En ny, britisk film er sluppet samtidig på alle plattformer med godt resultat.
Det er få som våger å slippe en film samtidlig på kino, TV, DVD, Blu-ray og VOD.
Men nå begynner vi så smått å se stadig flere eksempler på filmskapere som benytter seg av denne lanseringsstrategien.
Som første britiske film noensinne har stortalentet Ben Wheatleys A Field in England blitt sluppet på denne måten. «Watch-it-where-you-want»-lanseringen er et samarbeid mellom Film4, Picturehouse Entertainment, 4DVD og Film4 Channel.
Lanseringen skjedde 5. juli 2013. Det var i alt 16 kinoer som viste filmen. Fredagspremieren fant sted med en introduksjonsrunde med regissøren og skuespilleren, som også ble sendt direkte til alle kinosalene som viste filmen.
Britisk filmindustri har nå sperret øynene opp for denne filmens nytenkende laseringsstrategi og flere distribusjonsselskaper ønsker nå å følge etter, ifølge britiske medierapporter.
Film4 sier til det britiske fagbladet Cue Entertainment at filmen tjente inn over 21.000 GBP ila. første helg, som ga den en plass på Topp 20-listen. De er meget godt fornøyd med resultatet for det de påpeker er en uavhengig lavbudsjettfilm som ellers bare ville fått maks fem saler til lanseringen. Film4-TV-kanalen sier at antall seere var 357.000 personer, som er langt over normalt antall seere på sendetidspunktet. Også innenfor VOD-plattformen gjorde filmen det meget sterkt. Den sto for 30 % av salget hos Film4oD og sørget for økt antall salg av regissørens andre filmer. Antall fysiske videogram til dag én var 11.300 eksemplarer. Blu-ray Disc-utgaven var mest populær, som også har mer ekstramateriale.
Cue Entertainment har snakket med insidere i bransjen. De mener at lanseringstrategien i seg selv skapet økt oppmerksomhet, og at det kan tolkes dithen at forbrukerne betaler for ekstra for kvalitet og/eller en engangsopplevelse i samme grad som noen forbrukere velger å kjøpe et album (rimelig) vs. en konsert (300 kroner og oppover).
A Field in England er en av de første filmene som har mottatt støtte fra det britiske filminstitutts New Models Distribution Fund, som nylig ble opprettet for å støtte innovative og ambisiøse lanseringsmodeller.
Fortsatt er vel store deler av filmbransjen verden over nokså konservativ, og foreløpig har ikke de store distribusjonsselskapene funnet en forretningsmodell som gjør det fordelaktig å slippe filmene samtidig på alle plattformer. Men mindre filmer, som for eksempel A Field in England, baner veien og kan inspirere andre selskaper til å gjøre noe tilsvarende. Nå skal det sies at simultanpremiere kanskje ikke er egnet for absolutt alle filmer, men for en bestemte filmer kan det lønne seg, noe produsenten av A Field in England argumenterer for.
For de aller fleste er nok ikke Ben Wheatley er viden kjent navn. Men Wheatley er ikke hvem som helst. Han er regnet som en av de mest interessante filmskaperne i Storbritannia for øyeblikket og er et navn som mange følger med på.
I 2011 gjorde Wheatley seg bemerket med thrilleren Kill List (som for øvrig er utgitt på videogram i Norge av Warner, den 25.04.2012 – les mer om filmen her), en av de mest kritikerroste britiske filmene det året. Deretter fulgte han opp med den sorte komedien Sightseers. Også denne filmen høstet mye ros fra filmkritikerne og publikum.
I forbindelse med premieren har den britiske filmkritikeren- og -skribenten Mark Kermode intervjuet filmens utøvende produsent om fordelene med denne lanseringsstrategien. Intervjuet varer ikke mer enn seks minutter, men er både innsiktsfullt og veldig interessant. Se intervjuet her.
RSS