Wonderland Video i Sandefjord ble i fjor kåret til landets beste videoforhandler i kategorien for leiefilm. Til våren stenger butikken dørene etter 29 år.
Wonderland Kiosk & Video AS er heleid og drevet av Morten Liverød. Da han stolt gikk av scenen på Radisson Blu Scandinavia Hotel i fjor vår – etter å ha fått prisen under Videofestivalen 2012 – anmerket han overfor undertegnede at han muligens ville gi seg som forhandler, siden han så faretruende tegn i markedet.
Nå er dette blitt en realitet, og mye raskere enn han selv så for seg.
– Jeg hadde ikke tro på at det skulle skje så raskt. Jeg trodde det ville vare noen år til, sier han.
– Det går sikkert an å leie ut video i mange år, men du må ha et ekstra bein til å stå på. Jeg har ikke hatt en ide om andre ting å holde med. Jeg begynte for en tid tilbake som agent for Western Union. Det har gitt litt ekstra, men ikke nok, sier Morten Liverød til VIDEOMAGASINET.
Han er bare 53 år.
– Det er litt tidlig å pensjonere seg. Men jeg aner ikke hva jeg skal drive på med.
Overfor VIDEOMAGASINET forteller Liverød at leiekontrakten hans går ut april 2013.
Wonderland Kiosk & Video AS er en av de få selvstendige, gjenværende store videobutikkene, med utspring i leiebransjen. Undertegnede har besøkt butikken to ganger og har vært imponert over utvalget og hvor flott butikken fremstår. Så mente da også en samlet bransje at butikken var verdt hedersprisen under fjorårets jubileumsfestival.
Når vi slår på tråden er Morten Liverød opptatt med kunder. Han ber om å få ringe tilbake.
– Jeg har tenkt å komme ut av dette med ryggen rak. Jeg er nødt til å yte den siste tiden som er igjen.
– Vi må nesten spørre, selv om det er opplagt, hvorfor gir du deg?
– Grunnen til at jeg gir meg er at omsetnigen er borte. Per 31.08.2012 hadde vi driftsoverskudd, men så forsvant omsetningen brått over natten. Hvis vi sammenligner leiefilmomsetningen i oktober 2011 mot oktober 2012, ser jeg en forskjell på 100.000 kroner – fra 190.000 til 90.000,– Jeg taper titusen i måneden på å drive slik det er nå.
– Har du tanker om hvorfor dette brå skiftet fant sted?
– Jeg innbiller meg at det skyldes Netflix og diverse VOD-tilbud. Jeg synes det er forunderlig at det skjer så raskt, men jeg har sett det kommet. Det var derfor jeg sa det da jeg vant i fjor.
– Vet kundene om nedleggelsen?
– De fikk vite det for fjorten dager siden. Vi startet med januarsalg, som nylig ble omgjort til opphørsalg, hvor jeg satte ned prisene enda mer ned. Leiefilm har jeg som vanlig og jeg kjøper fortsatt inn filmer til det. Kjøpefilm har jeg «Kjøp 3, betal for 2», men det blir billigere når vi nærmer oss slutten.
– Er dette begynnelsen på slutten for den tradisjonsrike videobutikken på hjørnet?
– Ja. Jeg tror det er begynnelsen på slutten, men det skal være mulig å drive med dette. Jeg er overbevist om at folk vil leie fysisk film, men ikke i samme grad som før. Selv vil jeg kjenne på filmen og jeg tror flere tenker sånn. Vi leier fortsatt ut en del film, men ikke nok til å forsvare lønninger og husleie. Fremtidens fysiske utleie blir nok kun som bigeskjeft hos bensinstasjoner og kiosker.
Morten Liverød mener at når den tradisjonelle videobutikken forsvinner, så forsvinenr også mangfoldet i videobransjen.
– Du får ikke leid så mye gammel film og kjøpt katalogtitler andre steder enn hos butikker som min. Vi har masse av de gamle filmene folk vil ha. Nyheter har vi aldri klart å selge mye av, men katalog har vært solid. Utvalget er ikke så stort der hos andre salgskanaler. Hvordan skal jeg selge godt av nyheter, når min innkjøpspris er større enn Elkjøp.
– Er det vemodig?
– Jeg kjente at det var tungt å gå til de ansatte og si de opp. Jeg har åtte deltidsansatte. Hele situasjonen er trist, ikke bare på egne vegne, men for hele byen, som nå altså ikke har noen videobutikk.
– Har du fått noen reaksjoner?
– Alle i branjsen sier det er trist, men det er slik det er. Man kan ikke drive med minus i veldig lang tid. Vi tapte penger i 2011 også, men det var 30.000 kroner. Jeg har ikke ryggrad å tape 10.000 i måneden i mange år. Gleden ved å drive er borte, når det bare går nedover og nedover. Tidligere var det bare gøy. Selv om fortjenesten ikke var så stor i starten, de første årene, så pekte pilene oppover. Gullalderen for oss var 2000 til 2005. Da hadde vi 1,4 mill. kroner i overskudd på det beste av en omsetning på ca. åtte millioner. Men da hadde vi også spillautomater. I 2012 var omsetningen under fire millioner kroner, avrunder Morten Liverød.
RSS