
LONDON: Den fysiske bransjens snarlige død er sterkt overdrevet. Det er konsensusen under den 21. PEVE-konferansen, det viktigste samlingspunktet for europeisk videobransje.
Å drive med fysisk salg er vanskeligere og mer krevende anno 2013. Det er alle enige om. Men selv om digitalomsetningen har tresifrede prosentvis vekst siste år, er andelen i kroner og øre fortsatt lavt, minte sjefsanalytiker Ben Keen hos arrangøren IHS (tidl. Screen Digest) om.
– Digitalomsetningen gir små summer i forhold til resten av bransjen, og det er teleselskapene som har fått mest av den nye omsetningen. I 2007 var alle Hollywood-studioene mektige og med høyere omsetning enn Apple, mens nå er det Apple og Samsung som dominerer, slo Keen fast.
Han innledet PEVE-konferansen tirsdag 16. april med å mimre seg tilbake.
– Det pleide å være enkelt. Man bygget kinoer og folk stilte seg i kø. Men da videopptakeren ble funnet opp kjempet kinobransjen mot den, men med årene forsto bransjen at video var viktig. Nå vet vi at alle videoformatene berget hele industrien.
Selv inntil nylig var businessen ganske enkel, mente Keen.
– Det var en rekke kanaler for distribusjon: kabel, satelitt, fysiske medier, men diskre måter. Nå er landskapet mye mer kompleks og vi lever i en verden av sammenknyttbare enheter og med internettet som binder alt sammen.
Ser vi på trendene de siste fem årene brukte europeiske husholdninger i 2007 i snitt 60 Euro i året på fysiske medier. Fem år senere er dette gått ned med 31,8 % prosent.
Hva med kino? Her peker pilene oppover.
– Ppplevelsen øker hele tiden hos kinoene, med digital distribusjon og 3D som øker verdien av opplevelsen, som overbeviser hele familier å gå til kinoene og bruke store summer av penger, sa Keen.
Gårsdagens åpningstale ble holdt av Sonys Jim Underwood, Executive VP Worldwide Digital and Commercial Strategy, som også tok seg tid til en prat med vårt magasin bl.a om 4K hjemmekino, et av årets mest spennende nyvinninger. Dette kommer vi tilbake til senere i uken. I sin tale la Underwood vekt på at det nå i stor grad handler om å gjøre filmene godt tilgjengelig overalt, og at man må blidgjøre forbrukeren ved å fjerne og elliminere de tekniske barrierne – m.a.o. gjøre det lettest mulig for forbrukeren. Dette innebærer bl.a. å integrere de forskjellige plattformene/tekniske produktene.
PS! Blant nordiske deltakere finner vi en stor delegasjon fra Nordisk Film Distribusjon (Norge, Sverige, Danmark og Finland), samt deltakere fra Svensk Films svenske avdeling og Scanbox’ danske avdeling.
RSS