Oddbjørn Solstad, mangeårig kinosjef i Drammen, forteller her om hvordan han opplevde å jobbe for Nordisk Film Biografer.
Nordisk Film Biografer er det ledende kinoselskapet i Danmark.
Men her i Norge har selskapet foreløpig kun en kino: KinoCity i Drammen, som eies sammen med Drammen kommune. Nordisk Film Biografer har imidlertid lenge vært interessert i å drive ytterligere kinoer i Norge, og var også med i budprosessen på Oslo Kino i 2002/2003.
Ifølge kilder KINOMAGASINET/VIDEOMAGASINET har snakket med, ønsker nå Nordisk Film Biografer å gjøre et nytt forsøk på å sikre seg Oslo Kino – som nå er til salgs.
KinoCity ble etablert i Drammen 30. november 2001, og regnes som landets femte største kino. Kinodirektør for KinoCity var lenge Oddbjørn Solstad. Han entret Drammens kinoverden allerede i 1986, men 18 år senere forlot han kinobransjen og begynte i stedet som lærer.
Siden 2004 har KinoCity vært drevet med Steinar Johansen, tidligere kjent fra videodistribusjon hos Nordisk Film, SF og Mayco.
Til KINOMAGASINET/VIDEOMAGASINET forteller Oddbjørn Solstad om hvordan han opplevde kinosituasjonen i Drammen.
– Jeg var kinosjef i Drammen kommune fra 1986 til 2001. Utover på 90-tallet opplevde jeg at kinobesøket gikk ned og at det var behov for modernisering av kinoen. Det lot seg ikke gjøre i de lokalene vi hadde, og jeg laget ei kinomelding som konkluderte med at «Drammen trenger en ny kino.» Politisk var dette en dårlig sak, men da både ordfører Lise Christoffersen fra AP og gruppeleder Johan Baumann fra Høyre slo seg sammen, fikk jeg anledning til å jobbe videre med saken. Min sjef, kommunaldirektør Tore Fyrand, tente på ideen om å finne en samarbeidspartner, og etter å ha hatt møter med både norske interessenter, med SF, Sandrews og Nordisk Film, var kjemien mellom meg og Nordisk Films direktør Morten Nielsen og logistikksjef Steen Larsen den beste. Vi la sammen planer om hvordan dette kunne la seg gjøre, og fikk Drammen kommune med på et joint venture-selskap der Nordisk Film fikk 67 og Drammen kommune 33 prosent. Dermed var det bare å bygge. Like før åpningen høsten 2001 omkom Steen Larsen i flyulykken i Milano, og Morten Nielsen ble headhuntet til et selskap som driver med utleie av ferieboliger, sier Solstad.
Da den nye direktøren i Nordisk Film Biografer, John Amund Tønnes begynte, ble partene enige om at Solstad skulle slutte.
Solstad regnes som en av få som har inside-informasjon om Nordisk Films driver kinodrift her i Norge.
– Etter det KINOMAGASINET/VIDEOMAGASINET kjenner har altså Nordisk Film en søknad inne hos kommunen om å kjøpe Oslo Kino. Synes Solstad at Nordisk Film vil kunne være en kompetent eier?
– Det kan de sikkert være. Men de bør i så fall komme til Oslo og være litt ydmyke i forhold til at det ikke bare er inkompetente fjellnisser som bor i dette landet. De kommer til et meget veldrevet kinoselskap i et land som har et mye høyere kinobesøk pr. innbygger enn Danmark. Jeg ville nok ikke valgt Nordisk Film som partner en gang til.
VIDEOMAGASINET gjorde Øystein Sundelin (H), leder kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre, oppmerksom på dette. Sundelin har imidlertid ingen mulighet til å kommentere enkeltaktører i den pågående salgsprosseen av Oslo Kino. Han gir følgende genrelle kommentar:
– På generell basis mener jeg at en privat aktør kan drive kino vel så bra som en kommunal aktør.
John Amund Tønnes sier til KINO/VIDEOMAGASINET at han synes partnerne i Drammen kommune, samt kinogjengerne i byen, skal være dommere over hvorvidt Nordisk Film Biografer driver en god kino eller ei. Han ønsker for øvrig å ikke kommentere øvrige uttalelser fra Solstad.
RSS