Når man leser det ene triste oppslaget etter det andre om videobutikker som legger ned og et marked som faller, er det lett å bli motløs om man jobber med salg eller utleie av fysisk videogram.
Derfor er det på tide med en liten «realitycheck». Her er to-tre viktige poeng.
1. Leiebutikkene utgjør en liten andel økonomisk sett
• Ifølge GfKs «Norske videovaner 2011» – som er siste tilgjengelige rapport (den nye slippes 12. april 2013, og dekker 2012) – står videobutikker/storkiosker for bare 1,9 % av markedet.
Så: Selv om det selvsagt er trist og leit at videobutikkene, så forsvinner ikke «videobutikkene». Det er svært lenge siden de tradisjonelle videobutikken var de største på markedet. Faktisk må vi femten år tilbake i tid. Da DVD-formatet kom i 1998 til Norge, og slo for alvor an i årene 2001-2002, var det andre salgskanaler som slo seg frem. Heriblant dagligvarekjedene, nettbutikkene og de «gamle» musikkforretningene, i dag representert ved Platekompaniet og Playcom. I tillegg ble DVD (og nå også Blu-ray) en fin salgsvare for elektronikk- og multimediabutikke.
Dermed betyr det ikke så mye i kroner og øre for filmselskapene om videobutikken på hjørnet forsvinner. Men selvsagt, mentalt sett gjør det vondt, både for den det gjelder (innehaver og ansatte), og man kan lett bli nostalgisk. Dog! Nå er markedet annerledes. Det er lettere å leie film digitalt og det finnes mange lovlige tilbud. Heldigvis og på tide.
Likevel: Ikke alle videobutikkene vil forsvinne. Noen få, solide, gode vil overleve. Hvorfor? Fordi de har et enormt utvalg ingen VOD-tilbydere kan matche, de har riktig beliggenhet i sentrale strøk, de har innbydende og fin innredning, kjempeserviceminded ansatte, og de har satset på kjøpefilm! Om de i tillegg også kan friste med mye bra smågodt, evt. noe mat og tipping, er fremtiden mye sikrere.
2. De store blir store
Platekompaniet fortalte nylig VIDEOMAGASINET at to av de tre mest solgte videogram gjennom tidene hos dem, nylig er videogramlanserte. Ja, du leste ikke feil. To av tre! Har solgt mest! Av alle år siden høsten 2002 da kjeden startet med videogram. Og det i et fallende marked for fysisk salg av videogram.
Den enorme Mamma Mia! The Movie-suksessen fra 2008/2009, er den eneste som kan måle seg mot hhv. Kon-Tiki før jul og Skyfall på nyåret 2013.
Hva forteller dette? Gode filmer, attraktivt presentert, vil folk fremdeles kjøpe, samle på, gi bort. Selv om de samme filmene er på VOD-tjeneste (som TVOD).
Og de store aktørene vinner markedsandeler.
3. 4K kommer for hjemmekino
I år er 4K – eller Ultra High Definiton (UHD), som bare de beste kinoprojektorene i dag kan tilby. Sony skal komme med en streamingtjeneste via nye PlayStation 4 – og separat – ryktes det. Det er vel og bra. Med rett komprimeringsteknologi kan det være gjennomførtbart. Men selv tror jeg også at Blu-ray Disc Association vil komme opp med noe vi kan kalle Blu-ray 4K. De har fortalt at de jobber med å prosjektere muligheten for dette. De enorme datamengdene som 4K krever, og eksklusiviteten et fysisk medium dette vil gi, er forlokkende, for ikke å snakke om at man kan selge mange filmer enda en gang. Med god margin. For tidlig, sier du? Blu-ray Disc feirer i år sju års jubileum og har allerede hatt to oppgraderinger (inkl. 3D). I en moderne verden, hvor folk er vant til å skifte mobiltelefon årlig og nye spillkonsoller og systemer lanseres med mye kjappere hastighet, er ikke Blu-ray 4K en teknisk umulighet, men en høyst sannsynlighet.
Filmfremtiden er lys – uansett hvilken måte man velger å se film på!
Og VIDEOMAGASINET – som snart også lanserer KINOMAGASINET – er med bransjen (og forbrukerne) på ferden!
RSS