– Vi er positive. Det kommer mye god film. Så lenge det gjør det, må det være et marked, selv om det er litt nedgang i vår bransje. Det er om å gjøre å være smart og tilpasse seg.
Ingen nedgangsstemning hos Scott Norge AS, med andre ord.
VIDEOMAGASINET møtte trioen Kenneth Ruiz-Davilla (administrativ leder) og søskenparet Atle (markedssjef) og Jonny Hjelle (styreleder) da en av landets ledende videogrossister holdt julebord og kickoff med leverandørsamling på Gol i januar.
Vi var så heldige å være spesial-invitert av firmaet.
– Vi må strømlinjeforme distribusjonen vår. Vi ser jo at folk vil kjøpe film. Det blir færre dårlige filmer. Alle leverandørene konsentrerer seg om de store. Vi får et bedre repertoar, sier Kenneth Ruiz-Davilla.
– Dere leverer både til Ica og Norgesgruppen, som nå skal samarbeide. Får det betydning for film-avtalene deres?
– Vi direkteleverer hos begge kjedene i dag. Vi regner med å få informasjon om dette medfører endringer ganske snart.
Scott har disse kundene:
Ica
Norgesgruppen
Europris
Expert
Playcom
Med en full distribuert film er det snakk om 900 salgspunkter.
Det er ikke alle butikkene som selger film, men alle kjedene i de to dagligvarekonseptene er med.
– Kiwi er lokomotivet på film akkurat nå og det skjer ganske interessante ting hos Meny, som jobber med å utvikle filmkonseptet. De er nok de to, ved siden av Rema, som satser mest på film i dagligvarekjeden, mener Atle Hjelle.
– Hva med bokhandlerne?
– De virker til å ha gitt opp selv. Jeg tror vi kunne solgt mye der, men de må være interessert i produktene. De har en tøff periode for tiden. De som tar tak i det, selger film. Det finnes noen hos Libris og Norli som vil kjøpe inn, men det skjer ikke felles innkjøp lengre, sier Ruiz-Davilla.
– Hva gjør dere bedre enn grossister som nå er borte? Vi nevner i fleng Massemedia, RK Entertainment, Toso Engros og Kjell Bjørge Engros.
– Det dreier seg om organisasjonen og kostnadene. Og produktutvalget. Da vi begynte som grossist, da DVD var nytt, solgte nesten alt. Men nå er kundene mer kresne. Det er ikke bare å kjøpe film fordi det er billig. Vårt mantra er riktig produkt til riktig kanal til riktig pris, sier de tre samstemt.
– Et annet poeng er varedata. Vi må ha samsvar på gjennomsalget og hva vi sitter igjen med varer. Det har vi våre rutiner på.
– Vi er nå inne i vårt tredje år med dagligvare. Vi får fått unna en del utfordringer og vi kan jobbe mer med å utvikle distribusjonen og få gjort en bedre jobb med kundene.
Trioen Hjellebrødrene og deres leder Kenneth Ruiz-Davilla bedyrer at de alle er genuint interesserte i film.
– Det gjelder alle i teamet vårt, man er veldig produktorientert.
– Har dere som firma noen svakheter?
– Vi er edruelige på hva vi selger hvor. Det er forskjell hva slags forbrukere som kjøper film på Kiwi og Meny.
– Vi deler informasjon med våre kunder i forhold til hva som selger av varer. Vi analyserer businessen og bruker mye tid på det og har en del standardrutiner som er under stadig utvikling.
– 12 måneder frem i tid er en evighet i bransjen. Det skjer så mye nå at det er viktig å ha kontroll fra kvartal til kvartal.
– En del leverandører er blitt mer markedsorienterte i forhold til å skape etterspørsel etter produkter, i stedet for å selge på høy distribusjonsgrad. Det er sunt. I Norge har det tidligere vært over-distribusjon på altfor mange punkter.
– Hvor lenge vil dagligvarebransjen være interessert i film?
– De øker sine markedsandeler i et synkende marked. Det gjelder andre varegrupper også. Det gjør at vi føler vi er i angrepsposisjon.
Scott Norge AS prøver å avholde to kickoff i året, hvor de samler sitt merchandiseteam, og alle med innkjøp-, marketing- og kontoansvar for kundene.
– Alle leverandørene stiller opp hver eneste gang. Det setter vi stor pris på. Vi møtes ellers på Videofestivalen. Det utgjør en viktig funksjon at de får presentert sine prioriteter for vårt team om hvilke store filmer som er på gang.
– Alle leverandørene besøkte oss i Bergen også før jul 2012. 2013 ser lovende ut for vår del og vår kundemasse. Det blir et sterkere filmsortiment i år. God lavpris må ha gode filmer.
– Hvor kjapt går produktene på lavpris?
– Det bestemmer leverandøren. Det kan gå tolv til seksten uker. Noe hentes inn, andre løsninger kan være nedprising ute i butikkene.
– Ja, det er tøft og ja, markedet går ned. Men det er viktig at man har fokus på det man kan gjøre noe med. Vi kan utvikle varegruppen hos våre kunder. Forbruket av film går ikke ned. Mange folk vi ha fysiske produkter i mange år. Nordmenn er over snittet opptatt av å eie, nordmenn liker å eie. Det er over 20.000 filmsamlere i Norge, har vi hørt.
Jonny Hjelle bekrefter at faghandelen har tøffere tider.
– I Playcom selger vi like mye enheter, men snittprisen er lavere på produktene. Inntjeningen er for lav på nyheter og det er høye husleier på kjøpesenter. Derfor legger vi nå ned avdelingene på Os og Sartor. Det er hardt å drive faghandel.
– Vi vil drive butikkene så lenge det er mulig i Playcom, men vi må finne en del andre produkter. Vi jobber konstant med det. Vi ser oss om etter en del andre produkter.
Nedgang, men ved godt mot
Scott Norge AS har justert kursen i løpet av 2012 og har strukturert innsatsen i dagligvarekjedene.
– Vi hadde nedgang i fjor og vi merket at salget ut av butikk gikk ned, medgir Gisle Haugland, daglig leder Scott Norge AS.
Han kunne ikke være med kollegene på samlingen i januar grunnet sykdom. Men VIDEOMAGASINET slo på tråden til ham.
– Vi justerte oss ned på volumet. Vi hadde enorme 2011-returer, men vi solgte mer riktig i 2012. Vi regner definitivt med mindre retur i 2013.
– Skal man leve, må man ha en fortjeneste, fastslår han.
– KIWI ER BEST
Scott Norge AS leverer til sine egne butikker – som er de fleste Playcom-butikkene. Og til kjedene i Norgesgruppen: Kiwi, Spar, Joker, Meny, Ultra, samt Ica og Rimi.
Alle har film.
Agenturet overtok Scott Norge etter den store grossistkollapsen.
– Alle har film av dagligvarekjedene i Norgesgruppen. Kiwi er desidert best. De er flinke, de bygger og har bruttofokus.
– Hva gjør de riktig?
– De setter ut varene. De venter ikke på en selger, som andre butikker gjør ut. De får de ut, de jobber gjennomført og de er flinke.
– Er det alltid slik at varene ikke settes ut hos noen kjeder?
– Ja. Ofte venter de på selgeren fra vår bransjen. Man kan risikere at en nyhet står bak på lageret i fem-seks uker. Det har vært sånn i dagligvare med video.
EKSPONERING
Gisle Haugland sier at film i dagligvarekjedene må være synlig.
– DVD-nyheter må stå i kasseområdet eller annet synlig sted. Man kan ikke sette filmer bak leverposteien, sier han og ler.
Scott Norge AS har ti selgere på veien.
En del nye folk, noen fra Kjell Bjørge AS og noen fra Massemedia AS. Begge sistnevnte er for lengst borte, de gikk konkurs.
– Selgere er viktig og fyller en funksjon slik dette markedet er, sier Gisle Haugland til VIDEOMAGASINET.
Denne saken sto opprinnelig på trykk i VIDEOMAGASINET 1•2013.
RSS