For fjerde gang skal den store skinnende videoplaten LaserDisc hylles av entusiastene i Norge.
Dette skjer lørdag 27. oktober 2018 på Cinemateket på Filmens hus i Oslo. Seks entusiaster fra LaserDisc Norge står bak arrangementet: Lars Johnsrud, Eivind Fjeld Schjerven, Per Aune, Torbjørn Brænde Kvenseth, David Gusfre og Erik Sæther er alle hardbarkede entusiaster som dyrker interessen for LaserDisc-platen.
Hva er LaserDisc?
LaserDisc er et utdatert disk-format, utviklet på 70-tallet. En standard LaserDisc har en diameter på 30 cm. Som det første optiske lagringsmedium var produktet hovedsakelig utviklet for visning av spillefilm på forbrukermarkedet. Mediumet kunne vise til vesentlig høyere kvalitet enn kassett-systemene VHS og Betamax. Med 420 loddrette linjer mot kassettenes 250 var videoplaten kjærkommen for filmentusiaster og samlere.
Produktet oppnådde aldri en stor markedsandel på videomarkedet og var spesielt populært i land som Japan, og andre steder i østen. I Europa ble LaserDisc aldri en stor kommersiell suksess.
Den siste LaserDisc-platen ble produsert i 2001, men Pioneer som var markedsleder på produksjon av spillere produserte den siste enheten i 2009.
LaserDisc i Norge
Akers Mic som tidligere lå i Kongens gate i Oslo introduserte LaserDisc for det norske markedet tidlig på 90-tallet. De spesialiserte seg både på filmer og spillere. En av fordelene med formatet var ikke bare den gode bildekvaliteten, men muligheten for å få filmer før de ble lansert på kino her hjemme. En standard LaserDisc kunne koste mellom 400 og 500 kroner. Spesialutgivelser og større bokser var langt dyrere, opp mot flere tusen kroner for de dyreste. Star Wars The Definitive Collection er et godt eksempel på dette, og denne utgivelsen blir i dag omsatt for høye priser. Bakgrunnen for dette er at filmene er urørt fra George Lucas’ endringer.
Flere aktører solgte LaserDisc på det norske markedet, og både Video Nova og senere Laserworld omsatte en stor mengde filmer til forbrukerne.
Som i andre land ble LaserDisc faset ut ved lanseringen av DVD, men formatet har fått et forlenget liv i samlermiljøer.
Formatet lever videre via Facebook-gruppen LaserDisc Norge som i sin tid ble startet av Tor Aarnes Saether. Gruppen som i dag teller nærmere 400 medlemmer, har også en dedikert kjøp og salgsside og en side dedikert tekniske spørsmål. Det er fjerde gang entusiastene arrangerer et treffpunkt for det utdaterte videofromatet.
Besøk LaserDisc Norge her: https://www.facebook.com/groups/4673858850/?fref=ts
Hva fascinerer med LaserDisc?
I et intervju med VIDEOMAGASINET før det første arrangementet i 2015, fortalte primus motor Lars Johnsrud om fascinasjonen.
– En fellesnevner som ofte viser seg, er det fysiske ved formatet og det i seg selv er jo snodig med tanke på at en film med lengre spilletid enn 120 minutter vil innebære bytte av plater. Kanskje nettopp dette i seg selv gjør formatet eksotisk. Men for mange vil spesialutgivelser, og det faktum at flere titler utgitt på LaserDisc ikke finnes tilgjengelig på noe annet format kan ha sammenheng med fascinasjonen.
Felles for alle som samler på LaserDisc er en filminteresse. Derimot er det nok få ifølge Lars Johnsrud som samler på DVD eller Blu-ray på grunn av en fascinasjon for formatet.
DVD og Blu-ray har ingen særegenheter som format slik LaserDisc har, hevder Johnsrud.
And now … for the fourth time … LaserDisc-entusiastene i Norge med sin fjerde messe høsten 2018
The Fourth Norwegian LaserDisc Convention
Arrangementet i 2018 er det fjerde i sitt slag i Norge, og på den aktuelle dagen vil filmen Titan A.E. bli vist i Lillebil salen på Cinemateket. Visningen kommer til å fremvise Laserdisc bedre enn formatet noen gang har sett ut. Fra ett av medlemmene i Laserdisc Norge har gjengen bak arrangementet fått låne et monster av en LaserDisc spiller. Pioneer HLD-X0 regnes for å være det ypperste Pioneer har produsert av spillere for det nå eksotiske formatet. Det er også en svært kostbar, og sjelden sak. I tillegg skal bildet fra denne kolossen av en avspiller kjøres gjennom en Lumagen Radiance videoprosessor. Denne regnes også for å være noe av det beste som kan brukes for å hente ut det beste fra formatet.
På messen kommer to selgere av LaserDisc. Rolf Hammerås tar turen fra Kristiansund og Henrik Brandin fra Sverige. Til sammen vil de to kunne tilby flere tusen LaserDiscer til messens deltagere.
– I og med at dette er den fjerde messen som arrangeres i Norge ønsker vi å tilby noe annet enn ved forrige messe, forteller initiativtaker Lars Johnsrud. I den forbindelse inviterte vi amerikaneren Kevin Kobos som tar turen helt fra Japan til Norge og den fjerde LaserDisc-messen. Kobos også kjent som «Good Squid» blant lasersamlere er historien som amerikaneren som flyttet til Japan for å jobbe som lærer, men som endte opp som hele verdens selger av LaserDisc. Under en spørsmålsrunde ledet av Eivind Fjeld Schjerven vil Kobos fortelle sin personlige historie om sitt virke og forhold til det utdaterte videoformatet.
På messen kommer også to som var en viktig del av LaserDiscens gullalder i Norge: André Fensholt Jølsen og Atle Ryttersveen var begge en viktig del av historien bak hver sin butikkdisk i henholdsvis Akers Mic og Video Nova. Under en Q & A ledet av Johnsrud vil de gi messens deltagere en tidsmaskin tilbake til 90-tallet når de forteller sine historier. – Og det er mange gode historier, forteller Johnsrud.
Dette er den fjerde messen og miljøet rundt formatet er i stor utvikling. Før den første messen i 2015 talte LaserDisc Norges Facebook gruppe 137 medlemmer. Medlemsantallet har økt ved hver messe og nå teller gruppen nær 400 medlemmer. – Vi er den største og mest aktive gruppen for et frittstående videoformat i Norge, og det er vi veldig stolt av sier Johnsrud.
– Blir det en femte LaserDisc Convention?
– Det vil tiden vise, sier Johnsrud, som forteller videre at ideer for hva en femte messe kan inneholde allerede er på plass. Nå er det uansett det sosiale samholdet med formatet som står i sentrum. Det er mye arbeid å arrangere disse messene, og samarbeidet mellom de seks som arrangerer er helt essensielt for at det hele skal kunne gjennomføres.
60 eksklusive billetter vil bli solgt gjennom http://www.ticketmaster.no
Informasjon om arrangementet ligger her: http://www.laserdisc.no
Program for The Fourth Norwegian LaserDisc Convention (27.10.2018)
Kl.11.00 Dørene åpnes
Deltagerne registreres og ønskes velkommen av David Gusfre.
Kl.13.30 Andrè og Atle i Lillebil
Et tilbakeblikk tilbake til Akers Mic og Video Nova, og LaserDiscens glansdager. En samtale med gutta som var en del av det hele.
Ved Lars Johnsrud
Kl.15.00 Lunsj
Deltagerne holder egen lunsj. Filmkafeen holder åpent og har alle rettigheter.
Under lunsjen blir det salg av LaserDisc Norge effekter og spesialutgaven av Speed. Denne spesialutgaven er produsert i 100 eksemplarer og over halvparten er solgt. Et nummerert og unikt samleobjekt du kan kjøpe på messen.
Kl.16.00 Film i Lillebil
Titan A.E. (Dolby Digital)
Filmen avspilles fra en Pioneer HLD-X0 med bildebehandling i en Lumagen Radiance 2144.
Visningen introduseres av Per Aune.
Kl.17.30 Pause
Kl.19.00 Kobos i Lillebil
Møt Kevin Kobos i levende live. Kobos forteller om sitt virke som hele verdens selger av LaserDisc.
Ved Eivind Fjeld Schjerven.
Kl.20.30 Middag
Deltagerne holder egen middag. Filmkafeen holder åpent og har alle rettigheter.
Kl.22.00 Auksjon i Lillebil.
Auksjon av deltagernes objekter. Auksjonsobjektet overleveres David Gusfre ved start av arrangementet og startbud må være klart ved overlevering. Deltagerne informeres om regler ved auksjonsstart.
Auksjonarius: Lars Johnsrud
Kl.23.00 Dørene lukkes
RSS