Fast & Furious 7 med en knallsterk åpningshelg som overgår alle de foregående filmene i serien.
Å klare å lage én god oppfølger er bra, men det er nærmest umulig å lage seks oppfølgere hvor alle går på kino og storparten gjør det eksepsjonelt bra.
Fast & Furious 7 (James Wan, 2015) hadde premiere 1. april i Norge og flere andre land, samt fredag 3. april på det viktige hjemmemarkedet i USA, og har allerede slått flere rekorder.
Wan har tidligere vist at han har unike evner til å lage effektive skrekkfilmer som blant annet The Conjurning (2013), Saw (2004) og Insidious (2010). Nå har han vist at han har ingen problemer med å takle et enormt stort budsjett i en actionfylt bil-film, til tross for ekstraordinære utfordringer spesielt i relasjon til filmens avslutning.
Rekordhøye tall
Tallene fra premierehelgen er rekordhøye med 143,6 millioner dollar på det amerikanske markedet og 240,4 millioner dollar i land utenfor USA, som gir hele 348 millioner dollar totalt. Filmen skal ha kostet 250 millioner dollar å produsere.
I forhold til den forrige filmen i franchisen er dette nærmere en dobling og bare litt mindre enn hva den første Fast & Furious-filmen (2001) tjente i løpet av hele 19 uker på kino. Spesielt lørdag 4. april var en stor dag for Universal Pictures International og regnes som den mest innbringende lørdagen i firmaets historie.
I USA hadde Fast & Furious 7 den niende største åpningshelgen gjennom tidene, etter filmer som Marvel’s The Avengers ($207M), Iron Man 3 ($174M), Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 ($169M), The Dark Knight Rises ($160,8M), The Dark Knight ($158,4M), The Hunger Games: Catching Fire ($158M), The Hunger Games ($152,5M) og Spider Man 3 ($151M).
På markedet utenfor USA regnes Fast & Furious 7 som den tredje mest innbringende åpningshelg for film, etter filmene Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2 ($314M) og Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides ($260,4M)
Ser vi Fast & Furious 7 i forhold til det totale globale markedet, viser tallene at filmen har den fjerde største åpningshelgen i historien og følger etter Harry Potter And the Deathly Hallows Part 2 ($483,2M), Harry Potter And The Half-Blood Prince ($394,4M) og Marvel’s The Avengers ($392,5M).
Tallene er bekreftende på at allerede etter én helg ute på kinomarkedet er Fast & Furious 7 en suksess. Filmen følges også av gode terningkast, blant annet av vår egen Lars Johnsrud som rullet en femmer.
I Norge hadde filmen over 83.000 besøkende den første helgen, viser tallene fra Filmweb, og medregnet dagene før helgen (vår egen langhelg – onsdag og torsdag), er det allerede over 176.000 personer som har sett filmen. I tillegg kommer også mandag 6. april, som også er en helligdag og således nesten som en «søndag» å regne på det norske kinomarkedet.
Å opprettholde en franchise
De fleste franchise-filmene forsvinner ofte sakte, men sikkert, og få er å se ti år etter den første filmen. Sjeldent ser du en franchise klare å gjøre noe større og bedre enn sine forgjengere, men Fast & Furious har brutt alle barrierer og skapt syv filmer som viser at det er mulig å lage filmer som overgår sine forgjengere over lang tid. Den er nå blitt en serie med samme «stayerevne» som f.eks Bond-filmene.
Til tross for suksess med seriens syvende film, var det ingen selvfølge at franchisen skulle overleve så lenge. Den tredje filmen Fast & Furious: Tokyo Drift gjorde det langt dårligere enn de to første. Det var fryktet at dette var slutten for Fast & Furious-serien og at det ikke var noe nytt å tilby publikum. Motgang knakk ikke ånden til Universal. Ledelsen samlet i stedet den første filmens stjernegalleri og fant tilbake til oppskriften som gjorde de første Fast & Furious-filmene suksessfulle. Siden da har franchisen vokst seg større og mer populær for hver film som har kommet ut.
Hva nå?
Suksessen til Fast & Furious 7 er ubenektelig og Universal sier de har planer om å lage hele tre nye filmer under Fast & Furious-merkenavnet. Serien må fortsette uten en av dens store nøkkelspillere, Paul Walker, som var involvert i en tragisk dødsulykke 30. november 2013.
Promoteringsmateriellet til den syvende filmen har derfor blant annet båret teksten «One last ride» til minne om Walker.
Den store åpningshelgen kan også knyttes til nysgjerrigheten rundt hvordan franchisen har løst Walkers karakters bortgang i filmen. Et annet aspekt som analytikere fremhever overfor Variety, er den multikulturelle miksen av hovedskuespillere, som gjør at filmserien appellerer til både hvite, spanjoler, afrikansk-amerikanere, asiater med flere.
Regissør Wan forteller at den originale slutten av Fast & Furious 7 hadde som mål å lede inn til den neste filmen i franchisen. Denne slutten ble endret etter Walkers bortgang og Wan forteller at det var viktigere å lage en film med en passende slutt i forhold til Walker som skuespiller og karakteren han spilte.
Nå er spørsmålet om etterfølgende filmer kan leve opp til den lange rekken av innbringende filmer som franchisen til nå har opplevd.
RSS