Videobransjens appell om støtte på en million kroner til videre markedsmidler til en landsdekkende forbrukerkampanje, falt for døve ører under landsmøtet i Film & Kino i Fredrikstad.
Fra før av var det kjent at styret hadde innstilt på avslag. Og slik ble det etter en kort debatt.
(SE VIDEOINNSLAG FRA DEBATTEN UNDER!)
Kinosjef Ingeborg Flornes fra Namsos kino og og Odd Christian Hagen (Rødt) fra Gjøvik kommune – med sine tre stemmer – var de eneste som stemte sammen med videobransjens fire representanter under voteringen etter debatten. Støtten var lik null fra politikerne ellers og kinoeierne/kinosjefene. Et eneste unntak var landsmøtets «fargeklatt», FrP-veteran Carl I. Hagen, som senere under landsmøtet fortalte at han ville ha stemt sammen med videobransjen hadde han bare funnet stemmeseddelen. Men det gjorde han ikke der og da.
Dermed sto delegatene fra Videobransjens felleskontor (VFK) helt alene: Espen Solberg (7 stemmer), Willy Johansen (6 stemmer), Sveinung Vikeså (7 stemmer) og Håvard Erga (7 stemmer).
Erga sitter også i styret til Film & Kino og holdt debattens første innlegg i et forsøk på å få landsmøtet til å gå imot innstillingen fra styret og administrasjonen. Erga understreket at han ikke hadde vært tilstede på styremøtet da innstillingen om avslag ble fattet, og at den dermed ikke ville ha vært enstemmig vedtatt.
I sitt innlegg sa Erga at videobransjen har hatt et fantastisk godt samarbeid med Film & Kino og han understreket at i europeisk sammenheng er det unikt at filmbransjen er samlet i et slikt samarbeidsorgan.
– Vi (videobransjen. Red. anm.) har vært kjekke å ha med så lenge inntektene vokste og vi føler at vi var årsaken til hallelujastemningen på en del av landsmøtene tidligere. Vi har vært en lojal, og god melkeku i alle år. Gjennom tolv år har videorbransjen bidratt med 650 millioner kroner i avgifter, samtidlig har kinobransjen bidratt med 260 mill. kroner. Vi har fått igjen en brøkdel av det vi har bidratt med. Det har vi vært enig i, så lenge vi har fått en del av de omsøkte midlene , sa Erga.
– Vi ber ikke om å få alt tilbake, men vi ber om at 0.8 % av fondet blir bevilget til en kampanje eller 20 % av finansinntektene fra fondet i 2012. Dette er den eneste utgiften vi kan vedta på dette landsmøtet som kan føre til at vi kan øke inntektene til Film & Kino, og det er det vi ønsker, eller i det minste å stabilsere det eller alternativt øke inntektene. I ligningsterminlogi kalles dette utgifter til inntekts ervevelse, sa Erga – som til daglig er direktør i Warner Bros. Entertainment Norge AS – videre i sitt innlegg.
Han poengterte igjen at videobransjen ber om midler som skal bidra til å oppretteholde inntektene .
Erga ga også noen illustrasjoner på tenkte scenarioer.
– Hva om vi snur på saken. Om kinoene hadde hatt en nedgang 30 % et år, ville da styret og landsmøtet sagt, «Jaja, sånn er det, gullalderen er forbi, så vi kan ikke finne på noe aktiviteter for å prøve å stabilisere det»? Ville styret i Film & Kino og landsmøtet sagt det? Jeg tror ikke det. Da tror jeg de ville satt i gang tiltak mot publikum, for å øke kinobesøket, og det er det vi ber om hjelp til for videobransjen.
Håvard Erga fortalte også om videobransjens innsats for å stanse piratvirksomhet på nettet. Han sa at bransjen «bruker millioner på advokater og rettsaker når folk laster opp filmer ulovlig og at vi betaler masse utgifter for å stoppe opplasting av kinofilmer. »
– Langt over en million filmer lastes ned ulovlig i året. Ville bransjen reagert hvis det var en million som snek seg inn på kino ila. et år og så filmer gratis, eller stjal en million filmer ute i butikkene. Ville det bli omtalt som et stort problem. ? Dette dette rammer hele bransjen, sa Erga.
Han sa rett ut til landsmøtet at videobransjen føler seg «stemoderlig behandlet» og at hele VFKs eksistensgrunnlag er truet ved et avslag.
– Det er ingen grunn til at vi skal sitte som sandpåstrøingsorgan og være med og stemme over ting, så lenge vi ikke får ta del i midler vi selv har vært med å skaffe.
Erga la så frem forslag på vegne av VFK om at søknaden imøtekommes og at omsøkt beløp dekkes av fondets finansinntekter.
Styremedlem Mette Gundersen (A) fra Kristiansand tok ordet og sa det var «hyggelig å få anerkjennelse for at vi har et godt samarbeid med videobransjen».
– Det er ikke av vrangvilje at styret instiller negativt. Det er snarere slik at vi med tungt hjerte anbefaler landsmøtet å si nei til å bevilge 1 millioner kroner til markedsføring nå. Det handler selvfølgelig om den øk situasjonen som Film & Kino er i. Vi opprettholder vår innstilling og anbefaler landsmøtet om å si nei til søknaden. Og så har jeg lyst til å fortelle landsmøtet at vi har allerede inneværende år har bevilget en halv million kroner til markedsføring på en elektronisk kampanje knyttet DVD og BD, så noe midler er gitt, sa Gundersen.
Øystein R. Sundelin (H), Oslo kommune, sa deretter at han støtter styrets innstilling, men med annen begrunnelse.
– Oslodelegasjen stemte noe motvillig for bevilging til videobransjen i fjor, men at de var villig til å gjøre det, men hva er effektene av det i år? sa Sundelin.
– Det står i søknaden at det har hatt en positiv effekt. Men det ble en nedgang i salget av DVD og DVD på ca. 20 % i fjor. Spørsmålet er om denne million gjorde at det ikke ble 30 eller 35 %. Det er vanskelig å spå, men jeg synes ikke den millionen førte veldig mye positivt med seg hva gjelder salget ila. fjoråret. Da kan jeg ikke forstår hva denne millionen skal gjøre nå. Det er vår begrunnelse. Jeg synes det er å pisse i buksen, unnskyld uttrykket, når salget av fysiske BD og DVD går ned. Jeg tror man her skal jobbe for andre måter å hente penger på streamingtjenester eller lignende. Man bør se i den retning, fremfor fortsatt å fortsette å markedsføre noe som åpenbart går nedover.
Håvard Erga fikk deretter en replikkmulighet:
— Jeg håper inderlig vel at ikke alle har den holdningen til den delen av film og kultur som vi jobber med, at det skal dø. Dere skal være klar over at Norge er et av de land hvor det kjøpes mest fysisk DVD og BD. Vårt mål er å stoppe nedgangen, som man har klart i England og USA. Det er det som er vår intensjon. Vi har satt i gang en BD-kampanje, den bevilgningen kom sent, men vi startet i oktober i fjor og den har ført til at BD-salget har snudd og er på vei opp, mens DVD-salget beklageligvis fortsatt går noe nedover. Jeg ber innstendig landsmøtet om hjelp, slik at vi kan få snu trenden, til å høyne inntektene til Film & Kino.
Odd Christian Hagen (Rødt) fra Gjøvik kommune sa i sitt innlegg, som ble debattens siste, at videobransjen og DVD/BD-segmentet er langt mer innovative enn det kinoene klarer i det store svarte rommet.
– Det er verdt å merke seg at veien til kinoene går via DVD/BD. Da kan man jo peke på Disney, som selger 1,5 mill. eksemplarer i landet i år – og det læringspotensialet som kan ligge i å lære barna det å ikke laste ned. Det er et moment å ta med seg for landsmøtet, sa Hagen.
SE VIDEOINNSLAG FRA DEBATTEN UNDER!
RSS