En ny filmfestival ser dagens lys: Sandvika Filmfestival. Den arrangeres for første gang fredag 10. april 2015 hos SF Kino Sandvika.
Initiativtaker er den unge filmskaperen Caspar Martens Kerr (18) fra Gjettum i Bærum. Han var 17 år da han fikk det for seg at hjemkommunens kino burde ha en egen festival.
– Jeg bestemte meg for å arrangere en filmfestival da jeg selv holdt på å lage en film, og fant ut hvor vanskelig det er å få vist det man lager, forteller han til KINOMAGASINET.
Det måtte være gøy å få vist filmer man lager på en større skjerm enn YouTube retter seg mot. Da slo det ham at han neppe kan være den eneste i denne situasjonen, og at det kunne vært stas å få vist flere indiefilmer på kino.
– Jeg sendte mail til daværende kinosjef i SF Kino Sandvika så fort jeg kom hjem fra løpeturen jeg var på. Det var da jeg fikk ideen. Ida Aanonsen syntes det var en kjempeidé, og etterhvert ble Sandvika Filmfestival til, sier Caspar Martens Kerr.
Han mener at festivalen er unik pga. av sitt varierte program, med filmer av både erfarne og uerfarne filmskapere, og ved at det er utelukkende uavhengige filmer som blir vist. Filmene har stor spennvidde – tematisk og uttrykksmessig – og bør være noe for enhver smak.
Festivalen begynner allerede klokken 17.15 og varer til 23.45, og er en sjelden mulighet til å se et utvalg av gode uavhengige filmer på en av Norges beste kinoer, mener ildsjelen.
– Fortell litt mer om filmene.
– Vi har tre dokumentarer, hvorav én er spillefilmlengde (85 minutter) og en annen er animert. Den har forøvrig vært vist på Sundance 2014, og heter Det var ikke jeg, det var fiskmåsen. De tolv andre filmene er fiksjon, hvorav også én er en spillefilm. Felles for alle filmene er at de er såkalte indiefilmer – uavhengige filmer, altså at det ikke er noe studio som står bak. Filmene vi har er både fra Norge og utlandet. Ingen er amatørfilmer, men noen er laget av yngre, mindre erfarne filmskapere, og andre er laget av veldig erfrarne. Vi ønsker å ha så mye forskjellig som mulig, da det spennende er å se mangfold og forkjellige måter å lage film på, ikke bare én generisk formel gjentatt femten ganger.
– Er det noen filmer du vil trekke frem spesielt?
– Ja, de to spillefilmene. Candlestick heter den ene og er en veldig godt laget psykologisk thriller. Den skal ha USA-premiere lørdag 11. april, så Sandvika Filmfestival får en førpremiere, hvor det også vil bli en liten hilsen fra filmens regissør, som nå er i LA i forbindelse med USA-landseringen. Despite the Gods er den andre spillefilmen, den er en dokumentar om Jennifer Lynch (datteren til David Lynch) som prøver å lage en Bollywoodfilm i India. Den skildrer hennes opp- og nedturer i det nærmest håpløse prosjektet, og er produsert av en New Zealender som flyttet til Bekkestua for noen år siden. Vi har også mange gode mindre produksjoner, som Fyrvokteren, som forteller om hvordan det kan være å bli gammel med demens og Jag är Vargen, som stiller spørsmål som «hva er viktig i livet?»
– Hvordan fikk du tak i filmene du ville vise under festivalen?
– Jeg skaffet filmbidragene til festivalen på flere måter. Noen fant festivalen vår på Twitter, andre på Facebook og noen så plakater som ble hengt opp i Sandvika og omegn.
– Du er jo fra YouTube-generasjonen. Hvorfor er kino fortsatt viktig og stas?
– YouTube er jo stedet hvor de få følges av nærmest uendelig mange, men for de nærmest uendelig mange kan det være vanskelig å nå ut til noen flere enn ytterst få. Det skal ganske mye til for å bli plukket opp av en kanal som kan tilby den nødvendige markedsføring for at man kan nå ordentlig ut. I tillegg er det jo mye morsommere å vise noe man har brukt mye tid og krefter på på en stor skjerm med godt bilde og god lyd, enn det er å vise det på dataskjermer og mobiler av varierende kvalitet. I tillegg er det jo et sosialt aspekt rundt film – at man kan snakke om filmene og ha det hyggelig sammen – som ikke alltid kommer frem når man ser filmer alene på YouTube. Når det er sagt er jeg selv glad i YouTube, og det er jo utrolig mye av god kvalitet der, både innen underholdning og viten.
– Er målet å ha festivalen årlig?
– Foreløpig er planen å gjøre festivalen så bra som mulig i år, så får vi se om det er stemning for å gjøre det til en tradisjon. Jeg kan ikke utelukke noe, og det hadde sikkert vært gøy, men det er altså ingen planer for øyeblikket.
– Vil du i så fall ha den over flere dager enn en?
– Festivalen kan kanskje bli utvidet til flere dager dersom den blir arrangert igjen. Jeg tror ikke det er noe marked for nok en mange dagers festival for øyeblikket, men det hadde jo selvfølgelig vært gøy å kunne vise enda flere filmer. I år fikk vi inn flere gode filmer det rett og slett ikke var plass til.
– Og så har du «sneket inn» en egen film ser vi! Familiarly Alien.
– Jeg har laget Familiarly Alien selv, ja, og den er nesten en historie i seg selv. Den begynte som en morsom idé som tok litt av – særlig i post-produksjon. Det er nå nesten to år siden den ble filmet, men den ble ikke ferdigstilt før i april 2015. Det er riktignok ikke så veldig relevant for festivalen. Jeg vil heller fokusere på de andre filmene som er bedre enn min egen!
For mer informasjon se http://sandvikafilmfestival.no og https://www.facebook.com/sandvikafilmfestival
Hele programmet ligger på http://sandvikafilmfestival.no/program/
RSS