
Sterke påstander om SF Studios: Penger er viktigere enn kreativitet og hele virksomheten preges av en sexistisk guttekultur, ikke ulikt Snabba Cash!
Opplysningene fremgår i to artikler hos selveste SVT – Sveriges svar på NRK.
Mediehuset retter et kritisk søkelys på spesifikt adm. direktør Jonas Fors i SF Studio.
Det er få åpne kilder i saken, men SVT hevder å ha snakket med 20 personer, som alle forteller mye av det samme. De er alle misfornøyde med hvordan SF Studios drives.
En av de som tar bladet fra munnen er regissør Hannes Holm – mannen bak Sveriges tredje mest sette kinofilm, En mann ved navn Ove.
Holm sier til SVT at han heller ville at SF Studios hadde Donald Duck som direktør enn Jonas Fors.
Holm mener at SF blandet seg utidig inn i filminnspillingen og var mer opptatt av sin egen andel av støttemidlene fra det svenske filminstituttet.
Først da Holm nektet å godta SFs krav om å kutte ut scener med en katt og en bussreise til Spania, og sa han ville trekke seg om han ikke fikk det som han ville, ble de delene av filmen godtatt.
SF skal ifølge Holm ha tatt 30 prosent av innspillingsbudsjettet, mens det vanlige visstnok er mellom ti og tjue prosent.
Også Lars Blomgren fra Filmlance, som står bak Broen, tør uttale seg til SVT. Han hevder at SF Studios prioriterer business fremfor kreativitet og kvaliteten på det de produserer.
Ting endret seg i 2013. Da kjøpte SF opp produksjonsselskapet Tre vänner. Og det ble lederen for Tre vänner, Jonas Fors, som fikk overta SF. Dermed ble også bedriftskulturen radikalt endret, sier SVTs anonyme kilder.
Det skjedde en god del under årets Cannes-festival. Slagsmålet med den norske produsenten er allerede omtalt av flere medier, så også herværende bransjenettsted.
Ifølge SVTs kilder ble det under festivalen leid inn en luksusbåt, kalt Naughty By Nature, som koster nær en halv million kroner å leie per uke. Det sies også at Jonas Fors er en gjenganger på nattklubben VIP-room, hvor et bord i snitt koster 26.000 kroner per kveld, da man må kjøpe to Magnum-champagneflasker overhodet for å få et bord.
«Det er litt Snabba Cash over det hele», sier en person til SVT, som har godt innsyn i SF Studios. Han viser også dermed til en av gjennombruddsfilmene for Tre vänner.
De siste årene har SF sagt opp ca. 100 personer av rundt 220 ansatte. Også i Norge er svært mange oppsagte. 30 personer har fått nye jobber.
SVTs kulturnyheter har i ukesvis forsøkt å få en kommentar fra Jonas Fors og øvrig ledelse, men ingen har ønsket å la seg intervjue, fremgår det videre.
At Sveriges rikskringkasting likevel forteller offentligheten om saken, med solid vitnegrunnlag, forteller sitt om dokumentasjonen de åpenbart sitter på.
SVT har endatil skrevet en lederartikkel om hele affæren. Her kokes det hel ned til beskrivelser av strippeklubbbesøk og champagnefester, som gir feil signaler når selskapet gir blodrøde tall hos eieren Bonnier. Og hva mener det svenske filminstituttet om guttekulturen som råder i selskapet? Les lederen her.
RSS