Bakgrunn for reportasjen
Sony Professional Solutions Europe betalte reise- og opphold for KINOMAGASINET/VIDEOMAGASINET slik at vi kunne skrive denne reportasjen. Sony har ikke stilt noen som helst krav til hva vi skulle skrive eller ta bilder av og vi har full redaksjonell frihet.
PINEWOOD STUDIOS, ENGLAND: Når den japanske elektronikkgiganten skal lansere en ny toppmodell rettet mot filmbransjen skjer det med stil. I hjertet av Englands filmproduksjonsmiljø, inne på legendariske Pinewood Studios, kunne selskapet røpe at det er VENICE som er deres nye fullformats digitale spillefilmkamera.
Du tenker kanskje ikke så nøye over det når du sitter i kinosalen eller hjemme i sofaen og ser en god spillefilm.
Men når manus, produksjon, skuespillere og alle filmmedarbeidere går i gang med opptakene er det ekstremt viktig at verktøyene er i orden.
«Godt verktøy er halve jobben», som det ofte heter, og aldri er det mer sant for en bransje hvor publikums krav til kvalitet blir stadig høyere.
Og det aller, aller viktigste «leketøyet» i en digital filmhverdag er selvsagt hovedkameraet.
Men før vi kommer mer innpå hva VENICE er, litt historikk:
Sony Professional Solutions Europe kaller sin serie med digitale kameraer for CineAlta. Det er nå snart tjue år siden deres aller første modell, som ble lansert i 1999 etter flere år med research: HDWF-900 het det.
Så, i 2006, kom Sony med verdens første digitale 4K kinoprojektorer og det førte til økt etterspørsel etter innhold skutt med denne kvaliteten.
Siden har Sony fulgt opp med nye toppmodeller innen serien med de beste kameraene, med HDC-F950 (2006), F23 (2007), F35 (2008), PMW-F3 (2010), F65 (2012) og sist PMW-F5/F55 i 2012, som har vært med i hele fem år – med med hele ni ulike oppgraderinger!
– Det er en ære å være her, i hjemmet til så mange flotte filmer, sa Sebastian Leske, Product Marketing Manager, Cinematography, Sony Professional Solutions Europe, mens vi satt i selveste John Barry Theatre og overvar presentasjonen av Sonys nye toppkamera.
Sony viste oss, i 4K selvsagt, eksempler på en rekke filmer og serier som er filmet med forgjengerne til VENICE, nemlig PMW-F5/F55:
Vinyl
Lucy
Marco Polo
Ex Machina
Billy Lynn’s Long Halftime Walk
Tomorrowland
Cafe Society (som faktisk var første gang at Woody Allen brukte digitalt kamera)
After Earth
Alice Looking Through The Looking Glass
– Det er ganske lenge siden forrige kamera, må vi innrømme, så hva har dere gjort Sony, lurer dere kanskje på. Har dere sovet? Fem år ganske lenge. Sannheten er at vi hele tiden har fylt på med mer spesifikasjoner for kamerane, så vi er nå oppe i versjon ni, informerte Sonys Sebastian Leske.
Arbeidet med VENICE har foregått i flere år, og alt til den minste detalj er helt bevisst. Fra utseende på knappene, størrelsen på displayet … kort sagt: alt funksjonalitet.
– Vi har snakket med folk som jobber med å skape filmer: filmfotografer, regissører, klippere. Disse menneskene vil ha en stabil partner. De er opptatt av å fange vakre bilder for å få frem historiene, og at utstyret de bruker er enkelt og intuitivt.
– Vi er så stolte, etter mange års utvikling og masse research blant filmskaperne, av å presentere den nye flaggskipmodellen VENICE.
– De viktigste med kameraet er at den er i full-format: 36 x 24 mm. Dermed kan man filme innenfor alle ønskelige formater, og man kan bytte til ulike objektiver, med Positive lock-systemet. Vi mener «Full Frame» er veien å gå. Jeff Allen fra Panavision har sagt at han tror full-formatet blir standard.
Full-formatet gir opp til 6048 x 4032 pixler (6K) i sensoren for formater som 2.39:1 eller Large Format Scope.
– Alle er på jakt etter å å få frem en dybdeeffekt, en anamorfisk «look» og det blir stadig mer bruk av anomorfiske linser, for å få «flares», fra glasset.
Sony fremhever også at VENICE har større fargedybde enn analog film, en ekstrem rask lukker for å hindre uskarpe bilder og forstyrrelser, kalt «jello-effekten».
Sonys produktsjef fremhevet også at de var opptatt av å få frem en «filmlignende fargereproduksjon» med VENICE-kameraet.
Kameraet lanseres først i februar 2018 og bare for «kroppen» – uten noen linse og ekstrautstyr – snakker vi rundt 37.000 Euro i veiledende pris.
Men noen filmskapere har allerede fått leke seg med prototypen.
Filmfotograf Ed Wild fra England fikk lage en kortfilm, som vi fikk sett under presentasjonen, og regissør Joseph Kosinski (Tron Legacy) laget en fullbefaren kortfilm kalt The Dig med kameraet.
(Mer om disse filmene i en egen reportasje.)
RSS