Blu-ray : Roma
Konklusjon:
Roma er en uhyre nydelig og personlig kunstfilm fra en enormt dyktig filmskaper. Den er ikke tilgjengelig for alle, men for de med sans for litt alternativ filmkunst er den absolutt verd å kikke på. Blu-ray utgaven fra Warner Bros er i praksis en Criterion-utgave på tilbud. Anbefales varmt.
Eksterne lenker. Les mer her:
Sjanger: Kunst, Drama
Regi: Alfonso Cuarón
Skuespillere: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran
Produsenter: Alfonso Cuarón, Gabriela Rodriguez, Nicolas Celis
Foto: Alfonso Cuarón
Nasjonalitet: USA
Språk: Spansk
Blu-ray-fakta:
Video: 1080p
Lyd: Dolby Atmos
Spilletid: 134 min.
Bonus: Bakomdokumentarer
Distributør: Warner Brothers
Lanseringsdato: 06.04.2020
HANDLING
Cleo er hushjelp i et øvre middelklassehjem i New Mexico i 1971
Alfonso Cuaróns Roma er nå utgitt på Blu-ray i en nydelig spesialutgave gjennom Criterion og Warner Bros.
Filmen handler om den unge hushjelpen Cleo, som er ansatt hos en øvre middelklassefamilie i New Mexico i 1971. Hun trives godt med jobben og har et hyggelig forhold til familien hun er ansatt hos. Handlingen finner sted i et grunnleggende og innholdsrikt år hennes unge voksne liv.
Mer enn det er det ærlig talt ikke å si om historien, for filmen har egentlig ikke en definert handling. Dette er en kompromissløst naturalistisk skildring av et definerende år i en ung kvinnes liv og moderne meksikansk historie. Denne filmen er regissør Alfonso Cuaróns skildring av sin egen barndom, og han har skrevet, produsert, filmet og klippet den selv.
Alfonso Cuarón Orozco er den meksikanske filmregissøren bak filmer som Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men og Gravity. Han er kjent for sitt svært dynamiske filmspråk med mye kamerabevegelser og lange tagninger, så det er spesielt å se en film fra han hvor kamera oftest står helt i ro. Det er mange bilder hvor kamera silkemykt beveger seg til sidene, men stort sett står det i ro eller filmer i en bestemt retning. Cuaron har kastet alle sine film triks på dør og gravd ned til kjernen av det film er: bevegelige bilder, og Roma er hans bilde av sin barndom i New Mexico på søttitallet.
Roma er aldeles nydelig filmet. Hele filmen er i sort/hvitt. Den er også skutt digitalt, og bildet er alltid enormt klart og skarpt. Bildene er ofte så flotte at du kunne rammet dem inn og hengt dem på veggen. Om ikke historien fenger er filmen allikevel ofte så hypnotisk vakker at det er vanskelig å se bort. Det minner litt om stilen til den legendariske russiske filmskaperen Andrej Tarkovskij, kjent for Solaris (1972), Stalker (1979) og Offeret (1986).
Skuespillet er naturalistisk og enormt troverdig. Mange av karakterene i filmen er ikke spilt av skuespillere. Faktisk er dette hovedrolleinnehaver Yalitza Aparicios første film. Til tross for dette gjør hun en nydelig rolle. Hun er tilbakeholdt og forsiktig i sin skildring av Cleo. Det merkes hvem som er skuespillere og hvem som ikke er det, for skuespillerne gjør som regel en aktiv innsats i sine karakterer, de som ikke er skuespillere bare er seg selv. De reagerer naturlig på hendelsene og bidrar til det naturalistiske preget filmen har.
Roma har ingen musikk. Ikke en gang under åpningstekstene. I vanlige filmer er alle lydeffektene laget for å heve virkeligheten i filmen, her er alle lydeffekter så realistiske som mulig og underbygger den naturalistiske atmosfæren Roma har. Prat og bildur i det fjerne, bjeffing fra hundene, kvitter fra fuglene. Lyden fokuserer utelukkende på dialog og omgivelsene karakterene befinner seg i. Dette er et hyperfokusert lyddesign utenom det vanlige.
Roma er i bunn og grunn en kunstfilm. Filmen er et teknisk mesterverk. Et personlig lidenskapsprosjekt laget av en uhyre talentfull filmskaper som ønsket å gjenskape sin egen barndom på film. Vanlige filmer gjør alt for å heve virkeligheten på mest mulig underholdende vis, her formidler alt på mest mulig naturlig vis.
Det er ikke til å komme fra at de fleste vil kjede seg halvt ihjel med denne filmen. Roma er en kompromissløs kunstfilm. Men om du har tålmodighet til å sitte tilbake og observere i to og en halv time med naturalistisk skjønnhet så er dette en filmopplevelse utenom det vanlige.
Om-Blu-ray-utgaven:
Dette er en merkelig og spesiell Blu-ray utgave. Warner Bros har tilsynelatende lisensiert Criterion Collection sin Blu-ray utgave av Roma. Criterion Collection er et amerikansk selskap som siden 80- tallet har utgitt spesialutgaver av filmer i USA på LaserDisk, DVD og nå Blu-ray – i aller høyeste kvalitet. De begynte også med britiske utgaver i 2016. Criterion er som regel flere ganger dyrere en vanlige utgaver, men til gjengjeld har de oftest bedre bilde og lydkvalitet samt store mengder bonusmateriale. Denne utgaven har omslagsdesignet, heftet og diskinnholdet fra Criterion sin utgave, men i et vanlig blått Blu-ray omslag, ikke digipack omslagene som Criterion benytter. Det er merkelig å se Criterion logoen og designet på et vanlig Blu-ray omslag.
Samlere vil nok foretrekke den «ekte» Criterion utgaven. Dog koster den 599 kroner (i skrivende stund) hos Platekompaniet, mens den anmelder utgaven koster 199 kroner, så spørsmålet er om flottere omslag er verd hoppet i pris.
Bilde:
Bildet på denne utgaven stammer fra en 4K-overføring som er sett over og godkjent av regissør Alfonso Cuaron, og for en overføring! Det nydelige sort/hvitt fotografiet er feilfritt presentert. Bildet er klart og skarpt, og flommer over av nydelige detaljer. Du nesten lese navnet på bøkene i bokhyllene og telle føflekker i skuespillernes ansikter. Filmen er skutt 100 prosent digitalt, så det finnes ikke støy i bildet. Dette er en aldeles nydelig overføring. Se filmen på en god skjerm.
Lyd:
Lyden presenteres her i Dolby Atmos. Dette er et godt spor til å teste hvor fintfølende et anlegg er. Alle de naturalistiske lydeffektene er så tydelige at du nærmest blir sugd inn i filmen. Som nevnt finnes det ikke musikk i filmen. Hele lydbildet består av lydeffekter og bakgrunnsstøy. Fuglekvitter, biler i det fjerne og skritt er uhyre tydelige i lydbildet. Lyden, som filmen, er utelukkende naturalistisk i sin fremstilling av historien.
Bonus:
Criterion briljerer som regel på bonussiden, og Warner Brothers sin kopi dropper ingenting.
The Road to Roma er en førsteklasses bakomdokumentar som varer i drøyt 70 minutter. Regissør Alfonso Cuaron forteller om alle aspekter ved prosjektet mens vi får se arbeidet under innspillingen. Det er veldig interessant og gir god forståelse for Cuarons hensikter med prosjektet. Hele dokumentaren er på spansk, men alt er tekstet.
Snapshots from the Set er intervjuer med resten av produksjonsteamet under produksjonen. Klippet varer en halvtime og er interessant, men ikke like interessant som å høre om regissørens arbeid med filmen. All tale er Spansk, men tekst følger med.
The Postproduction Process handler om etterarbeidet og er fordelt på to deler om bildet og lyden. Klippet om bildet varer i 20 minutter og er engelskspråklig. Det avsløres hvor mye av bildene som er effekter og hvor mye de har arbeidet med å gjøre det så flott som det er i filmen. Klippet om lyd varer i 27 minutter og formidler tanken bak og arbeidet med å produsere det naturalistiske lydbildet i filmen.
Roma Brings Us Together: The Theatrical Tour in Mexico handler om arbeidet med å tilrettelegge kinoer i Mexico slik at filmen kunne vises slik den var ment til. Klippet varer i 18 minutter. Produsent Gabriela Rodriguez og Nicolas Celis diskuterer utfordringene med turneen.
Bonuspakken rundes av med Traileren og Teaser-traileren til filmen.
RSS