Det svenskeide Atlantic Film har nå drevet egen norsk virksomhet i tre år. Vi besøkte det vesle selskapet, som holder til på Rudsletta i Bærum kommune.
Elisabeth Rønning tar hjertelig imot oss i de trivelige lokalene på industriområdet som domineres av bilbutikker, Biltema og Videosentralen (Snap-Pack) på den andre siden av veien. Der er Atlantic Film Norge AS kunde, sammen med video-giganten SF Norge AS.
Tre år og tre ansatte
Elisabeth Rønning er daglig leder, men i praksis gjør hun «alt»: fra TV-salg, kjøpefilmkunder serves av henne, markedsføring, regnskap, korrektur og oversettelse av omslag. Det meste.
Torstein Bergli har vært med like lenge og har drevet salg overfor kjøp- og leie. I 2013 trapper han ned og skal kun jobbe 20 prosent for selskapet.
En ny kvinne kom inn i firmaet i fjor. Ida Valsø er ny kjøpefilmansvarlig. Hun startet på sensommeren 2012 og har bachelorutdanning fra Høyskolen i Oslo. Hun hadde en kort praksisperiode hos Atlantic Film tidligere i fjor, og slik fikk hun smaken på bransjen – og muligheten til å få fast jobb.
– Jeg valgte Ida fordi jeg hadde henne i praksis og fikk et veldig positivt inntrykk av henne, forteller Elisabeth Rønning.
– Ida er veldig serviceinnstilt. Hun er veldig omgjengelig. Det er viktig i en slik kundeposisjon, og hun tar ting veldig lett. Vi utlyste ikke stillingen. Mange sier du må ha noen med erfaring i bransjen. Noen ganger er det også bra med friskt blod. Det er nok av de gamle traverne. En ny person, som ser ting litt annerledes og ikke har faste rutiner. Ida gjør det bra. Og jeg vet at kundene synes hun er hyggelig, sier den norske Atlantic Film-sjefen.
Små, men gode filmer
De helt store blockbusterne har selskapet sjelden. Men de gjør det likevel bra. I den senere tid har titler som Neverland og Treasure Island hatt solide plasseringer på ulike topplister, spesielt innenfor leiefilm har Atlantics filmer solide markedsandeler.
– Vi er inne hos de fleste, men vi mangler en stor kunde, som ikke vil ha små kunder, og det er Coop, sier Elisabeth Rønning til VIDEOMAGASINET.
– Vi har kjempegode releasjoner med de største kjøpefilmkanalene, legger hun til.
– Utfordringen er å selge inn filmer som fatter deres interesse?
– Ja, fordi vi har ikke har de største filmene. Men vi har likevel mye bra film. Mange salgskanaler vil bare ha en film a la Batman i hyllene. Det finnes utrolig mye bra film som ikke er blockbustere. Kvalitetsfilm og dypere film. Det har vi mye av.
Platekompaniet er blant kjedene som har samarbeidet tett med Atlantic Film. De har tatt inn samlebokser, «regissørbokser», såkalt kundetilpassede produkter.
– Siden vi er så små, kan vi snu oss raskt og lage utifra kundens behov. Nå har vi laget tre franske filmperler som Platekompaniet har tatt mange av. Platekompaniet er store på klassikere og dypere film. Vi har sjangeren Filmklassikere som er vår spesialitet. 600 titler finnes i det norske sortimentet. I Sverige er det mange tusen.
– Kundene sier vi er utrolig flinke på omslag. Det er det som selger ute i butikkene. Det betyr mye siden våre titler ikke er de mest kjente, sier Rønning. Innsalgskatalogene lages en ny for hver måned.
– Alle påpeker at vi har veldig bra salgsmateriell, sier norgessjefen.
Med tro på framtiden
VOD-avtaler styres fra det svenske hovedkontoret, under ledelse av eier Johan Engwall. Der har selskapet sin egen «inhouse» authoringavdeling for DVD og BD og egen grafisk avdeling. Ingenting gjøres eksternt.
– Vi har ikke merket en veldig stor overgang til digital ennå. Det har vært spådd at det ikke finnes fysiske kopier i 2012. Det går langt fra så raskt som det er spådd. Jeg tror mange som er spesielt filminteressert vil ha en fysisk film. Det er ikke det samme å gi bort det digitale gavekortet.
Selv har Elisabeth Rønning base i hjembyen Trondheim, men hun er ofte på farten.
– Jeg er på tur flere ganger i måneden.
Nå gleder de seg til 2013-lanseringene.
– Vi har mye bra film i 2013 og har fremtidstro, sier Atlantic Films førstedame.
Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i VIDEOMAGASINET 1•2013. Bestill abonnement her.
RSS