Med Norsk videogramforening (NVF) i spissen inviteres alle rettighetshavere i Norge til å starte Rettighetsalliansen.
Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har i en årrekke bistått filmbransjen i jakten på fildelere og nettpirater.
Med en ny åndsverkslov i sikte intensiveres nå arbeidet med å få sikret rettighetshaverne ytterligere.
Generalsekretær Willy Johansen i Norsk videogramforening (NVF) stiller opp til intervju med VIDEOMAGASINET på hjemmekontoret i en av Oslos sydøstlige bydeler.
Mens en gryende vårsol siger inn gjennom vinduet forteller Johansen at initiativet til foreningen kom fra NVF og Simonsen Vogt Wiig.
– Både Sverige og Danmark har lenge hatt tilsvarende foreninger. I Danmark er det over 100 medlemmer, forteller Johansen.
Rettighetsalliansen er det norske navnet. Utkast til vedtekter er laget og de største organisasjonene innenfor ulike fagfelt er inviterte til stiftelsesmøtet: produsentforeningen, forleggerforeningen, byråforeningen, skuespillerforbundet, platebransjen med videre.
– Vi tror og håper vi kan få med mange medlemmer som mulig, sier Willy Johansen.
– Hvordan vil en forening som Rettighetsalliansen hjelpe?
– Det vil bli lagt en mye tyngre vekt på det vi holder på med overfor myndigheter, politikere, politi og påtalemakt. Det gir oss større muligheter for å få gjennomslag for ting vi er opptatt av, når vi er så mange. Om litt er også ulovlig nedlasting av bøker et aktuelt tema. Vi håper at hvis vi har en slik allianse, vil vi få konsesjon fra Datatilsynet til å overvåke IP-adresser og med den nye loven i hånd, kunne få tak i fildelerne og piratene.
Johansen fnyser av meldinger om at The Pirate Bay nå delvis driftes via Norge.
– De mener åpenbart det er lettere å drive med ulovligheter i Norge, slik det er nå. Hvis den nye loven trer i kraft, skal vi gjøre alt i vår kraft for å stoppe The Pirate Bay, lover Johansen.
Dette er hovedpunktene i forslagene til ny Åndverkslov:
• Rettighetshavere gis mulighet til å registrere IP-adresser som er benyttet til opphavsrettskrenkelser.
• Rettighetshavere kan gå til domstolene for å få utlevert informasjon om hvilket internettabonnement som kan knyttes til opphavsrettskrenkelsene.
• Domstolene kan pålegge internettilbydere å hindre eller vanskeliggjøre tilgang til nettsteder hvor opphavsrett krenkes i grove tilfeller.
Les andre aktuelle saker om temaet hos VIDEOMAGASINET:
RSS