Landets ledende internettleverandører er i en dom fra Oslo tingrett igjen pålagt å stenge tilgang til en lang rekke nettsider som tilbyr ulovlig innhold.
Det er åtte av de store Hollywood-studioene som har vunnet frem mot de ulovlige strømmenettsidene.
Etter dommen måtte de sju nettleverandørene – Telenor, Nexgentel, Get, Altibox, Telia, Homenet og Ice – stenge tilgangen til domener som Watch Series, Putlocker, TUBE+, CouchTuner, Watch32, SolarMovie, Project Free TV og Watch Free.
Det er fjorårets dom i Oslo tingrett (fra 1. september 2015) som nå skaper presedens for at rettighetshaverne raskere kan få slike ønskede stengninger gjennomført.
I 2015 fikk Rettighetsalliansen, som kjemper på vegne av Hollywood-studioene, en rettskraftig dom på at Telenor og andre nettleverandører måtte stenge The Pirate Bay, Extratorrent, Viooz, DreamfilmHD, Swefilmer, Primewire og Movie4K hvor filmer og serier deles ulovlig.
Endringene i åndsverksloven fra 2013 gjorde det mulig for rettighetshavere å be om at tilgangen til nettsider skal kunne blokkeres hvis det det i «stort omfang» legges ut materiale som krenker opphavsretten.
– Dommen fra 2015 skapte en presedens. Dette er den andre saken, sier Willy Johansen, generalsekretær i Norsk videogramforening og leder for Rettighetsalliansen.
– Disse domene er skriftlig behandlet, da begge parter enig om utgangspunktet, legger han til.
– Er det flere saker på gang?
– Ingen kommentar.
– Fjorårets dom og denne nye, har den og vil de ha noen effekt?
– Vi vet at det er en svak nedgang i piratvirksomheten, men rett etter tilgangene til sidene i fjor ble stengt, dukket Popcorntime opp for fullt igjen. Jeg tror det ville ha vært mye verre enn hvis vi ikke har fått de stengt.
Johansen sier at den canadiske varianten av Popcorntime er stengt på verdensbasis, men at man nå jobber med å stenge den som ligger på «se.-domenet».
Denne uken ble det kjent at verdens største torrentsite er i trøbbel. Eieren av Kickasstorrents skal ha blitt arrestert i Polen av amerikanske myndigheter. Den 30 år gamle ukraineren Artem Vaulin skal være mannen bak. Flere domener og bankkontoer er nå tatt hånd av av amerikanerne, som skal straffeforfølge mannen i Chicago, anklaget for copyrightbrudd og ulovlig pengevasking. Vaulin skal ha hatt kontoer med mange millioner euro «på bok».
Slike nyheter gjør Willy Johansen ekstra glad i sommervarmen:
– Absolutt. Det viser det ligger store penger bak dette. Bakmenn tjener seg søkkrike og det er et problem når folk tjener seg søkkrike på andres rettigheter.
– Men mange forbrukere vil betale for å se filmer og serier lovlig, men de får ikke – da materialet ofte kun er på ulovlige nettsider i startfasen. Hvorfor er ikke det mulig å få til?
– Folk vet ikke hva de spør om, hevder bransjeveteranen.
– Det er ikke sånn at en film automatisk kommer ut digitalt eller på DVD og Blu-ray dagen etter den er ferdig på kino. Det er en praktisk umulighet å få til da det ofte er rettighetshavere over hele verden. Det er ikke som musikkbransjen, med tre-fire selskaper som leverer på verdensbasis. Det man heller ikke tenker på er kostnadene med en film, som er noe helt annet med musikk.
Les saker om samme tema fra vårt arkiv via lenkene nedenfor.
RSS