
I antall solgte enheter er videogramsalget hittil i år i Norge ca. 45 prosent under samme periode i fjor.
– Dette er totalsalg av alle formater, sier Erik Zmuda, videorådgiver i Film & Kino, til Nettavisen.
Det ligger an til ca. tre millioner solgte fysiske videogram. I første halvår 2012 ble det solgt 5,2 millioner BD og DVD-er i Norge.
– Vi ligger 45 prosent under tilsvarende periode i fjor i antall solgte enheter. Dette er totalsalg av alle formater, sier Erik Zmuda, videorådgiver i Film & Kino, til Nettavisen. Han karakteriserer det hele som «et vanvittig dropp».
– Netflix og HBO har så langt tatt veldig mange kunder. Det er vi ganske sikre på. Bransjen sliter også med det vi kan kalle «omdømmeproblemer». Det har satt seg litt fast i hodet på folk at man ikke trenger å kjøpe en film når man kan få den alle andre steder. Jeg tror det er hovedårsaken, sier videorådgiveren til Nettavisen.
Første halvår i 2012 ble det i alt solgt 5,2 millioner DVD- og Blu-ray Disc-er. Nå er bransjen heldig hvis den når tre millioner solgte enheter i samme periode. Zmuda sier til Nettavisen at Film & Kino har estimert et totalsalg for hele 2013 på et sted mellom ni og ti millioner enheter, som betyr at bransjen regner med atskillig sterkere salg i Q4 henimot jul.
Med disse estimerte 2013-tallene, er den norske videobransjen på nivået for ti år siden. I 2003 ble det solgt 7,3 millioner enheter og i 2004 (da DVD-markedet eksploderte) ble det solgt 11,8 millioner enheter. I virkeligheten noe mer også, da tallene det her refereres til er salg inn til butikkene fra medlemmene i Norsk videogramforening (NVF), som utgjør ca. 90 % av totalmarkedet.
Toppåret som man i dag bare kan drømme om, er 2007 med hele 19,6 millioner solgte filmer på fysisk format.
– Ti millioner filmer for Norge rent isolert sett er ikke et dårlig tall. Det er bare det at salget er halvparten av hva det var i 2007, sier Zmuda til Nettavisen. Lyspunktene er Blu-ray salget og at markedene i andre land har stabilsert seg, poengteres det.
Samme nettsted melder også at unge i alderen 20 til 29 år, samt 30-åringene, ser mye mindre på TV i første halvår 2013, ifølge tall fra NRK.
– Sånn jeg ser det har nedgangen pågått noen år, fra toppårene 2007-2008. Fallet kan forklares med økt bruk av strømmetjenester, sier Håkon Lund Sørensen, medieanalytiker i NRK, til Nettavisen.

RSS