HAUGESUND: Produsent Christian Fredrik Martin i Friland AS er meget spent på hvordan kritikere og ikke minst publikum responderer på høstens norske storfilm, «Pionér».
Torsdag 15. august og pressen har fått sett «Pionér». I timesvis etterpå har det vært fotosession, pressekonferanse og intervjuer i timesvis, hos ResQ, tidligere Statens havarivernskole.
KINOMAGASINET møter Christian Fredrik Martin, mannen som tidligere har stått bak Hodejegerne og Sønner av Norge, som allerede for sju år siden begynte å jobbe med prosjektet som denne dagen er åpningsfilmen på den 41. norske filmfestivalen. Da kom Kathrine Valen Zeiner og Cathinka Nikolaysen med grunnidéen, forteller Martin.
– Filmen er fundert på en stor fascinasjon og beundring for en industriteknologisk revolusjon. Vi fant enorme oljeressurser, men kunne ikke få de opp uten å forsere dyp ingen i verden før hadde forsert. Vi startet et stort verifiseringsprogram, som kun kan sammenlignes med da amerikanerne skulle til månen ti år tidligere. Dette er grunnen til at vi er en av verdens ledende oljenasjoner. Vi har laget vår egen mytologi i en fiksjonsthriler, forteller Martin.
Pionér er allerede solgt til en lang rekke land etter å ha vært vist under filmfestivalen i Berlin (et kort klipp) og Cannes (råkutt). Toronto-festivalen blir den første som får vise den komplette filmen. Markeder Friland AS gjerne vil selge til er bl.a. Australia, Canada og Sør-Amerika.
Men dette er en helnorsk film, tross mangefasert internasjonal finansering og både meksikansk og amerikansk skuespillerinnsats, av hhv. Stephanie Sigman (Miss Bala) og Stephen Lang (Avatar).
– Interessen for norske filmer er stigende, og filmene er blitt bedre. Vi har fått mer mainstream filmer – bredere anlagte filmer og vi ser at norsk film har begynt å utforsker forskjellige sjangre. Historier som er særnorske, sier noe om oss selv, og er en trigger. Folk er på utkikk etter gjenkjennelse når man skal løse sin kinobillett, mener Martin.
Han bedyrer at han er «veldig fornøyd med filmen».
– Det er en spennende mysteriethriller, beskriver han den som.
– Har du premierenerver?
– Det har man alltid. Dette er en spennende dag. Selv om ordinær premiere er 30. august, får har alle kritikere nå sett den, og det er spennende og viktig hvordan kritikerne responderer.
– Hva med kinosjefene?
– Med unntak av Oslo Kino og Bergen Kino, hvis representanter fikk se et tidlig kutt av filmen, får alle nå se den i løpet av filmfestivalen.
50 mill kroner er budsjettet på.
– Hva er «break-even» for det norske markedets vedkommende?
– Vi trenger noen hundretusener på kino. Det er ikke noe å legge skjul på. Erik Skjoldbjærgs forrige film, Nokas var også en suksess. Hodejegerne var basert på en suksessfull bok. Det skal bli spennende å se hvordan publikum responderer på en slik film, som har sjanger og underholdningsverdier til å gi en spennende kinopplevelse, sier Christian Fredrik Martin.
Han opplyser at Pionér er filmet med digitalt 2K Alexia, og at 70-talls estetikken i stor grad også er utført i etterarbeidet. Det var veldig krevende å skaffe alle rekvisittene og undervannsarbeidet var meget kostbart.
Filmen inneholder flere historiske opptak fra NRK og Oljemuseet, samt klipp fra den norske filmen, Dykket (1989).
Martin var selv på settet den dagen da bilen som Aksel Hennie, i rollen som «Petter», rullet rundt.
– Bilen skulle ikke rulle rundt. Jeg var den første som kom mot bilen etterpå. Jeg var skrekkslagen og trodde jeg mistet hovedrolleinnehaveren min under innspillingen. Men Aksel var like hel, dog noe fortumlet. Vi skjøt videre etter lunsj.
Neste film fra Friland AS er Bård Breiens neste film, Detektiv Downs.
– Vi har flere ting under utvikling, blant annet filmen om Roald Amundsen. Det er et stort prosjekt. Vi har flere andre prosjekter i beddingen. Siden vi startet Friland har vi laget ti-tolv filmer. Vi er ikke superproduktive, men nøye.
RSS