Bak lukkede dører har Oslo tingrett ila. sommeren 2015 behandlet en sak som Rettighetsalliansen fører mot åtte internettleverandører.
Det skriver Dagens Næringsliv (bak betalingsmur).
Ifølge avisen tas en avgjørelse om kort tid, kanskje innen 10. september 2015.
Saksbehandlingen er lukket for allmenheten, siden tingretten behandler den skriftlig, heter det videre i artikkelen.
Blant selskapene som går mot nettleverandørene finner vi Warner, Sony, Disney, SF Norge og Nordisk Film Distribusjon, skriver DN.
Det er den nye åndsverksloven fra 2013 som her for første gang tas til rettssystemet. Her kan rettighetshavere kreve at nettleverandører blokkerer nettsteder som krenker opphavsretten.
Det er høyst trolig at en rekke velkjente piratnettsteder står på Rettighetsalliansens liste over ønskede blokkeringer og at både Telenor og andre store nettleverandører, er blant selskapene de krever blokkerer tilgangen til disse.
Riksmedier som NRK har i den senere tid skrevet mye om flere av de ulovlige tjenestene. Her fremkommer det at 250 000 nordmenn hver uke på film gjennom den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time, viser tall fra TNS Interbuss.
I en annen NRK-artikkel fremgår det at Rettighetsalliansen har samlet inn data om mellom 50. og 75.000 brukere av tjenesten Popcorntime.
– Vi sitter i dag med et register på en del brukere av denne tjenesten i Norge. Dette er et register vi helt legalt kan bruke, og det kan jo hende at noen får seg en liten overraskelse i posten i form av et brev. Utover høsten vil nok noe skje, uttalte Willy Johansen i Rettighetsalliansen til NRK.
Statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, sier til NRK at «det er veldig få som synes det er greit å stjele en DVD i butikken, men å bruke slike ulovlige strømmetjenester er praktisk talt det samme som å stjele en DVD».
Videre:
– For to år siden vedtok Stortinget en lovendring som gir Rettighetsalliansen og de som eier disse åndsverkene rett til å aksjonere, og til å til rettssak for å be om erstatning for misbruk av deres åndsverk. Vi vurderer nå også ytterligere om vi må gjøre flere lovendringer for å beskytte åndsverkene som misbrukes på nettet, sier Borgundvaag til NRK.
Den uavhengige filmregissøren Ulrik Imtiaz Rolfsen på sin side mener at dagens distributører selv har mye av skylden for fildelingen og den ulovlige strømmingen.
Han sier til NRK:
– Før var det vanskelig å distribuere film. Titalls kilo filmruller ble sendt jorden rundt. Nå går det med et tastetrykk, og distributørene tar like mye betalt. Det er ikke bærekraftig. Seerne har et alternativ som er gratis. Man kan ikke slå de i hodet og si: Du må betale 149 kroner. Det går ikke an. Du kan ikke kjempe mot tidevannet.
RSS