
SF Kino, som vil kjøpe Oslo Kino, ser stort behov for større bredde på kinoene i Oslo. Ny statistikk viser at det er færrest filmtitler satt opp i Oslo sammenlignet med de øvrige nordiske hovedsteder.
Nylig ble det kjent at filmdistributøren Arthaus, med andre samarbeidspartnere, planlegger en egen arthousekino i Oslo – en kino dedikert til kvalitetsfilm fra hele verden.
Sammenslutningen har fått navnet Arthaus Kino og har nå bedt Oslo kommune om 50 millioner kroner i etableringsstøtte til å reise et nytt kulturbygg ved Akerselva.
I et intervju med KINO/VIDEOMAGASNET forteller kinoentusiasten Ivar Halstvedt, administrerende direktør i SF Kino, at han synes ideen er spennende.
– SF Kino har over lenger tid påpekt behovet for en ytterligere spissing av kulturprofilen ved Oslos kinotilbud ved å etablere en art cinema. En lokalisering mellom St.Hanshaugen og Grünerløkka virker som en god plassering. Jeg synes det er spennende at det lanseres tanker om en art cinema som er dedikert til kun å vise kunstfilm, smalere titler og dokumentarfilm.
Han påpeker at slike kinoer er vanlige i våre naboland.
– Spesialkinoer har jo eksistert i en årrekke i Stockholm og København, hvor blant annet SF Bio driver Sture Biografen. På bakgrunn av det kommunale eierskapet, som mange hevder er tuftet på en bevisst kulturpolitikk fra kommunens side, er det muligens litt overraskende at det ikke er blitt etablert en egen art cinema i Oslo tidligere.
– Til Aftenposten uttalte administrativ leder Unnur Sande i Arthaus at «Vi har ingen garantier for at nye aktører i kinomarkedet vil ivareta den brede repertoarprofilen som Oslo Kino har holdt. Kun en uavhengig aktør vil være fullgod garantist for det». Hva er din kommentar til dette?
– SF Kino kan ikke kommentere den pågående prosessen om salg av Oslo Kino AS. SF Kino er stor kunde av Arthaus på film og setter opp alle filmtitlene de importerer til landet. Om det blir slik at Arthaus realiserer sitt art cinema-prosjekt, vil jeg tro at Arthaus fortsatt er interessert i at også andre viser deres filmer i Oslo-markedet.
Halstvedt understreker at SF Kino er et kinoselskap som verdsetter kinomangfold og som tar vare på film- og kinokulturen.
– SF Kino og SF Bio bruker årlig store summer på reinvestering i fornyelse, bevaring og oppgradering av sine mange kinohus. Dette er en tradisjon som sitter veldig dypt i konsernet og har full oppslutning fra våre eiere. Vi driver, som nevnt, gjennom mange år art cinema-anlegget Sture Biografen på Stureplan, men arbeider aktivt med å etablere flere dedikerte art cinemas, som det virkelig er marked for.
Halstvedt bruker det SF Bio har fått til i Stockholm, som et eksempel på at selskapet ivaretar mangfold i filmrepertoar – i motsetning til hva enkelte røster har hevdet.
– Stockholm er et stort kinomarked, hvor SF Bio er èn av fire kinokjeder som konkurrerer om publikums gunst. Dette har gitt Stockholm Nordens bredeste filmtilbud. Sammenlignet med de øvrige nordiske hovedstedene, viser statistikk fra de siste åtte måneder at Stockholm i snitt har tilbudt 41 titler, Helsingfors i snitt har tilbudt 40 titler, København i snitt har tilbudt 34 titler og Oslo i snitt har tilbudt 30 titler.
Han legger til:
– I tillegg til åpning av flere nye kinosentre, har SF Bio det siste året rehabilitert og gjenåpnet paradekinoen Rigoletto på Kungsgatan for store beløp. Neondrømmen av en kino fra 1930-tallet inneholder nå fire saler og en VIP-balkong, som er blitt møtt med stor interesse og entusiasme fra et stort publikum. At Rigoletto også fikk anlagt en god restaurant og en bar i kinoen, har toppet suksessen.
Å øke bredden i repertoaret på norske kinoer, er noe SF Kino jobber konstant med. Halstvedt trekker frem et aktuelt eksempel:
– Her hjemme vil SF Kino om to uker åpne tre nye kinosaler i Stavanger, i kommunens kulturhus Sølvberget. Dermed er ti års arbeid med å lande et stort kinosenter i Stavanger i mål, og et 10–sals kinosenter vil heretter vise publikum et enda bredere utvalg av aktuell film.
RSS