
Thomas Runfors, presseansvarlig hos SF Bio AB, kommenterer vindudebatten.
– Hvordan opplever du forståelsen for nødvendigheten av – og viljen til – endring i din egen organisasjon og kolleger i andre kinobedrifter hva gjelder vinduene?
– Filmdistribusjon skjer utifra markedsmessige bedømmelser. Det er ikke kinokjedene som dikterer vilkårene for hvordan en film skal lanseres. I dag tilgjengeliggjøres ca 1.000 filmer hvert år på markedet og av disse vises ca. 200 på kino, i alle fall her i Sverige. Mange flmer går altså direkte på DVD/BD/VOD og noen filmer vil man sette opp på kinoene, da man tror det finnes en interesse for å se dem på kino. Rettighetshaverne kan velge en strategi for hvordan en film skal lanseres og i dag finnes det vel ingen som tror at en større film skulle tjene på å lanseres samtidig på kino og DVD/BD/VOD. Kinoene vil selvsagt verne om sitt vindu og velger heller å sette opp filmer som tilbyr publikum en eksklusiv visning på et stort lerrett. Vi kan heller ikke se at det er nødvendig å endre på dette, da det jo handler om en mindre antakll filmer som velges ut for kinovisning.
– Ser du for deg en fremtid hvor en film er tilgjengelig i alle plattformer samtidig?
– Det finnes allerede i dag filmer som distribueres på ulike plattformer og noen kinoeiere har også prøvd å lansere filmer simultant med DVD/BD/VOD, men de store filmene kommer nok tilå lanseres omtrent som i dag for å kunne generere maksimalt med inntekter i alle vindu. Det handler jo om store investeringer, ofte på mange hundretalls millioner kroner, som man naturligvis vil forsikre seg om at man ikke risikerer avkastningen på.
– Hvordan «vet» man om en film gjør det dårligere på kino om den samtidig er tilgjengelig som DVD/BD/VOD før man har prøvd det ut med flere filmer?
– I Sverige har vi i det minste prøvd dette med noen filmer og de har ikke gått så bra på kino. Om dette skyldes lanseringen eller at de helt enkelt ikke har vært så interessante som kinofilmer er naturligvis vanskelig å svare på. Spørsmålety er vel også hvem som er forberedt på å miste inntekter om en film, som normalt forventes å gå bra på kino også skulle slippes samtidig på DVD/BD/VOD? Jeg tror ikke distributørene vil ta sjansen på å risikere å tape mye penger.
– Til slutt: er det noen forskjell i oppfatningene hos privateide aktører kontra kommunale eide?
– Det er vanskelig å svare på, men jeg tror nok at de fleste kinoeiere ressonerer på samme måte. Man vil tilby publikum en eksklusiv visning av de nyeste filmene samtidig som at man vil ha så mange besøkende som mulig.
RSS