Er det fysiske markedet nå nede i bølgedalen og på vei opp? Noen bransjefolk tror det. De roser grossistene for bedre opplegg og synes de selv har vært flinkere til å tilpasse seg de nye salgsstrukturene.
– Vi kommer aldri tilbake til 2007–2008-epoken, men jeg tror markedet stabiliserer seg, sier direktør Morten Berner hos Nordisk Film Distribusjon.
Det er det to viktige grunner til, mener han.
1. En sterkere lineup fra alle.
2. Mer edruelig innsalg.
– Alle konkurrentene våre og kundene også har innsett dette. Det har vært en dugnad. Og har en film vært superstor på kino, er det ikke dermed sagt den blir stor på DVD.
Berner sier at filmsalget i dagligvarekjedene nå er mye «ryddigere». Aktørene på dette feltet er Scott Norge, som selger til Norgesgruppens butikker. Deretter Rema Non Food. Og Coop.
– Det som skjer nå, er et mye mer fornuftig salg. Det jobbes med å fylle riktige varer i hyllene. Kundene våre er mer opptatt av gjennomsalg. Det er rett og slett mer edruelighet. Det er profesjonelle kunder vi sitter igjen med etter grossistkonkursene for noen år tilbake. De som er igjen er flinkere til å tilpasse seg det nye markedet.
– Jeg tror salget øker. Fordi det var enorme returer i fjor. Julen 2011 dyttet alle ut for mange filmer i markedet. I 2012 har alle vært smartere. Returene blir derfor ikke så enorme nå. Og det kom veldig mye bra i første kvartal 2013, la meg bare nevne Breaking Dawn Part Two, Skyfall og The Hobbit.
Direktør Håvard Erga hos Warner Bros. Entertainment Norge AS bifaller rosen overfor dagligvarestrukturen.
– Noe fungerer bra i dagligvaren, f.eks, dramafilmer, mens andre type filmer egner seg mer hos musikk- og elektro-nikkbutikkene, sier han.
Han peker på gode trender fra 2012:
- Coop utvidet og ekspanderte med film i en mengde butikker.
- Rema 1000 strukturerte.
- Scott gjorde sitt til at Ica og Rimi strukturerte i antall og fordeling.
– Trenden nå er sampack, i stedet for tre-fire sjokkselgere. Det forhindrer returer og gir bedre eksponering av titlene. Dette er postitive trekk i dagligvare og samarbeid på tvers av distributørenene. Grossistene har rett og slett bedre kontroll på dette enn de hadde tidligere, sier Erga.
Han anmerker at trenden i andre land er at nedgangen i det fysiske markedet har stanset opp, i England og USA.
– Jeg er ikke så opptatt av at en film selger 20.000 eller 25.000 eksemplarer. Jeg er opptatt av å nå ut til flest mulig personer, sier Erga.
Nicolai Hellstrøm, salgsjef nyrelease hos SF Norge, er også enig med sine konkurrenter.
– Dagligvare stiller høyere krav til space management, med færre display og sjokkselgere, slår han fast.
– Har eksempelvis grossistene lært av andre grossisters feil?
– Det vil jeg tørre å påstå, sier Hellstrøm.
– Noe av deres gamle tankegang er med, men det er mer analyse av driften og mer fokus på riktig volum og setter ikke bare ut åtte-ni sjokkselgere til jul fordi det tar seg bra ut. Det er et litt trangere nåløye nå enn før. Man er mer kritisk. Før var man til tider mer ukritisk.
– Dette gjelder også distributørene, medgir Hellstrøm.
– Vi har endret holdningene basert på erfaringer, noen mer smertelig enn andre. Vi er også mer kritisk til hva man selger. Det er mer grunnarbeid.
– Det var morsomt med Klondyke-årene, så klart! Men hver tid, sine behov. Det spennende er at det skjer endringer. Det er ikke nødvendigvis positivt at totalomsetningen går nedover, men det er spennende å øke andelen i den totalen vi forholder oss til, det er hva det handler om. Det er ingen liten bransje selv om markedet er mindre, men det utvikler seg slik at det er litt for mange distributører på banen nå, mener Hellstrøm.
Opprinnelig publisert i VIDEOMAGASINET 1•2013.
RSS