LONDON: Dolby. Bare navnet alene vekker assosiasjoner til en kvalitetsopplevelse med lyd. Vi ble invitert til det europeiske hovedkontoret.
Dolby er virkelig i skuddet for tiden, både innenfor kino- og hjemmekinobransjen.
De har nå flere nye «konsepter» som man både kan se og høre utgjøre en stor forskjell.
La meg ta et eksempel. Da jeg besøkte bransjemessen CinemaCon i Las Vegas i 2015 demonstrerte Dolby forskjellen på en vanlig, men god, kinoprosjektor, og en av deres nye med teknologien Dolby Vision.
Demonstrasjonen var av et svart lerrett. 2.000 bortskjemte bransjefolk gispet da de så forskjellen mellom det som var «svart» og det som virkelig var bekmørkt fra Dolbys system. Nesten som natt og dag.
I alle fall like stor forskjell som fra natt til skumring.
Så er det lyd, som selskapet er basert på!
Dolby Laboratories, Inc. ble startet for snart 51 år siden i London, av amerikaneren Ray Dolby. Han studerte ved Cambridge. Hans første oppfinnelse var en støyreduksjonsenhet beregnet på musikkstudioer.
Deretter forsøkte han å forbedre filmlyd. Den første med Dolby-lyd ble A Clockwork Orange (1971).
I 1975 kom Dolby Stereo. I løpet av ti år hadde mer enn 6.000 kinoer på verdensbasis dette lydsystemet.
Dolby Surround, eller omgivelseslyd, for filmer ble introdusert i 1982 på VHS og Betamax-formatene. Dette systemet hadde venstre, høyre, senter og en bakkanal (surround).
Kinoene fikk systemet Dolby Digital, som debuterte med Batman Returns (1992). Systemet har blitt endret og kalt mange ting siden den gang, men er fortsatt i bruk hos svært mange kinoer og heter fra 2010 Dolby Surround 7.1.
I april 2012 introduserte selskapet Dolby Atmos. Den første filmen med lyden var Brave. To år senere ble teknologien også lansert for hjemmekinosystemer. Per 2016 er det over 2.500 kinoer som har Atmos, herav snart 20 saler bare i Norge.
Det spesielle med Dolby Atmos er at filmskaperne kan definere helt nøyaktig hvor en lyd skal plasseres i lydbildet. Dette kalles objektbasert lyd. Tak- og/eller høydehøyttalere er med på å gi en ny dimensjon. I tillegg kommer (som regel) enda flere sidehøyttalere. Teoretisk sett kan en filmskaper levere opp til 128 lydspor, som kan sendes til opptil 64 høyttalere i en kino.
Men glem teknikken. «Hearing is believing». Når du får hørt Dolby Atmos-lyd blir du «solgt». Forskjellen fra ordinær kino- og hjemmekinosurround er enorm. Det er som å lytte til fin musikk kontra katzenjammer!
Stadig flere storfilmer leveres med denne typen lyd. I 2015 kunne man få høre dette i filmer som Mad Max: Fury Road, Everest, The Man from U.N.C.L.E, Mission: Impossible – Rogue Nation, Terminator Genisys og Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (bare for å nevne noen). Mange av disse, og flere til, fås nå også som Blu-ray med dette lydsystemet.
Ved inngangen til 2016 er det mer en 350 filmer som er mikset med Dolby Atmos. Faktisk også et par norske: Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama og Bølgen.
Flere storfilmer i år har selvsagt også en Dolby Atmos-lydmiks: X-Men: Apocalypse, The Jungle Book, Batman v Superman: Dawn of Justice, Deadpool, Kung Fu Panda 3 og The Revenant.
Undertegnede har stort sett hørt Dolby Atmos på bransjetilstelninger og når vi har dratt til SF Kino Sandvika for å høre og se filmene med denne lyden.
Nylig fikk vi installert hjemmekinoutstyr med dette også i JB Forlags demokino. Hvordan det oppleves kommer vi tilbake til.
I mellomtiden besøkte vi Dolby i London. Først fikk vi høre Dolby Atmos i firmaets demokino, før de ledet oss til hjemmekinorommet, for videre demonstrasjon. Dolby holder til i hjertet av London, i Soho.
Stephen G. Auld, Senior Account Manager, hos Dolby Europe Limited var vår guide. Vi ba ham forklare nøyaktig hva det er som gjør Dolby Atmos til en unik lytteropplevelse:
– Med Dolby Atmos kan du styre ting veldig nøyaktig. Du kan skape et mer nøyaktig stemningsbilde og lure publikum til å tro at de er mer «inne i» det som er på skjermen. Dette er nye ting som filmskaperne kan leke med. De kan skape mer atmosfæriske omgivelser og de kan også ha dynamiske objekter som kan plasseres mye mer realistisk, sier Auld.
Så hva trenger du for å kunne høre lyden hjemme? Du må kjøpe noe nytt utstyr, men ikke alt!
Blu-ray-spilleren du allerede har duger, men du må ha en ny hjemmekinoreceiver og et eller helst to par nye høyttalere. Blant merkene med slike spesialtilpassede Dolby Atmos-høyttalere finner vi blant annet Klipsch, Pioneer, KEF og Onkyo.
Og du trenger absolutt ikke å slå hull i taket eller bygge et eget rom for å nyte Dolby Atmos-lyd hjemme, forsikrer Dolbys ekspert.
– Nei, med Dolby Atmos er det veldig fleksibelt. Det er opp til ens egen smak også. Vi har hatt filmskapere her i testrommet og noen foretrekker lyden fra høyttalere med innebygd Dolby Atmos, fremfor å høre lyden fra takhøyttalere. Spesielt om du har et lavere tak. Én av utfordringene med innebygde høyttalere i taket er at det kan bli veldig direkte lyd.
I en kinosal er høyttalerne mye lengre unna lytteposisjon, og det er enklere å skape en mer diffusert lyd.
– Men blir dette noe for forbrukere flest eller er det bare for feinschmeckerne?
– Én av de fine tingene med Dolby Atmos er fleksibiliteten i systemet. 5.1 får du bare om du setter opp høyttalerne på rett sted og sitter på rett sted. Med Dolby Atmos er det annerledes. Det er selvsagt ikke alle som vil installere alle høyttalerne som trengs. Men vi vil ikke at opplevelsen skal bare være for de som har store installasjoner. Derfor har vi jobbet med høyttalerprodusenter med andre type systemer. Nå kommer det også Dolby Atmos-lydplanker fra Yamaha, Bose, Klipsch, Sony og andre. Dette vil øke utbredelsen av Dolby Atmos.
– Får man virkelig en god opplevelse fra det?
– Det vil jeg så absolutt si. Jeg syntes effekten var forbløffende. Du får en rik lyd med bredde!
Saken er hentet fra KINOMAGASINET 1•2016. Les magasinet nedenfor!
RSS