I 1992 steg den kappekledde beskytteren inn i en drakt flere av oss kjenner godt. Gjennom serien ser vi både flere av hans mer kjente og mindre kjente venner og fiender. Og med fenomenal musikk, fengslende historier og med en enkel, men meget effektiv stil ble dette en av de beste Batman-seriene noen gang.
Vi ble introdusert til Batman (Lynvingen) av Bob Kane og Bill Finger den 30. mars 1939. Etter det har han blitt tegneserieverdenens meste kjente karakter og kan rivalisere med Mickey Mouse (Mikke Mus) som et av de mest kjente ikonene noen gang. I dag kjenner vi Batman fra flere filmer og serier, men i den animerte verden er det en serie som står fremst blant dem alle: Batman: The Animated Series. Og noe de fleste husker er den fantastiske introen:
Serien gikk over tre sesonger (i hhv. 92-93, 94-95 og så i 97-98), med til sammen 109 episoder. I sesong 2 byttet også serien intro og kalte seg for The Adventures of Batman and Robin. Så i sesong 3 gikk de tilbake til den originale introen, men tok en stilendring. Denne sesongen er en del av det som ble kalt for The New Batman Adventures (denne telles som en egen serie hos IMDb).
Serien fikk til og med to filmer, Batman: Mask of the Phantasm i 1993 og Batman & Mr. Freeze: Subzero i 1998. Dette er to meget gode filmer som hver fortsetter universet på spennende måter. Den første har blitt utnevnt til fleres favoritt animerte Batman-film. Noe som jeg forstår meget godt selv om jeg ikke er 100 prosent enig selv. Jeg syns selv at det er en fantastisk film som utvider enda mer kunnskapen vår om mennesket bak Batman-drakten, mens den også introduserer oss til nye og spennende karakterer. Vel verdt sin egen jubileumsartikkel!
Batman & Mr. Freeze: Subzero er også en meget god film som samtidig fortsetter den fengslende historien til en av Batman-universets mest dype og fengslende karakterer, Mr. Freeze.
Hele serien, her i Norge ihvertfall, finnes bare på DVD og Blu-ray for rundt 700-800 kr (med alle episodene og begge filmene + masse bonusmateriale). Noe som jeg er veldig OK med for jeg er veldig glad i fysisk media selv. Med en gang jeg ser en Blu-ray-boks eller DVD-boks til noe jeg kjenner, strømmer det flere gode minner fram.
Versjonen av Batman fra denne animerte serien endte også opp med å være med i flere avleggere. Det er Superman: The Animated Series, Justice League og Justice League: Unlimited. Det finnes også en oppfølgerserie kalt Batman Beyond. Den er satt til fremtiden hvor Bruce Wayne er blitt gammel og grå. Etterhvert skjønner han at han kan ikke fortsette sånn lenger og må heller lære opp en ny Batman, og den rollen går til unge Terry McGinnis. Denne serien er også meget god og fortjener sin egen artikkel en gang i fremtiden.
Men tilbake til serien denne artikkelen faktisk handler om. Batman: The Animated Series gikk dypt inn på både karakterene fra tegneseriene, og introduserte flere egne. Blant velkjente karakterer ga de mye mer til deres historie. Vi har selvfølgelig Batman, men også butleren Alfred, Richard «Dick» Grayson alias Robin og i sesong 3 ble han Nightwing, Barbara Gordon alias Batgirl og Tim Drake alias Robin i sesong 3.
Batman selv er den kappekledde beskytteren vi kjenner, men også mye mer humanisert enn vanlig. Og når jeg sier humanisert så mener jeg mer enn hva jeg tror man skulle forvente av en animert serie fra 90-tallet. Her får vi se han både tviler på at sin kamp mot kriminalitet er verdt det til at han har et årlig rituale hvor han går til den gata hvor foreldrene hans ble drept og legger ned et par blomster. Dette er med på å utvide hans historie til noe mer alvorlig enn den artige og morsomme karakteren han var i Batman-serien med Adam West i tittelrollen, på 1960-tallet.
Resten av Bat-familien er også godt illustrert. Alfred i denne serien er selvfølgelig illustrert som den eneste farsfiguren Bruce har. Samtidig er det også en mye morsommere tolkning siden Alfred kommer med mange gode og ofte ertende sitater. Her er flere av de beste eksemplene:
Dick Graysons Robin og senere Nightwing, Barbara Gordons Batgirl og Tim Drakes Robin blir alle godt illustrert og blir en spennende gruppe karakterer å følge med på gjennom serien. Iløpet av deres narrativ lærer vi mer om dem og det gjør de til mer og mer interessante og fyldige karakterer.
Skurker som Joker, The Riddler, Two-Face, Mad-Hatter osv. tar med seg en del av det som allerede var kjent i tegneseriene, og får samtidig lagt til mer som utvider karakterene videre. Med f. eks. Two-Face blir vi først godt kjent med personen Harvey Dent. Han vises som både en god advokat, og en god venn av Bruce Wayne. Senere får vi også et innblikk i psyken hans og ser hele hans transformasjon til den mer velkjente alternative personligheten. Dette er med på å menneskeliggjøre ham og gjøre ham til en mere spennende skurk.
Andre, som Joker, blir illustrert i et større spekter av galskap og manipulering. Her får vi blant annet se Joker ville ha copyright på fiskene i Gotham City fordi han hadde brukt en gass som både drepte dem og ga dem hans fjes, og hans første møte med Harley Quinn og hvordan han gjør henne til sin mest lojale følger.
Angående Harley Quinn, denne serien har også hatt med flere nye karakterer som Baby-Doll Jazzman, Mr. Freeze sin kone Nora Fries, The Gray Ghost, osv. Mest kjent blant disse er nok Harley Quinn som ble laget som en lojal følger til Joker som også utviklet mer enn bare lojale følelser i løpet av dette bekjentskapet. Dette har også blitt tatt over i tegneseriene og i nyere tid også med filmene Suicide Squad (2016), Birds of Prey (2020) og The Suicide Squad (2021). I de filmene ble hun spilt av Margot Robbie. I 2024 får vi se Lady Gagas tolkning av Harley Quinn i Joker: Folie à Deux.
Serien gir oss også møter med mindre kjente Batman-skurker som Clay Face, Man-Bat og en av mine personlige favoritter – The Clock King. The Clock King er ikke mye med, men hans episoder er meget morsomme. Han er en mann som er veldig nøyaktig punktlig på sine rutiner, men den ene dagen han har fått beskjed om å gå imot rutinen og ta seg pause tidligere enn vanlig, går alt galt. Med dette går han i fengsel for å komme for sent til retten. Dette former ham til en skurk som spesialiserer seg på alt som har med tid å gjøre. En meget artig historie på grunn av hvor ekstreme hans aksjoner er, men på en måte også en trist episode.
Men serien hadde aldri vært det samme uten legenden Kevin Conroy, mannen som var kjent som stemmen til Batman i hele 30 år. Før var han en teaterskuespiller på stykker som Hamlet og A Midsummer Night’s Dream og små og store roller på TV i serier som Cheers, Dynasty, og Search for Tomorrow.
Men Batman: The Animated Series ble hans store gjennombrudd. Både fordi at han klarte å gjøre Batman mørk og tøff, men samtidig så menneskelig. Han ble en fanfavoritt og ble brukt i flere animerte versjoner av Batman både i TV og film-format. Eksempler her er blant annet de tidligere nevnte avleggerne og oppfølgerserien. I tillegg har han også vært Batman i filmer som Justice League: The Flashpoint Paradox, Batman: Assault on Arkham, og Justice League vs. the Fatal Five. I senere tid ble han også brukt som stemmen i nesten alle Batman Arkham og Injustice-spillene.
I 2019 fikk han også sin første og eneste sjanse til å spille Batman i en TV-serie. Dette var en del av den store femdelte historien som gikk over en episode fra hver av seriene Supergirl, Batwoman, The Flash, Arrow, og Legends of Tomorrow. Han var med og spilte en Batman som var nærmere en skurk og veldig forskjellig fra hans heroiske versjon som vi er mest kjent med. Selv om jeg ville likt en mer heroisk versjon så syns jeg dette er en meget godt gjennomført versjon. Denne og hans andre tolkninger av rollen viser virkelig hvilken legende denne skuespilleren faktisk var!:
Den 10. november 2022 sloknet derimot den stemmen da Conroy tapte sin kamp mot kreft. Men før den tid klarte han å få vært med på opptak til to fremtidige prosjekter. Den ene er det kommende spillet Suicide Squad: Kill the Justice League hvor han returnerer til Batman-rollen fra Arkham-spillene, men med en ond tvist. Der er han og de andre medlemmene fra Justice League under tankekontroll av romvesenet Brainiac. Dermed er det opptil medlemmene av Suicide Squad å redde dagen.
Det andre prosjektet er den animerte TV-serien Batman Caped Crusader som er en nyere gjenfortelling av Batman-mytologien. Der skal han være stemmen til Bruce sin far, Thomas Wayne.
Andre skuespillere som beriket serien var Loren Lester som Dick Grayson alias Robin og Nightwing, Bob Hastings som politisjef Gordon, Arleen Sorkins som Harley Quinn og selveste Mark Hamill som The Joker. Sistnevnte er forholdsvis mer kjent for sin rolle i Star Wars-universet, men som Joker har han også klart å bli en fanfavoritt til det punktet hvor karakteren, akkurat som med Conroys Batman, ikke blir det samme uten denne karakteristiske stemmen.
Vi har også mistet en annen av skuespillerne ganske nylig. Den 24. juli 2022 døde David Warner, mest kjent fra flere Star Trek-filmer og serier og filmene Titanic og Tron. I Batman: The Animated Series spilte han den kjente skurken Ra’s al Ghul. Dette var en spennende rolle som han ga en god og sterk autoritativ stemme til. Denne stemmen passer godt fordi den føles nettopp som en du ikke burde kødde med og da Batman gjorde det ble det også store konsekvenser av nettopp det. En av de få personene virkelig verdig av kamp mot en av verdens beste slåsskjemper.
Denne serien har også et par juleepisoder som er meget morsomme. Den ene heter Christmas with the Joker fokuserer på Joker og at han fanger Gordon, Harvey Bullock og reporter Summer Gleeson og det er opp til Batman og Robin å redde dem. I tillegg er noen hindringer på veien og noen artige julemorsomheter som en Batman-julesang og mer til.
Den andre er Holiday Knights som er en tredelt episode hvor flere forskjellige skurker har sine kamper med Bat-familien, mens julestria er i full gang. En meget artig og fengslende episode. Begge episodene er vel verdt å være en årlig juletradisjon.
Men dette var bare toppen av isfjellet som er denne herlige serien. Jeg er sikker på at du kunne skrevet en hel doktorgrad om hvordan denne serien utforsker Batman så vel som hans allierte og fiender og de sosial kommentarene. For ikke å snakke om hvordan den tok verden med storm. Med det velger jeg derimot å avslutte denne artikkelen med en liste med de ti beste episodene i hele serien:
10. I Am The Night er et fengslende innblikk i korstoget til Batman. Her får vi virkelig se hvordan det går inn på han når noen han er glad i blir skadet. Hans menneskelige kamp om han egentlig burde gi opp kappen og drakta eller fortsette å gjøre det han gjør best, er meget rørende fortalt. Kevin Conroys stemmeskuespill er også med på å forsterke dette til en episode som viser Batmans kamp på sitt mest triste og mest mest menneskelige.
9. Perchance to a Dream forteller den spennende drømmehistorien om når Bruce får sine foreldre tilbake, men med dette oppdager han da en verden hvor han ikke er Batman og Selina Kyle ikke er Catwoman. Dette er en ide som kunne gjerne blitt en enda mer spennende TV-serie, men samtidig får vi her servert en meget menneskelig historie som går inn på hvem Batman er, hans drømmer og fristelser.
8. Mad Love gir oss et spennende blikk tilbake i tid når Harleen Quinzel først møtte The Joker i Arkham Asylum. Dette er en herlig, gøyal og morsom episode som også forklarer godt hvordan hun ble hans lojale følger. Samtidig utvider den historien til Joker og viser enda mer av hans manipulerende sider.
7. Robin’s Reckoning Part 1 & 2 utforsker Richard “Dick” Grayson alias Robins historie med Batman alias Bruce Wayne. Fra når han også mistet foreldrene sine i en ulykke på sirkuset han og familien var en del av til nåtiden som Robin. En dag finner han igjen personen som er skyldig for den ulykken. Dette utvikler seg dermed til en spennende, men også trist episode med flere meget gode tilbakeblikk. Loren Lester gjør også her en av sine beste prestasjoner som Robin.
6. Over The Edge er en spektakulær og actionfylt episode hvor hele Bat-familiens evner blir testet til sitt ytterste. Dette er resultatet av at en av medlemmene ble forgiftet med Scarecrow sin fryktgift. Med det får vi en meget fengslende og veldig godt skrevet «hva om?»-type historie. Samtidig viser den mer om hvor farlig det er å være en del av dette kappekledde korstoget for både personene i Bat-familien og de utenfor. Dette er med på gjøre historien mer jordnær.
5. Joker’s Favor følger en person ved navn Charlie Collins som etter en dårlig dag ender opp med å terge The Joker. Han slipper unna ved at han senere må gjøre en liten tjeneste for Jokeren. I løpet av historien får vi dermed en spennende utforskning av hvordan Jokeren manipulerer en helt vanlig person og de konsekvensene som kommer med det. I tillegg til at denne episoden introduserer oss også til Harley Quinn.
4. Almost Got ’im er en episode hvor Joker, Two-Face, The Penguin, Poison Ivy og Killer Croc spiller en runde poker. I løpet av runden forteller de også hver sin historie om når de nesten klarte å knerte Batman (derav navnet). Alle historiene er små meget spennende og morsomme sekvenser som underholder godt. De er også godt fortalt og legger til mer om karakterene som forteller. Samtidig som det tilogmed er en større historie å oppleve her knyttet til Jokeren sin historie.
3. Birds of a Feather forteller om en gang The Penguin slipper fri og bestemmer seg for å gi opp sitt kriminelle liv. Hans eneste problem er at ingen tror ham. Batman følger med på det meste av det han gjør, Penguins tidligere medarbeidere spør om deres neste kupp og folk rundt i byen frykter ham ennå. Han prøver seg så godt han bare kan, men samfunnet vender seg bare i mot ham. Dette er en meget tragisk historie som humaniserer Penguin veldig godt. Og selvom jeg vet at han egentlig er slem og det er fullt fortjent så blir jeg likevel litt trist over hvor ekkelt samfunnet kan være mot noen som ham.
2. The Man Who Killed the Batman er et artig narrativ om den klumsete jyplingen Sid som ender i en kamp med Batman. Overraskende nok klarer han på noe klønete vis å få det til å se ut som om han knertet Batman. Dette er en veldig fengslende episode som viser hvordan Batman har påvirket byen og hva de andre føler når han er borte. Samtidig er det meget morsomt med reisen til Sid og hvordan han blir hyllet av noen, mens andre skulle ønske de var den som gjorde det. Noe som jeg virkelig gjerne ville likt å se bli utforsket videre i en annen Batman-film eller serie.
1. Heart of Ice er nok den mest menneskelige Batman-historien som finnes. Her blir vi introdusert til Victor Fries, en mann som prøver å fryse ned sin kone Nora inntil det finnes en kur for hennes sykdom. Hans prosess blir stoppet av sjefen som ikke skjønner hvorfor de skal bruke alle pengene på dette og dermed blir han slått til side og krasjer i et sett med kjemikalier. Dette resulterer at han blir Mr. Freeze. Mange år senere prøver han å ta hevn i sin nye jerndrakt og her er han isende kald i både stemmen og ordbruk, men samtidig er det forståelig hvorfor han har blitt sånn. Batmans medfølelse er her rørende og viser hvor godt han kan hjelpe selv de som ikke nødvendigvis vil ha hans hjelp. Manuset er fenomenalt og Kevin Conroy gjør sin beste prestasjon av Batman. Imens skinner også Michael Ansara som Victor Fries alias Mr. Freeze. Og hver gang jeg ser episoden til slutten så er det ekstremt vanskelig å ikke begynne å felle noen tårer for denne mannen.
RSS