
Drøye ti år etter at såkalt splittfilm ble innført i Norge, er det definitivt over. SF Norge legger ned delingsmodellen.
Det har leiefilmansvarlig Sveinung Vikeså opplyst i et brev til de gjenværende leiefilmforhandlerne.
Splitt, eller revenue sharing som det kalles på fagspråket, betyr at leverandøren og butikken deler fortjenesten. Fordelen for butikken er at de fikk svært mange eksemplarer av hver film, som gjorde det mulig å leie ut nesten ubegrenset. I de gode tidene for bransjen var dette fordelaktig. Det har historisk sett også vært motstand mot systemet, men med årene valgte de fleste å satse på det.
SF har, foruten egne filmer, også fysisk leiefilm fra Disney, Sony og Warner. Andre aktører, som Fox-Paramount, Scanbox, Nordisk Film, med flere, har for lenge siden lagt ned sine splittsystem. Når bransjen har kollapset slik den har gjort på leiesiden, er det heller ikke bedriftsøkonomisk forsvarlig å fortsette systemet.
«Volumet har blitt så lavt at vi ikke kan forsvare å drifte et slikt system lenger. Dette er jo selvsagt beklagelig, men dessverre fakta», skriver Vikeså i brevet til forhandlerne.
Forhandlerne får nå muligheten til å kjøpe ut filmene som egentlig skulle ha vært returnert.
«Da beholder dere hele råderetten på filmene, og slipper returhåndtering etc. Når dere ønsker å selge filmene bestemmer dere da selv. Prisen dere skal betale for filmene skal ligge på et fornuftig nivå», heter det videre i brevet.
«Vi ønsker dere lykke til videre med å drive fagbutikk på film, og kommer tilbake med detaljer rundt overgangen fra splitt til fastkjøp i løpet av nærmeste fremtid», avrunder Vikeså.
– Det var virkelig med tungt hjerte vi gjorde dette, men vi kan jo ikke gjøre noe med harde fakta, sier Vikeså til videobransjens fagblad.
– Vi har, som VIDEOMAGSINETs lesere vet, alltid hatt et hjerte til faghandelen og skulle ønsket at dette kunne vedvart en stund til. Vi prøvde å holde seminarer og komme med tiltak til dem som kunne fungert, men med en fraværende sterk kjede var det ikke så mye mer vi kunne gjøre for dem. Jeg håper de flinkeste overlever og kan drive butikk fremover i lang tid. Splittsystemet ble for kostbart for oss å drive med det volumet som nå ligger i fysisk utleie, men vi kommer med et Ok tilbud til dem på fastpris snart.
Vikeså opplyser at leiefilmbutikkene fra 1. mai kan begynne å leie ut kjøpefilmer, men disse skal ha et klistremerke på merket «Godkjent for utleie».
– Angrer du nå på strategien med å hindre leiefilmforhandlerne å selge bruk leiefilm?
– Nei, det ville ikke vært annen situasjon i leiemarkedet selv om det ikke hadde blitt innført. Det var ikke det som ødela. Noen vil hevde det. Men det er feil å si. Det er ikke brukt leiefilm som var faktoren. Det er klart det ga et lite bidrag. Men det er andre markedsendringer som ligger bak det hele som har skjedd med leiemarkedet.
Vikeså medgir at alternativet nå var å droppe fysisk utleie helt, eller satse på det tilbudet forhandlerne nå får.
– Jeg håper de kan omstille seg og at de kan drive uten å være så avhengig av fysisk leiefim, om de vil satse på smågodt eller andre produkter. Vi skal backe de opp så de overlever lengst mulig, ikke minst er det viktig å ha faghandlere som kan selge kjøpefilm. Vi trenger de faghandlerne vi har, sier Sveinung Vikeså til VIDEOMAGASINET.

RSS