET.
Etter femten år som konsernsjef – de fem første boende i Sverige og de ti siste med pendling til Norge – er Ramstad tilfreds med løsningen som nå foreligger. Han slutter ila. september.
– Det har vært en krevende arbeidsituasjon, privat sett. Timingen er bra for alle parter, til å foreta en endring, sier han til KINOMAGASINET.
Før han går av har Rasmus Ramstad ledet SFs nedskjæringsprosess både i Sverige, Norge, Danmark og Finland.
– Vi stiller om hele butikken til den nye hverdagen.
Om tapet av Fox på videosiden sier han:
– Amerikanske avtaler er ofte slik at de krever mye, så får en eller annen prosentsats for å gjøre jobben. Så når Fox forsvinner får SF Kapasitet og mulighet til å konsentrere seg mer om andre produkter. Omsetningen går ned, men det er ikke sikkert resultatet går ned, sier han.
– Hva ser du når du ser tilbake på dine femten år?
– Det har vært utrolig utvikling i SF-konsernet. Da jeg startet var det en liten avdeling i Norge og hovedkontoret i Sverige. Vi har hatt en nordisk ekspansjon, fra å være en lokal spiller til å bli den største produksjons- og distribusjonsenheten i Norden. Vi er markedsleder på kino og video i alle de nordiske land. Det har vært veldig veldig givende og morsomt – en veldig god reise, med dedikert personale, som er veldig kompetente, men samtidig har det vært krevende for meg å pendle i ti år.
– Høydepunkter?
– Mange. Det var veldig gøy hva vi fikk til med Varg Veum. Det var et nytt konsept i det norske markdet, en grensesprengende måte å produsere norsk film. Arn i var også nyskapende i svensk sammenheng. Og vi laget masse danske og finske filmer.
– Ble du blasert?
– Nei, jeg ble aldri det. Av de jeg møtte var det sterkest å møte Jack Nicholson. Med en gang han kom inn i rommet, la seg en spesiell stemning. Han har en eksepsjonell aura, det merker man veldig fort. Madonna var det også stas å møte. Jeg har vokst opp i Bodø og er nordlending i sinn, selv om jeg er østlending i språk.
– Hva med regissører og produsenter?
– Alexander Payne, Peter Jackson, David Cronenberg. På hver sin måte er det veldig interessante personer jeg har hatt gleden av å møte. Spyglass Entertainment ble startet av Gary Barber og Roger Birnbaum. Det var spennende å leve tett innpå dem, med The Sixth Sense som største suksess, og se hvordan de nå styrer MGM i USA. SF var med å finansiere Spyglass-oppstarten.
– Er det vemodig å skulle slutte?
– Det er klart, å slutte i en jobb etter 15 år, da har man fått veldig mange venner. På den annen side kunne jeg ikke pensjonere meg i jobben. En eller annen gang må man slutte. Timingen er bra – sammen med oppkjøpet. SF får nå en innsprøyting av nye produkter og en ny kreativ kraft.
– Hva skal du gjøre nå?
– Jeg vurderer forskjellige ting, både innen bransjen og noe helt annerledes. Jeg bestemmer meg ila høsten. Fremfor reiser til Los Angeles, Cannes, Paris og London, blir det nå mer reiser til hytta, og mer fritid med familien på Ullern i Oslo.
RSS