
Film & Kinos representantskap
Film & Kino har 1. juni 2015 endret organisasjonsform fra å være en medlemsorganisasjon for norske kommuner med kino til å bli en medlemsorganisasjon for private og kommunale kinoer samt videodistributører. Film & Kino har vært en medlemsorganisasjon for norske kommuner med kino siden 1917. Denne endringen representerer en utvidelse til også å omfatte private kinoer og videodistributører, som også er innholdsleverandør til andre distribusjonsplattformer.
Film & Kinos styre fra 1. juni 2015
Leder: Arild Kalkvik, Trondheim kino
Nestleder: Håvard Erga, Warner Bros. Entertainment
Medlem: Jannicke Haugen, Nordisk Film Kino
Medlem: Ivar Halstvedt, SF Kino
Medlem: Geir Hammerø, Molde kino
Medlem: Edelh Ingebrigtsen, Nordkapp kino
Medlem: Morten Christoffersen, Nordisk Film Distribusjon
Ansattes representant: Erik Zmuda, Film & Kino
STAVANGER: Her er det nye styret i nye Film & Kino anno 2015, anført av Arild Kalkvik. Det eneste som er sikkert er at alt er usikkert.
Det var under det første representantskapsmøtet i nye Film & Kino, mandag 1. juni 2015 i Stavanger, at det nye styret enstemmig ble valgt.
Avtroppende styreformann Knut Even Lindsjørn i det gamle styret fortalte i sin åpningstale på landsmøtet i Film & Kino at det har vært «en fantastisk interesse» for å bli medlem av den nye bransjeorganisasjonen.
– Vi er en bransje med sterke felles interesser på tross av eierskap, størrelse og økonomi og tror myndighetene gjør klokt å lytte til oss. Filmmeldingen trenger mer kinopolitikk, sa han.
Medlemmene har 97 % av kinomarkedet
Lindsjørn opplyste at 81 % av kinoene, som samlet har 97 % av markedet, har meldt seg inn i nye Film & Kino, som går fra en kommunal medlemsorganisasjon til en bransjeorganisasjon for kinoer og videogramdistributører.
Bakgrunnen for at akkurat disse fortsetter er på bakgrunn av at avgiften for kino- og videogram innbetales av disse firmaene. Det er på den bakgrunn at Film & Kino også videre skal styre. Inntil videre som planlagt. Men i den nye filmmeldingen foreslås det at Norsk kino- og filmfond (NKFF) skal overlates til Staten og administreres av Norsk filminstitutt. Når dette blir realitetsbehandlet i Stortinget er det ingen som per dags dato som vet, men signalene fra regjeringen var at de ønsket raske endringer i filmpolitikken.
Det Lindsjørn ikke sa noe om, er at ikke alle videogramdistributørene er innmeldt. De innmeldte er Walt Disney, SF Norge, Nordisk Film, Warner og Universal Sony. De var tilstede, med unntatt av sistnevnte selskap. Andre aktører innenfor fysisk og digital video – som Fox-Paramount, Scanbox, Star Media, Atlantic Film med flere – er ikke medlemmer.
Landsmøtet ble så erklært over, delagatene gikk til lunsj, og etterpå startet man med blanke ark et representantskapsmøte.
«Det kjekkeste man kan drive med»
– Det er klart vi har en stor oppgave foran oss, men vi gleder oss også. Kino er det kjekkeste man kan drive med, sa den nyvalgte styrelederen Arild Kalkvik, som også har ledet interimstyret.
Han fikk rask påpakning fra sin nye nestleder, Håvard Erga fra Warner Bros. Entertainment, som ropte ut «video!»
Etter at filmmeldingen ble lagt frem fredag 30. mai, er det meste i det uvisse mht. hva Film & Kinos fremtid vil innebære.
I ytterste konsekvens står bransjeorganisasjonen uten økonomiske midler hvis regjeringens forslag om å legge alle oppgavene til staten og NFI – inkl. styring av Norsk kino- og filmfond – får gjennomslag i Stortinget.
Kalkvik lovte et ekstraordinært representantsskapsmøte i løpet av høsten 2015, når det blir klart hva filmmeldingen vil bety i praksis.
Klar for lobbyvirksomhet
Han lovte hard kamp fra både styret og administrasjonen i innspills- og høringsprosessen videre, og oppfordret medlemmene til også å jobbe lokalt.
– Det virker som de andre vinduene (Plattformer som de kalles i meldingen. Red. anm.) er mer spennende enn kino. Kino er knapt nok nevnt i filmmeldingen. Det finnes ingen egen kinopolitikk. Det er viktig at vi mobiliserer både lokalt og nasjonalt, da utfallet av dette er helt åpent, sa Kalkvik i talen til representantskapet.
– Det er en spesiell dag å stå her fordi vi fikk stortingsmeldingen på fredag som ryster grunnvollene til vår organisasjon, som har en lang og stolt historie gjennom 98 år. Men vår bransje har en lysende fremtid. Når vi ser på alle trusler opp gjennom årene, skal vi nok håndtere en stortingsmelding, sa Kalkvik og medgikk at «timingen» er helt spesiell. Han pekte på at 2015 tegner til å bli et av de beste kinoårene i manns minne.
– Vi lever av at Hollywood og norske filmer gjør det bra. Så kan det hende begge gjør det bra og blir synkronisert i i år! Det var stusslig med de norske filmene i år, men en stor katastrofefilm og barnefilmer ventes til høsten. Dermed er det litt absurd når vi er inne i det beste kinoåret på lenge å måtte forsvare vår posisjon, sa den nye styrelederen videre.
Han poengterte også at Norge er et «spesielt kinoland» med kino veldig mange steder.
– Våre kinoer viser alt fra brede filmer og kvalitetsfilmer til blockbusterne. Vi har tradisjon for bygdekino og masse kommuner som ikke tjener på kino, velger likevel å gjøre det som et rent kulturpolitisk tiltak. Jeg tviler på at du finner små kinoer i andre land som har Dolby Atmos. Når du er snart 100 år gammel er den eneste måten å overleve på å sørge for innovasjon og kinobransjen er villig til å investere i ting som vårt publikum nyter godt av.
Arild Kalkvik – som til daglig er kinodirektør i Trondheim Kino, leder for KinoNor og leder for Norske kinosjefers forbund – avrundet med å konstatere følgende fra årets stormesse i USA, CinemaCon:
– Etter voldsomme diskusjoner om om vindu, så sa studioene at kinoene er det eneste de tjener mye penger på. Dette med å lansere ting samtidig er lagt dødt der borte. Kino er og forblir den største kanalen for omsetning av film. Det er vårt vindu som er mest synlig og hjelper alle andre. Det synes mange å glemme og det kommer ikke frem i filmmeldingen, hevdet Kalkvik.
Se hele Arild Kalkviks tale under og les våre tidligere saker om filmmeldingen.




RSS