
Norsk film drar en viktig del av kinobesøket på norske kinoer. I år kan andelen fort bli på 25 prosent av de besøkende.
Det tror salgs- og markedsdirektør Jon Einar Sivertsen i SF Kino-kjeden.
– Vi er fornøyd med at det er litt bedre spredning på filmene i år. Spesielt de tre første Mannen fra Snåsa, Gråtass – Gøy på landet! og Birkebeinerne ser ut til å bli både gode og store kommersielt, sier Sivertsen.
Birkebeinerne har han meget stor tro på. SF-direktøreren estimerer at den kan nå hele 450-500.000 besøk i Norge.
– Den tiltaler til mange målgrupper og med det historiske bakteppet og god kvalitet på filmen så kan dette bli veldig bra.
– Mannen fra Snåsa har vi mye spørsmål om og tror den kan bli stor også. Den vil trolig bli Margret Olins største film rent kommersielt. Det er vanskelig å sette tall på den, men 180-250.000 besøkende er estimatet.
– Gråtass er vi glad for. Det er gøy med lokal film til barna og tror den kan gjøre samme nivå som de tidlige Karsten og Petra-filmene. Så vi tror på opp under 200.000 besøk.
– Alt i alt blir det en sterk norsk start på året vi har også mye besøk på Flåklypa fortsatt, så den norske filmandelen ligger an til å gå opp til rundt 25 % i 2016.
Arild Kalkvik, direktør i Trondheim Kino, mener at filmvåren 2016 blir langt bedre enn filmvåren 2015.
Dette til tross for at filmåret 2016 har den samme slagsiden med hensyn til antall filmer som lanseres vår vs høst som det vi hadde i 2015. Det blir med andre ord tett med premierene til høsten 2016.
– Vi trenger norske barnefilmer, og vi får en til vinterferien med Gråtass. Vi trenger også norske blockbustere, og det får vi med Birkebeinerne. Jeg tror på minimum 300.000 besøk på denne filmen, men håper på mer.
– Mannen fra Snåsa tror jeg blir stor både i Midt-Norge og ellers av landet. Jeg synes Margreth Ohlin har laget en varm og fin film som kan appellere bredt.
Den lokale skrekkfilmen Grendel skal settes opp både i Trondheim og på Kimen, men kun enkeltforestillinger, med mindre etterspørselen tilsier at vi bør sette den opp flere ganger, sier Kalkvik.
Også Christin Berg, programdirektør hos landets største kinokjede, Nordisk Film Kino, har troen på den norske filmvåren. Hun beskriver den som «variert og spennende», og mene flere av filmene har potensial til å slå riktig godt an.
– Interessen rundt Mannen fra Snåsa er stor. Dette er en film som vil finne sitt publikum over hele landet, og plutselig kan filmen vise seg å bli allemannseie, og da snakker vi om et stort besøk. Jeg forstår nå hvor ekstremt populær denne gode mannen fra Snåsa er. Og, når vi kjenner Margreth Olins unike evne til å nå ut til sitt publikum, så tror jeg at denne kombinasjonen er uslåelig.
– Birkebeinerne er neste film ut, og her også er interessen blant publikum upåklagelig. Traileren sitter som et skudd i kinosalen, god stemning, og Kristoffer Hivju og Jacob Oftebro og babyen sjarmerer folk i senk. Vi har stor tro på filmen, og det er ekstra spennende at dette er første film ut i Kinoklubben.
– I fjor manglet vi lokal barnefilm på våren, og derfor er det topp at Gråtass lanseres i februar. Filmer for de aller minste er heller ikke daglig kost, så dette er midt i blinken for oss og vårt publikum.
– Runes Langlos Welcome to Norway ble jo mer aktuell enn noen kunne ane, og her leverer Anders Baasmo Christiansen som vanlig en solid rolletolkning av den hardtarbeidende hverdagsrasisten som egentlig har et hjerte av gull. Med kostelig røff og presis humor og med en rappkjeftet dialog er filmen lett å like og jeg håper publikum setter pris på Runes skjeve blikk på et alvorlig tema. Det er befriende, mener Berg.
En annen film hun ser frem til er Patrik Syvertsens Det som engang var. (Premiere 18. mars 2016).
– Jeg så filmen for lenge siden og ble umiddelbart sjarmert av stemningen i filmen, skuespillerne og selve historien. Historien slentrer avgårde gjennom en natt og det hele føles nært, ekte og svært troverdig! Skulle ikke forundre meg om dette er filmen som de unge folka trykker til sitt bryst til påsken.
– Jeg er også glad for Grand Hotell. (Premiere 8. april 2016. Red. anm.) Dette er tredje film ut i Kinoklubben. Med tanke på fjorårets manglende norske filmer etter påske, så er det supert at en film som denne går ut i april.
– Unge og hardtarbeidende Henrik M. Dahlsbakken runder av filmvåren med sin Sensommer. Et ungt og friskt talent som jeg gleder meg til å følge videre, avrunder Berg sin vurdering av kinovåren 2016.



RSS