NYE FILM- OG SERIETIPS:
En ukentlig spalte hvor ett av VIDEOMAGASINETs redaksjonsmedlemmer kommer med eksklusive anbefalinger av filmer eller serier som er tilgjengelig på TV, VOD, Blu-ray eller DVD.
Den unike NRK-dokumentarserien Jeg mot meg og to filmer anbefales i denne ukens film- og serietips.
Jeg mot meg:
NRKs nye dokumentarserie Jeg mot meg er noe helt unikt. I serien får vi følge hverdagen til åtte unge mennesker med ulike psykiske utfordringer i løpet av en periode på tre måneder. Deltagerne selv dokumenterer både opp- og nedturer med et eget kamera, og i tillegg dokumenteres gruppeterapitimene de har med psykolog Peder Kjøs en gang i uken.
Elisabeth Stabell er seriens produsent, og hennes ektemann Stefan Faldbakken (Uro og Varg Veum – Skriften på veggen) er regissør for Jeg mot meg. Det er alltid annerledes å skulle være regissør for dokumentar sammenlignet med fiksjon, men denne gangen ser det ut til å ha vært ekstra spesielt ettersom store deler av serien er filmet av deltagerne selv. Det er med andre ord i etterarbeidet at store mengder klipp har skapt en helhet denne gangen. Faldbakken gjør dette på godt vis, og selv om det er de åtte unge menneske som engasjerer oss, så er det en tydelig fortellerstemme med på å drive det hele framover og skape spenning.
Søkelyset som blir satt mot psykisk helse og ungdom i denne serien er helt klart både aktuelt og nødvendig. Statistikken for ungdom som er psykisk syke blir bare høyere og høyere. Mange mener dagens samfunn har skylden og at unge i dag sliter under et evig press og stress som generasjon prestasjon. Tidvis er deltagerne så brutalt ærlig at vi føler at vi som seere trenger oss på, og man kan stille spørsmålstegn ved hvor etisk korrekt dette er. Men alt i alt ser det ut til at denne prosessen tar deltagerne med i en positiv retning. Via gruppeterapien med Kjøs får vi se ungdommene sette seg mål, snakke, bearbeide og gradvis utvikle seg.
Gry Cecilie Rustad, som forsker på TV-serier, har omtalt NRK-serien Skam som naturalistisk, og jammen vil jeg si at samme stempel er passende for Jeg mot meg. Kameraet til deltagerne er med i de dypeste daler av depresjon, fortvilelse og alkohol- og pillemisbruk. Vi lever i en tid hvor de merkeligste ting blir dokumentert. På Snapchat og Instagram bygges det opp en fasade av nøye utvalgte elementer, men deltagerens videoopptak vitner om hvordan ting egentlig kan se ut bak den plettfrie fasaden. Dette er røft, modig og engasjerende, og som seer så vil man så inderlig at det skal gå bedre med de åtte menneskene vi får bli godt kjent med i løpet av serien.
Jeg mot meg er tilgjenlig på NRK Nett-TV.
Life:
Life er regissert av den velkjente fotografen Anton Corbijn. Filmen skildrer hvordan fotograf Dennis Stock (Robert Pattinson) måtte arbeide hardt for å få ungdomsidolet James Dean (Dane DeHaan) til å stille opp for fotografering før hans store gjennombrudd.
Historien baserer seg altså på virkelige hendelser, og vennskapet mellom Stock og Dean er også en viktig ingrediens i filmen. Life skildrer handlingen på en god måte, og spesielt Patitinson imponerer meg i denne filmen og beviser en gang for alle at Twilight er historie.
Godt fotoarbeid, utført av danske Charlotte Bruus Christensen, og hvordan filmen i stor grad klarer å fange essensen av sin tid og dens karakterer er verdt å få med seg.
Life er tilgjengelig på Viaplay og DVD.
Black Mass:
Også den siste filmen i denne ukens film- og serietips baserer seg på virkelige hendelser, akkurat som Life.
Men Black Mass omhandler mye mer dramatiske og ekstreme vennskap enn Anton Corbijn serverte i elegant James Dean-stil. I Black Mass møter vi James «Whitey» Bulger (Johnny Depp). Han er en kompromissløs gangster som på snedig vis bare blir drøyere og drøyere via samarbeid med FBI-agenten og barndomsvennen John Connolly (Joel Edgerton). Det hele kommer ut av kontroll, og historien resulterer i at Bulger havnet på FBI sin Ten Most Wanted List.
Bulger var med andre ord ingen man ønsket å bli uvenn med, og dette skildrer Depp på svært godt vis. I starten av filmen var jeg noe usikker på Depps rolletolkning, men gradvis blir jeg fortrolig med han, og etter min mening er Johnny Depp denne filmens sterkeste ledd. Filmen som helhet kan bli noe rotete og er fullpakket av informasjon og handling, men Depp gjør en prestasjon som hever filmens nivå mange hakk.
I tillegg spiller også Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes-serien og The Imitation Game) en nokså sentral rolle som James «Whitey» Bulger sin lovlydige senatorbror, og han imponerer meg også i denne filmen.
Det at filmen baserer seg på virkelige hendelser er ved siden av Depp dens sterkeste kort. Det framstår som ekstremt at slik råskap og brutalitet baserer seg på virkelige hendelser. Verdt å nevne er det også at Netflix har en dokumentar tilgjengelig om Bulger og hendelsene, Whitey: United States of America v. James J. Bulger.
Black Mass er tilgjengelig på Viaplay, Blu-ray og DVD.
RSS