
STRØMMEN: På Strømmen Storsenter ligger Platekompaniet, Game Stop og Spaceworld nesten vegg i vegg. Hos sistnevnte jobber filmentusiasten Tom Wilhelm Ødegård (32).
Ødegård har ingen problemer med å gi spesielt en av konkurrentene ros for filmutvalget, selv om han selvsagt foretrekker å vinne flest av kundene i egen butikk.
Strømmen Storsenter ligger i Skedsmo kommune, ikke langt unna Lillestrøm, som er nabokommunen nord for Oslo. Senteret er fra 1985, men nå ombygd og nyåpnet og har hele 230 butikker.
32-åringen har jobbet hos Spaceworld Strømmen siden 2005 og fem år før det hos den nå nedlagte Ram & Rom-kjeden, som hadde både VHS og DVD i sin tid.
– Film er det jeg bruker jeg mest tid på, men jeg er også glad i samle på spill, forteller Tom Wilhelm Ødegård, som har vakt VIDEOMAGASINETs interesse grunnet sin ivrige debatt på vår nettside, og søstersiden HIGH-DEF, samt de respektive magasiners Facebook-sider.
Hans formelle tittel er produktansvarlig spill og film.
– Jeg synes selv vi har et bra utvalg av Blu-ray hos oss. Jeg har gjort om en del av måten de vises frem på. I steden for å skille BD og DVD har vi samlet alt av film sammen og heller sortert på tittel og pris.
– Vi erindrer at du hadde et visst prisfokus på Blu-ray for en tid tilbake?
– Det stemmer. Jeg ønsket å sette alle filmer til 149,– for et par år siden. Jeg hadde håp om at hvis vi begynte, så ville andre følge etter. Platekompaniet fulgte etter en viss periode. Men det ble for vanskelig å fortsette med det.
– Ja, hvordan er konkurransen og hvor flinke er de på film?
– Platekompaniet er mye mer aggresive på film enn det vi er som kjede. Film er for dem viktigere enn det er for Spaceworld, slik jeg bedømmer det. Det er vanskelig å konkurrere når de har filmer til 149 kroner den første salgsuken. Men jeg merker ikke forskjell i salget hos oss, selv om det er noe dyrere her. Kanskje de selger seg tomme? Den nye Bourne-filmen solgte de til 159 kroner på BD, mens vi tok 199 kroner. Jeg tenkte at vi ikke kommer til å selge noe. De markedsførte den kraftig. Men jeg solgte meg tom på tittelen. Jeg tolker det som et tegn på at kundene også setter pris på filmkunnskapen, ikke bare de 20 kronene de eventuelt sparer.
Han påstår at Platekompaniet – som tidligere har markert seg sterkt mot for-tidlig-salg av videogram – satte ut flere videogrammer før tiden høsten 2012. Men det er sjelden de gjør dette, medgir han.
– Det er usportslig når det skjer. At en og annen matbutikk selger filmen før tiden må vi bare leve med. De får pallene og pøser dem ut. De bryr seg ikke. Men det blir teit om vi som fagbutikker skal følge etter på det der.
Ødegård skryter av boksutvalget til Platekompaniet. Og annet:
– Da Total Recall gikk på kino hadde de selvsagt originalen på BD. De er flinke. Vi har ikke samme engasjemnetet for film i kjeden. Det er spill, data, tilbehør og mobiltelefoner som er hovedbena våre. Film går ned hos meg, med holder seg stabilt. Nettbutikker må ha det glimrende, de har tilgang til å ha alt, men her er det ikke lønnsomt å ha katalog liggende. Det Platekompaniet er flinke på er også å få tak i mye rimelig import DVD-er.
– Hva slags kunder har du?
– Jeg har mange filmentusiastkunder, som kjøper en god del film, men de kjøper også via Amazon og andre nettbutikker. En kunde kjøper bare filmer med 7.1.-lyd. Mange av de norske utgivelsene kommer ikke med 7.1. En annen kjøper bare 3D film. De faste kundene får ti prosent rabatt siden de alltid kommer hit. De bryr seg om film. Vi snakker om lyd og hjemmekino. Jeg synes det er ganske trivelig! Så har vi de normale impulskundene.
Film er inntrekkvare. Tom Wilhelm Ødegård medgir at noen av BD-prisene hos Spaceworld er for drøye i forhold til hva konkurrentene selger filmene til.
– Utprisen på Titanic er 299 kroner. Det er normalt for en 3D-film fra SF – også med Avatar og Dredd. SF har en god del kvalitet og kan ta de prisene. Men det skader nok muligheten til å selge mye 3D-film. Det er fortsatt smalt, selv om det er mange som prater om det.
– Opplever du at film er prioritert i Spaceworld-kjeden?
– Det er ikke så veldig prioritert, dessverre. Her fokuserer vi på nyheter og på billige nesten-nyheter. Filmer som er tre til fire måneder gamle. Katalog er helt ute. På BD er det mye katalog – og noen nyheter – jeg ikke får tak i fordi kjeden ikke prioriterer det. Jeg bærer all risiko selv hvis jeg vil bestille selv. Jeg får lov, hvis jeg vil. Jeg tok sjansen på Stolen fra Scanbox med Nic Cage. Den tok ikke Spaceworld inn, men jeg fikk bestilt den og solgte ut alle 16 eksemplarene – ti BD og seks DVD. Det var deilig å se at den gikk bra. Nicolas Cage er bra. Det har mye å si hvis det er eksklusivt og kult omslag. Da er terskelen for å kjøpe den mindre. Filmen var kul, med en «bad guy» som var til de grader morsom, han manglet ben og øye og hånd. Cage har litt et traust ansiktsuttrykk. Han gjør det godt i slike actionfilmer. Jeg vil fortsette med dette. Goon fra Nordisk er et annet eksempel. Slike filmer vil alltid nå et visst publikum.
Ødegård prater ivrig og engasjert, både på ut og innpust. Han sier han har glemt det meste han lærte om geografi. Men masse unyttig filmkunnskap har han lagret på harddisken.
– Det blir slik når man jobber med det. ser mye. Jeg prøver å gå en del på kino også – et par ganger i måneden, for å følge med på hva som kommer og ser en del TV-serier.
Spaceworlds mann på Strømmen sier han fortsatt foretrekker discer og at BD fortsatt er bedre enn Netflixs «Super HD».
– På nyheter er det kjøpefilm som gjelder – BD. Men jeg har bra nettlinje hjemme. Det er mye bra katalog hos Netflix, spesielt av TV-serier, og da slipper man å lete etter discer. Genialt.
– Hører du mye snakk om VOD blant forbrukerne?
– Nei, det er ikke mange snakker om VOD. De som kjøper film, de kjøper det fortsatt. Jeg hører fortsatt snakk om å leie fysisk. Noen har kanskje sett en Twilight-film på Get-boksen. Har du flere? spør de. Bare den ene var der. De vil ha de andre. Jeg tror det kan hjelpe til fortsatt også. Men når nyhetsfilmer kommer kjapt på VOD, og prisen er konkurransedyktig, har vi en utfordring. Hadde det vært kinofilm, ville jeg betalt kinopris for å se den hjemme, sier Ødegård omkring Premium VOD-debatten.
Han mener film nå er så billig, at slik alle kjedene dumper prisene er ødeleggende for det fysiske markedet.
– Kunder tror ikke at filmer er dyre. Det er synd, de årene som er igjen, hvis vi skal leve av det. På et tidspunkt vil digitalt ta over mer. Forhåpentligvis får vi en slags synergieffekt, at begge kan leve ved siden hverandre. 50/50 eller 60 /40. Jeg håper det blir mulig å drive med det videre. Derfor blir jeg glad over å se at vinyl selges. Det skulle vært dødt for lenge siden. Følelsen er noe helt annet med fysisk varer. Jeg håper virkelig at film ikke blir helt borte. Ikke bare fordi jeg jobber med det. Det er noe med å finne en film i en butikk, kjøpe den, og glede seg til å se den. Man blir satt ut det enorme streamingsutvalget side opp og ned. Det er overveldende for mange – også meg. Men i filmhyllen – der finner jeg det jeg skal se, noe som ikke er VOD-lisensiert.



RSS