
Videokjelleren Grimstad har eksistert i hele 32 år. Etter å ha omstilt seg over flere år, vil videokiosken nå overleve, takket være matsatsing. Filmomsetningen utgjør 25 % av totalomsetningen.
– Vi har en månedsomsetning på film totalt for tiden på ca 70.000 kroner, fordelt på 40.000 på kjøpefilm og 30.000 på utleie. Så det er ikke mye av totalomsetningen lenger som er filmrelatert, ca 25%, forteller daglig leder og eier Tommy Hushovd (50) til VIDEOMAGASINET.
Allerede i 2008 begynte butikken å endre profil fra ren videokiosk til å ha mye mer.
– Etter at vi satset på mat, is, drikke, spill og solsenter har dekningsbidraget gått fra å utgjøre 38 % til nå å være nesten 60 %. Da trenger vi ikke så mye filmommsetning som vi hadde før for å klare oss. Når vi kommer til 2014, tror jeg vi vil se virkningene av omstillingene våre vil gjøre større utslag, sier Hushovd.
Faren hans, Helge Hushovd, startet Videokjelleren Grimstad allerede i 1981.
Han har nå en underholdningsavdeling med biljardbord, flipperspill, dart m.v. og solsenter i deler av lokalet.
– Det er fritt fall med utleiefilmen. Per 31.09.13 så har utleien gått ned med ca 55 % sammenlignet med 2012 og salgsfilmer gått ned med ca 35 %.
– Status på matsatsingen er veldig bra. Den er nesten 30 % opp fra 2012. Iskrem – herunder softis, milkshake, Ben&Jerry, vanlig is – har gått opp med nesten 40 % og annen mat fortsetter å øke, sier Hushovd.
– Spillavdelingen fungerer også veldig bra, uten av vi har noen tall å sammenligne med. Solsenteret vårt har vi også pusset opp. Det er også på vei oppover.
Hushovd er MIX-medlem og forstår at fokuset på film er borte fra kjedehold.
– Det er en naturlig følge av den nedgangen vi har hatt og at heller ikke de store leverandørene vil gjøre noe med utleien av nevneverdig art, mener han.
I et intervju med VIDEOMAGASINET tidligere i år sa Hushovd rett ut at mange leiefilmforhandlere bare sutret og klaget uten å gjøre noe med situasjonen.
«Du må være genuint opptatt av å drive butikk. Du må være tilstede og aktiv. Det nytter ikke å sitte hjemme og røyke. Mange av eieren sier de jobber, men de sitter i beste fall bare på kontoret. En videobutikk er ikke lett å fjernstyre. For ti år siden gikk det, men ikke de siste fem-seks årene. Det er sinnsykt komplisert drift nå. Før var det å drive en ren videobutikk bestående av å åpne døren, få inn en eske med filmer en gang i uken, så merket du de, og satte de ut. Det er det den generasjonen som startet bransjen, er vant til. Men nå er det temperaturmålinger, vasking, HMS-regler, deler – utrolig mye å sette seg inn i. Derfor er det mange som kvier seg med å stupe ut i matgreiene. Og det er klart det koster penger å investere,» sa Hushovd.
– Fikk du reaksjoner?
– Nei, jeg fikk ikke så mye pes. Jeg tror de fleste skjønner at de som ikke har omstilt seg er ferdig i denne bransjen nå. Det ser vi jo også på alle som har måttet stenge dørene.
– Du spådde sist maks 25 leiebutikker ved utgangen av året?
— Jeg håper ikke at jeg får rett, men jeg tror faktisk det enda, ja. Det er fortsatt en del av de som pleide å være store butikker, som fortsatt holder åpent p.g.a de har eiere som fortsatt har troen eller kapital, mener Tommy Hushovd.




RSS