Ready Player One-fakta
Norgespremiere: 28.03.2018
Regissør: Steven Spielberg
Distributør: SF Studios
Forfatter Ernest Cline håper at filmversjonen av boken «Ready Player One» vil gjøre Virtual Reality (VR) mer populært.
Regilegenden Steven Spielberg beskrev under Comic-Con 2017 hva det var med boken som ga han lyst til å lage film av suksessboken.
«Da jeg leste boken ble det som et fantastisk blikk til fremtiden, men samtidig til fortiden, til årstiden jeg var veldig involvert i – 80-tallet».
Spielberg beskrev fremtiden fra filmen som en tid som føles mer og mer sannsynlig enn noensinne før.
«Filmen skal vise hvorfor det er interessant å ikke leve i den virkelige verden, men også hva vi mister ved å ikke å gjøre det. Det er en fortelling som advarer, men det er også en eventyrfilm,» sa Spielberg til USA Today før innspillingen startet.
Medmanusforfatter Zak Penn fortalte dette om bearbeidelsen av boken «Ready Player One»:
«Dette var definitivt den mest komplekse filmen jeg har jobbet med. Det er så mye ting i boken du kan bruke.»
«Ready Player One» er en dystopisk sciencefictionroman fra 2011, og debutromanen til Ernest Cline.
Historien foregår i nær fremtid, i år 2045, på en dystopisk jordklode hvor befolkningen for det meste er oppkoblet mot en virtuell verden kalt OASIS (Ontologically Anthropocentric Sensory Immersive Simulation).
Dette fremfor å forholde seg til virkeligheten som er preget av overpopulasjon, forurensing, korrupsjon og klimaforandringer.
Når grunnleggeren av OASIS, James Halliday (Mark Rylance) dør, blir det kjent at han overgir eierskapet til hele systemet og formuen på 500 milliarder dollar til den første personen som finner en skjult skatt inne i OASIS.
Denne kan man finne hvis man spiller «Anorak’s Quest» og løser gåtene. Vi følger en ung mann, Wade Watts (Tye Sheridan), og hans venner, samt en gruppering kalt Innovative Online Industries (IOI), som kjemper om kontrollen.
I boken hylles populærkulturen fra 1980-årene og frem til vår tid. Steven Spielberg valgte å la være å ta med mange egne referanser, for å unngå beskyldninger om at han ville fremheve egne figurer fra epoken.
Filmstudioet har heller brukt en rekke andre figurer som Lara Croft fra Tomb Raider, Chucky fra Child’s Play, The Iron Giant, biler fra Speed Racer, Mad Max, The A-Team, Christine, Back to the Future, Akira med flere.
Det er også referanser til filmer som RoboCop, Jurassic Park, King Kong og 2001: A Space Odyssey.
Ernest Cline forteller til The Hollywood Reporter at han måtte overbevise Spielberg om å også ta med referansene til egne filmer, men at regissøren var motvillig. Han gikk likevel med på å ha en del referanser til filmer han har stått bak, herunder Jurrasic Park.
Cline medgir at 80-tallsreferansene i boken er helt bevisste og et stort inspirasjonsgrunnlag for historien, herunder Steven Spielbergs filmer, og filmer som Say Anything (1989, av Cameron Crowe) og tegnefilmen The Iron Giant (1999).
Rafael Motamayor bidro til denne artikkelen.
RSS